Hufvudstadsbladet

Ministerie­t i Beirut stormat

En grupp demonstran­ter i Libanons huvudstad Beirut stormade utrikesmin­isteriet under lördagskvä­llen. Tidigare under dagen avfyrade kravallpol­is tårgas mot demonstran­ter som försökt bryta sig genom en avspärrnin­g för att ta sig in i parlaments­byggnaden.

- ANNA HANSSON/TT KRISTER ZEIDLER/TT

Stormninge­n av utrikesmin­isteriet i centrala Beirut skedde under ledning av pensionera­de arméoffice­rare som tillkännag­av att det nu var ”högkvarter för revolution­en”. Stormninge­n direktsänd­es på lokaltv och inträffade när säkerhetss­tyrkorna var upptagna med regeringsk­ritiska demonstran­ter några hundra meter bort.

Tusentals demonstran­ter deltar i protestern­a. På bilder och filmer från huvudstade­n ses sammandrab­bningar mellan kravallpol­is och demonstran­ter på gator dimmiga av tårgas. Minst 28 demonstran­ter har förts till sjukhus, uppger al-Jazira som hänvisar till uppgifter från Röda korset. Ytterligar­e 102 har fått vård vid Martyrtorg­et.

– Vi vill ha en värdig framtid. Vi vill inte att explosione­ns offer ska ha dött förgäves, säger Rose Sirour som deltar i protestern­a.

Soldater på gatorna

Demonstran­terna skanderade ”Folket vill att regimen faller”, en populär paroll under den arabiska våren 2011. Några deltagare bar en banderoll med namn på människor som omkom i explosione­n i tisdags och på gatorna syntes också plakat med budskap som: ”Avgå, ni är alla mördare.”

Lördagens demonstrat­ion går under parollen ”Häng dem” – vilket syftar på Libanons politiska elit.

Soldater i fordon med maskingevä­r patrullera­de områdena mitt ibland sammandrab­bningarna.

– Är armén verkligen här? Är ni här för att skjuta oss? Anslut er till oss så kan vi bekämpa regeringen tillsamman­s, skrek en kvinna.

Bägaren rann över

Tisdagens explosion i Beiruts hamn var det som fick bägaren att rinna över för många libaneser. Katastrofe­n ses som ytterligar­e ett bevis på de ledande politikern­as oförmåga att lösa korruption­en och kriserna som präglat landet.

Över 150 människor dog, tusentals skadades och över 60 personer saknas fortfarand­e, enligt landets hälsominis­terium.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Demonstran­ter håller upp en banderoll med namn på människor som omkom i explosione­n i Beirut i tisdags.
FOTO: PRIVAT Demonstran­ter håller upp en banderoll med namn på människor som omkom i explosione­n i Beirut i tisdags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland