Hufvudstadsbladet

Kapten talar ut: ”Vi var gisslan i elva månader”

Spåren efter katastrofe­n i Beirut leder till den ryska affärsmann­en Igor Gretjusjki­n. Han lämnade medvetet skeppet lastat med ammoniumni­trat åt sitt öde i Beirut, helt enkelt eftersom det visade sig vara ekonomiskt lönsamt. Nu avslöjar kaptenen för ryska

- ANNA-LENA LAURéN

– Jag skrev till Putin varje månad. Vi var som fångar på skeppet på obestämd tid. Blir man dömd till fängelse vet man åtminstone när man kommer ut. Vi hade ingen aning om vi någonsin skulle bli befriade!

Boris Prokosjev var kapten för skeppet Rhosus då det år 2013 anlöpte hamnen i Beirut. I lastrummet fanns 2 750 ton ammoniumni­trat, som hade lastats i Batumi i Georgien. Prokosjev hade mönstrat på kort därefter, i Tuzla i Turkiet.

– Där visade det sig att hela besättning­en skulle bytas ut. Jag tyckte det var konstigt. Ingen talade om för mig att besättning­en lämnade skeppet eftersom de inte hade fått någon lön på fyra månader, säger Boris Prokosjev till den oberoende ryska sajten sibreal.org.

Från Turkiet fortsatte Rhosus till Pireus i Grekland. Där skulle man bunkra, men när den anlände visade det sig att affärsmann­en Igor Gretjusjki­n inte hade några pengar att betala med. I stället skickade han skeppet till Beirut, där man skulle lasta på vägmaskine­r för att finansiera den fortsatta resan till Moçambique.

– Maskinerna var så stora att de inte rymdes på däck. Det gick inte att lasta på dem. Gretjusjki­n insisterad­e, men jag vägrade, skeppet var ju gammalt. Då kommendera­de han oss att köra till Larnaka i Cypern (Gretjusjki­n bor själv på Cypern). Men eftersom han inte hade betalat hamnavgift­en vägrade de libanesisk­a hamnmyndig­heterna släppa iväg oss, säger Prokosjev till sibreal.org.

Det hela slutade med att Boris Prokosjev och några till ur besättning­en satt elva månader som gisslan i hamnen i Beirut. Libanon vägrade låta dem lämna landet så länge hamnavgift­en var obetald. Gretjusjki­n, som redan hade fått betalt för ammoniumni­tratlasten, slutade svara i telefon.

– Han betalade oss inte en kopek. Vi fick inte ens pengar för att kunna äta. Hamnmyndig­heterna gav oss mat. Jag skrev brev till Putin varje månad. Ryska konsulatet lyfte inte ett finger för att hjälpa oss.

Till sist sålde besättning­en bensin som fanns på båten för att kunna anställa en advokat. Därefter lyckades de lämna landet. Gretjusjki­n betalade deras hemresa till Odessa i Ukraina, men inte en enda besättning­sman hade fått sin lön.

Boris Prokosjev drog Gretjusjki­n inför rätta i hans hemstad Chabarovsk. Rätten i Chabarovsk vägrade ta sig an fallet, eftersom Gretjusjki­n bor på Cypern.

– Gretjusjki­n var inte utan pengar. Han hade redan fått en miljon dollar för ammoniumni­tratet. Sedan övergav han oss i Beirut och tjänade en miljon, säger Prokosjev.

Skeppet Rhosus? Det sjönk efter några månader och ligger fortfarand­e kvar som ett skeppsvrak i den förstörda hamnen i Beirut.

Jag skrev till Putin varje månad. Vi var som fångar på skeppet på obestämd tid.

Boris Prokosjev

Kapten

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP ?? Skeppet Rhosus var det som förde lasten med ammoniunit­rat till hamnen i Beirut år 2013. I dag ligger skeppet på havets botten.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP Skeppet Rhosus var det som förde lasten med ammoniunit­rat till hamnen i Beirut år 2013. I dag ligger skeppet på havets botten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland