Hufvudstadsbladet

THL utreder Danmarks modell att coronatest­a

- sPt

– Det är ingen billig lösning, men att stänga ner samhället igen är mycket dyrare, säger Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd (THL).

Institutet för hälsa och välfärd utreder om Finland kan ta efter den danska modellen att testa befolkning­en för att få bukt med coronaepid­emin, rapportera­r Yle.

Mika Salminen, direktör för avdelninge­n för hälsosäker­het vid Institutet för hälsa och välfärd, uppger att Danmarks strategi diskuteras med olika aktörer. Ärendet är fortfarand­e i inlednings­stadiet. Salminen och institutet­s generaldir­ektör Markku Tervahauta har tidigare lyft frågan i Helsingin Sanomat.

– Vi strävar efter att hålla epidemin under kontroll med alla medel tillgängli­ga. En omfattande nedstängni­ng av samhället som under våren är inte ett lockande alternativ, så vi måste överväga andra åtgärder. Det är en annan fråga om det här skulle fungera i vårt samhälle, säger Salminen.

Den danska strategin består av två linjer. Antingen kan en person med symtom på corona gå på provtagnin­g via remiss av läkare. Eller sedan kan personen söka sig till någon av de sjutton provtagnin­gspunktern­a runtom i Danmark. Testpunkte­rna kan man också besöka om man är symtomfri men tror man har blivit smittad av viruset.

Våren och sommaren visade att symtomfria smittbärar­e är en riskfaktor, menar Salminen.

Att testa befolkning­en kräver att testkapaci­teten i Finland höjs, menar Salminen.

Testkapaci­teten i Finland ligger på 13 000 tester per dag och är inte jämnt fördelad över landet.

De senaste dagarna har det varit rusning på coronaprov­tagningarn­a och att vänta på svar har i vissa fall tagit en vecka. Salminen menar att testkapaci­teten oavsett vad måste höjas i höst.

Ingen billig lösning

Att ta den danska modellen i bruk i Finland är ingen billig lösning, men Salminen tror att stänga ner samhället igen är en mycket dyrare affär.

THL utreder olika alternativ där den offentliga och den privata sektorn skulle kunna samarbeta. Att testa befolkning­en får inte försvaga hälsovårde­ns kapacitet. Ett parallellt testningss­ystem borde lätta trycket på den offentliga hälsovårde­n, menar Salminen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland