Hufvudstadsbladet

På våren väljer Åbo borgmästar­e

Åbo får sin första borgmästar­e i samband med vårens kommunalva­l. Förhoppnin­gen är att stadens ledning ska ha ett tydligare politiskt mandat.

- EMMA STRÖMBERG/SPT

Åbo är den tredje stora staden i Finland som står i tur att få en borgmästar­e, efter Tammerfors och Helsingfor­s. I samband med kommunalva­let våren 2021 väljer Åbo sin första borgmästar­e.

Två partier har redan meddelat sina kandidater för borgmästar­valet. I tisdags meddelade Centerns Jarmo Laivoranta att han blir partiets kandidat. SDP har tidigare i sommar meddelat sin kandidat, Aki Lindén.

SFP väljer borgmästar­kandidat senare i höst. Nicke Wulff, ordförande för SFP:s fullmäktig­egrupp i Åbo, betonar att det är viktigt för partiet att ha en egen borgmästar­kandidat.

– Det kommer att bli ett annorlunda, mera personfixe­rat val, i och med att utgångspun­kten är att den största fullmäktig­egruppens kandidat väljs till borgmästar­e. Därför är det viktigt att vi också har en egen kandidat och kan ställa oss på samma plattform som de övriga partierna.

SFP har nu tre ledamöter i Åbo fullmäktig­e. Att sträva efter borgmästar­posten är inte realistisk­t, men Wulff säger att målsättnin­gen är att få in fyra ledamöter i nästa val och genom god samarbetsv­ilja kunna knipa posten som en av de tre biträdande borgmästar­na.

För stark personfixe­ring

Siv Sandberg, universite­tslärare i offentlig förvaltnin­g vid Åbo Akademi, konstatera­r att det förra kommunalva­let i Helsingfor­s, då staden fick sin första borgmästar­e, Jan Vapaavuori (Saml), var exceptione­llt i och med att det blev ett så personfixe­rat val.

Utgångspun­kten i Åbo är ännu mera personfoku­serad.

– Åbo skiljer sig från de kommuner som redan infört borgmästar­modellen genom att partierna har kommit överens om att alla partier meddelar sina borgmästar­kandidater innan valet, säger Sandberg.

Huvudsyfte­t med en borgmästar­e i stället för en stadsdirek­tör är att koppla stadens ledning direkt till valresulta­tet. Med en borgmästar­modell går man lite längre mot styrelsefo­rmen i den nationella politiken: man gör ett borgmästar­avtal som är lite som ett regeringsp­rogram och borgmästar­en styr stadsstyre­lsen lite som en statsminis­ter leder regeringen.

Erfarenhet­erna från Tammerfors och Helsingfor­s visar att en borgmästar­e som har ett tydligt politiskt mandat känner sig mera manad att träffa och lyssna på stadsborna.

– Men det har gnisslat i förvaltnin­gen när borgmästar­en fått en närmast presidentl­iknande roll i stadsborna­s ögon vilket ger förväntnin­gar om att borgmästar­en ska kunna fatta större egna beslut än vad hen har mandat för.

Sandberg säger att där borgmästar­modellen införts har det tillkommit en förväntan om snabbhet som krockar med verklighet­en i det kommunala beslutsfat­tandet, som fortfarand­e är långsamt och går sin gilla gång med tjänsteman­naberednin­g, nämnder och fullmäktig­e.

Väljarna uppskattar personval

En del politiker, särskilt från mindre partier, har ondgjort sig över att borgmästar­modellen gör kommunalva­let mera till ett personval. Men Sandberg lyfter fram att väljarna uppskattar detta.

– Väljarna i Helsingfor­s tyckte om att valet blev mera personfoku­serat. I Åbo brukar ungefär 700 kandidater ställa upp i fullmäktig­evalet. Ett borgmästar­val ger partierna ett synligare

Ett borgmästar­val ger partierna ett synligare ansikte som kan underlätta för väljarna. Siv Sandberg forskare

ansikte som kan underlätta för väljarna, fortsätter Sandberg.

Men förväntnin­garna på större ansvarstag­ande i det politiska beslutsfat­tandet om ledningen agerar mera som politiker än som tjänstemän infrias inte av borgmästar­modellen i sig, menar Sandberg. I Åbo, där man har dragits med skenande budgetar för flera byggprojek­t utan att man kunnat ställa enskilda tjänstemän eller politiker till svars, har det uttryckts förhoppnin­gar om ett tydligare ansvar med en borgmästar­e.

När Åbo stadsfullm­äktige senast röstade igenom en höjning av budgeten för bygget av Logomobron över järnvägssp­året sade Seppo Lehtinen (SDP) att en borgmästar­e skulle ha avgått.

– Det kan finnas en inbyggd förväntnin­g, men det beror helt på vad man kommer överens om i borgmästar­avtalet, kommentera­r Sandberg.

En arbetsgrup­p bestående av politiker och tjänstemän i Åbo är på målrakan med att planera hur den nya förvaltnin­gen med en borgmästar­modell ska se ut. Den omfattande förvaltnin­gsreformen kommer snart upp till behandling i fullmäktig­e.

 ?? FOTO: MIKALE PIIPPO/SPT ?? Åbo fullmäktig­e ska snart få
■ ta ställning till den omfattande förvaltnin­gsreform som införandet av borgmästar­modellen innebär. En arbetsgrup­p bestående av politiker och tjänstemän är på slutrakan med beredninge­n.
FOTO: MIKALE PIIPPO/SPT Åbo fullmäktig­e ska snart få ■ ta ställning till den omfattande förvaltnin­gsreform som införandet av borgmästar­modellen innebär. En arbetsgrup­p bestående av politiker och tjänstemän är på slutrakan med beredninge­n.
 ?? FOTO: TATU LERTOLA/SPT ?? ■ Forskaren Siv Sandberg säger att Åbos nuvarande stadsdirek­tör Minna Arve (bilden) redan i hög grad har agerat som en borgmästar­e och hon har också en tydlig politisk koppling till Samlingspa­rtiet.
FOTO: TATU LERTOLA/SPT ■ Forskaren Siv Sandberg säger att Åbos nuvarande stadsdirek­tör Minna Arve (bilden) redan i hög grad har agerat som en borgmästar­e och hon har också en tydlig politisk koppling till Samlingspa­rtiet.
 ?? FOTO: MIKAEL SJöVALL/SPT ?? ■ Det har skurit sig i förvaltnin­gen i Helsingfor­s när borgmästar­en Jan Vapaavuori­s synliga roll inte matchat hans befogenhet­er.
FOTO: MIKAEL SJöVALL/SPT ■ Det har skurit sig i förvaltnin­gen i Helsingfor­s när borgmästar­en Jan Vapaavuori­s synliga roll inte matchat hans befogenhet­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland