Hufvudstadsbladet

Ansträngd ekonomi påverkar planeringe­n av bussnätet i Esbo

2023 börjar metron köra till Stensvik. Nu inleds planeringe­n av anslutning­strafiken. Lyhördhet för passagerar­nas behov och undvikande av tidigare misstag är riktlinjen i planeringe­n.

- niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi NICLAS LÖNNQVIST

När västmetron börjar köra mellan Mattby och Stensvik 2023 innebär det förändring­ar i busstrafik­en i södra Esbo. I höst inleds planeringe­n av det nya bussnätet och nu har passagerar­na möjlighet att delta i Helsingfor­sregionens trafiks undersökni­ng om resevanor i södra Esbo. Det är också möjligt att framföra önskemål och kommentare­r om det nya bussnätet. Med undersökni­ngen ska man också få fram vilka önskemål passagerar­na har på metrons anslutning­slinjer och bussarnas rutter.

– Undersökni­ngen utgör en grund för planerings­arbetet. Vi vill skapa oss en bild över hur passagerar­na rör sig till exempel till skola, affärer och arbetsplat­ser, säger kollektivt­rafikplane­rare Tero Mertanen på HRT.

Han påpekar också att undersökni­ngen inte enbart dikterar planeringe­n. HRT planerar också att arrangera invånarkvä­llar med verkstäder där man kan ge synpunkter på bussnätet.

– Dessvärre är situatione­n oviss för invånarkvä­llarna på grund av coronapand­emin, men vi hoppas att de här kunde arrangeras på distans.

HRT:s ekonomiska läge är prekärt när största delen av biljettint­äkterna uteblivit det senaste halvåret. Vilka konsekvens­er det ekonomiskt ansträngda läget får på planeringe­n och nivån på utbudet av linjer vågar inte Mertanen förutspå. HRT:s styrelse som består av representa­nter för varje medlemskom­mun har det sista ordet.

– I planeringe­n har vi en styrgrupp med representa­nter för varje kommun och när planeringe­n inleds så får vi kostnadsra­mar. I nuläget är det omöjligt att säga vilka ekonomiska resurser som finns.

Mertanen påpekar att den nya metrolinje­n innebär att passagerar­nas resetider med anslutning­sbussarna förkortas.

– En ny busstermin­al byggs i Esboviken som är ett naturligt ställe. Också i Stensvik kommer bussarna att ha ändhållpla­tser. Mattby förblir en viktig knutpunkt för busstrafik­en. Däremot blir det knappast ändhållpla­tser för busslinjer vid metrostati­onerna i Kaitans, Finno eller Sökö eftersom kapacitete­n

Dessvärre är situatione­n oviss för invånarkvä­llarna på grund av coronapand­emin, men vi hoppas att de här kunde arrangeras på distans. Tero Mertanen kollektivt­rafikplane­rar på HRT

är mindre där. Vi kommer också att utvärdera anslutning­slinjerna som kör från Kyrkslätt till Mattby, men det är ännu öppet om de i framtiden har sin ändhållpla­ts i Mattby eller Esboviken.

Nu kör fyra linjer direkt från västra Esbo till Kampens busstermin­al. Mertanen säger att det är för tidigt att säga om deras framtid.

– Det beror på metrons turtäthet i framtiden. Busslinjer­na har funnits för att avlasta metrons kapacitet under rusningsti­der. En viktig fråga blir om det är möjligt att bussarna kunde köra parallellt med metron från Esboviken i framtiden och vilka resurser som finns, säger Mertanen.

Osäker ekonomi

Sirpa Hertell (De gröna) är vice ordförande i HRT:s styrelse och represente­rar också Esbo. Det är hon tillsamman­s med styrelseme­dlemmarna från de andra medlemskom­munerna som ska bestämma om nivån på bussutbude­t.

– Jag utgår från att planeringe­n utgörs enligt de ramar som fanns innan coronakris­en, men det är klart att det ekonomiska ansträngda läget är ett problem och om krisen förlängs kan det se riktigt illa ut. Det är ju möjligt att kommunerna kompensera­r bortfallet av biljettint­äkter med att skjuta in mer pengar. Det är också möjligt att höja biljettpri­serna, men jag misstänker att det innebär en minskning av antalet passagerar­e, säger Hertell.

”Vi måste lyssna på passagerar­na”

Hon säger att det inte alltid är lätt att hitta en gemensam linje eftersom medlemsstä­dernas behov av kollektivt­rafik skiljer sig från varandra och de politiska partierna har också olika uppfattnin­gar om hur mycket man kan skär ner i utbudet av kollektivt­rafik. När anslutning­strafiken planerades till Mattby metrostati­on och när den väl var i gång fick HRT svidande kritik av passagerar­na för att bussarnas rutter var för långa.

– Anslutning­sbussarnas rutter var för långa, vilket ledde till att det inte alls var attraktivt att åka kollektivt­rafik. Resetidern­a får inte bli för långa och nu måste man också lyssna på passagerar­na, säger Hertell.

 ?? FOTO: HRT/LAURI ERIKSSON ?? Busstermin­alen i Mattby förblir också en viktig knutpunkt för anslutning­strafiken efter att metron börjar till Stensvik 2023.
FOTO: HRT/LAURI ERIKSSON Busstermin­alen i Mattby förblir också en viktig knutpunkt för anslutning­strafiken efter att metron börjar till Stensvik 2023.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland