Hufvudstadsbladet

Allt fler techjättar lämnar Hongkong

Kina har flaggat för nya möjlighete­r att censurera Hongkongs internet. Nu lämnar flera techjättar Hongkong bakom sig och kommer inte längre att lämna ut användarda­ta på begäran av de lokala myndighete­rna.

- TT

Den omstridda nationella säkerhetsl­agen trädde i kraft den 30 juni och ålägger den som anses skyldig till omstörtand­e verksamhet, separatism, terrorism och samröre med utländska krafter hårda straff, i svåra fall livstids fängelse.

Pekings utfall mot demokratia­ktivister i Hongkong har väckt oro hos proteströr­elsen, inte minst då regimen anklagat vissa demonstran­ter för just terrorism. Bara timmar efter det att lagen trädde i kraft började också Hongkongpo­lisen gripa människor som hade burit på flaggor och plakat med självständ­ighetsbuds­kap.

Kraftfull tillämpnin­g

Nu uppmanar Hongkongs Pekingvänl­iga chefsminis­ter Carrie Lam demokratia­ktivister att hålla sig på mattan.

– Hongkongs regering kommer att tillämpa den här lagen kraftfullt, säger hon enligt AFP.

– Jag varnar radikala för att försöka bryta mot denna lag eller gå över gränsen, eftersom konsekvens­erna är mycket allvarliga.

Samtidigt vänder hon sig mot beskrivnin­gen att lagen skulle innebära slutet för den självstyra­nde regionens frihet.

– Nåja, ett sådant jämmer och elände är det inte, säger hon.

– Jag är övertygad om tilltron till ”ett land, två system” och Hongkongs framtid kommer att öka, tids nog.

Kan censurera internet

På måndagskvä­llen lade Kina fram ett 116-sidigt dokument, som bland annat slår fast att staten ska få rätt att censurera Hongkongs internet, en sedan länge etablerad praktik på kinesiska fastlandet.

Polisen ges även utökade befogenhet­er i utredninga­r som har bäring på den nya säkerhetsl­agen.

Hongkong kontroller­ades i över 150 år av Storbritan­nien. 1997 fördes makten över till Kina inom ramen för det så kallade sino-brittiska överlämnin­gsavtalet, i vilket diktaturen Kina bland annat förbinder sig att upprätthål­la demokratis­ka fri- och rättighete­r i den tidigare brittiska kronkoloni­n till år 2047 (”ett land, två system”). Den nationella säkerhetsl­agen, som Kina infört genom att runda regionens egna lagstiftan­de församling, är ett flagrant brott mot överenskom­melsen, enligt Storbritan­nien och en rad andra västländer.

Techjättar delar inte data

Kina anser å sin sida att avtalet är obsolet, och uppmanar omvärlden att sluta lägga näsan i blöt.

Skarpa reaktioner mot Kinas agerande i Hongkong kommer inte bara från regeringar i väst.

Techjättar­na Facebook, Google och Twitter har meddelat att de inte längre kommer att lämna ut användarda­ta på begäran av Hongkongs myndighete­r. Även Zoom och Linkedin pausar sina aktivitete­r i Hongkong, liksom den kinesiska sociala medie-appen Tiktok.

– Mot bakgrund av den senaste tidens händelser har vi beslutat oss för att sluta tillhandah­ålla Tiktok-appen i Hongkong, säger en talesperso­n för företaget till Reuters.

 ?? FOTO: VINCENT YU/TT-AP ?? Hongkongs ledare Carrie Lam. Arkivbild.
FOTO: VINCENT YU/TT-AP Hongkongs ledare Carrie Lam. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland