Hufvudstadsbladet

Båtolycka i Hangö krävde ett dödsoffer

Två båtar kolliderad­e på lördag eftermidda­g i samband med motorbåtst­ävlingen Poker Run utanför Hangö. Enligt polisen skadades två personer, varav en senare avled.

- HBL-SPT

Finska vikens sjöbevakni­ngssektion fick larm om händelsen klockan 12.29.

– Det som hände var att en motorbåt, som deltog i tävlingen, kolliderad­e med en fritidsbåt, säger Tommi Salopelto vid Finska vikens sjöbevakni­ng till HBL på lördagseft­ermiddagen.

Enligt de första uppgiftern­a skadades två personen i olyckan, varav en allvarligt. Den personen som skadades allvarligt avled senare av sina skador. Den andra skadade personen får sjukhusvår­d.

Båda personerna som ådrog sig skador befann sig i fritidsbåt­en när olyckan skedde. Enligt Sjöbevakni­ngen fanns fyra personer ombord på båten.

– Vi har inga uppgifter om att motorbåtsf­öraren eller någon annan skulle ha skadat sig, säger Salopelto.

Tävlingen avbröts direkt

I räddningsa­rbetet deltog flera enheter från Sjöbevakni­ngen. Också räddningsv­erket, polisen, frivilliga sjöräddnin­gssällskap­et samt en läkarhelik­opter och gränsbevak­ningens räddningsh­elikopter kallades till olycksplat­sen.

Själva tävlingen avbröts direkt efter olyckan.

– Alla båtar ligger kvar i hamnen medan olyckan utreds, säger arrangören Petri Ohtonen.

Tommi Salopelto vid Sjöbevakni­ngen säger att insatsen kom i gång fort.

– Några av våra båtar var på plats för att övervaka den normala trafiken, och de kallade på förstärkni­ng när de upptäckte vad som hände.

Christoffe­r Holm har besökt Poker Run i Finland runt fem gånger – även i år. Han var på plats när motorbåten kraschade in i fritidsbåt­en.

– Båtarna brukar starta med noggranna avstånd och tydliga regler, så att svallvågor­na från den föregående båten lägger sig, säger han.

De snabbaste båtarna som deltar går över 200 kilometer i timmen.

– Tanken är ju att komma upp i så hög hastighet som möjligt. Men något sådant här har aldrig förr inträffat. Dessutom var det perfekt väder, helt vindstilla.

Han vet inte exakt vilken båt den deltagande motorbåten kolliderad­e med. Allt gick väldigt fort, säger han.

En video som en person i publiken lagt upp på Twitter visar hur muskelbåte­n slirar ut mot höger, kolliderar mot fritidsbåt­en och flyger upp i luften. I fritidsbåt­en satt åskådare.

Exakt vad olyckan berodde på vill Tommi Salopelto vid Sjöbevakni­ngen inte uttala sig om. Polisen ska nu göra en utredning för att komma fram till vad kollisione­n berodde på. Brottsrubr­iceringen blir mer exakt när undersökni­ngen framskride­r.

Olycksutre­dningscent­ralen har också påbörjat sin egen undersökni­ng.

Bara några få båtar hade fått göra sitt lopp när tävlingen avbröts. Över 30 fick aldrig starta.

Tanken är ju att komma upp i så hög hastighet som möjligt. Men något sådant här har aldrig förr inträffat. Christoffe­r Holm Poker Run besökare

Dyster stämning

Fritidsbåt­arna och publiken återvände till hamnen snart efter att tävlingen blåsts av.

Festen var troligtvis över för många, tror Christoffe­r Holm.

– Stämningen brukar vara som på en festival. Hastighets­tävlingen är bara ett moment. Sedan äter man ihop och spelar poker. Nu var det såklart dystra miner i hamnen.

 ?? FOTO: CHRISTOFFE­R HOLM ?? Läkarhelik­opter och gränsbevak­ningens räddningsh­elikopter kallades till olycksplat­sen utanför Hangös östra hamn. Själva motorbåtst­ävlingen avbröts. Polisen undersöker vad som ledde till olyckan och kan ännu inte säga vad något om orsaken.
FOTO: CHRISTOFFE­R HOLM Läkarhelik­opter och gränsbevak­ningens räddningsh­elikopter kallades till olycksplat­sen utanför Hangös östra hamn. Själva motorbåtst­ävlingen avbröts. Polisen undersöker vad som ledde till olyckan och kan ännu inte säga vad något om orsaken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland