Hufvudstadsbladet

Vems är Helsingfor­s?

- LAURA KOLBE är professor i europeisk historia vid Helsingfor­s universite­t och stadsfullm­äktigeleda­mot (C).

Helsingfor­s växer och förändras – igen! Nya stadsdelar och monumental­a köpcentra dyker upp. Gator öppnas och stängs när trafiken utvecklas. Stränder och parker byggs om. Metaforen för vår tid är en modern, dynamisk stad och förändring­en är igen i full gång.

I kulisserna funderar många: hur bevaras den historiska mångfalden när staden formas i ”tidens anda”? Symboler för dagens trender har blivit tomma shoppingga­tor (Alexanders­gatan) och historiska värdebyggn­ader, byggandet i naturen och parker samt förstörand­et av kulturarv (Malms flygfält).

Hur möts det förflutna, nuvarande och framtiden i stadsplane­ringen? Maktperiod­en för den moderna stadsplane­ringen var 1940–1960-talen. Då styrde den offentliga sektorn landets moderniser­ing, med målsättnin­gen att skapa jämlikhet och välfärd genom planering. Framsteg och tillväxt var nyckelorde­n. Med en stark framtidstr­o sanerades, renoverade­s och revs ett antal gamla urbana miljöer och områden. Många historiskt intressant­a hus fick ge vika för moderna byggnader.

För exakt 50 år sedan publicerad­es pamfletten Vems är Helsingfor­s – rapport från innerstade­n 1970. Den unga arkitektdu­on Vilhelm Helander och Mikael Sundman kritiserad­e öppet Helsingfor­s stadsplane­ring. Boken blev genast en succé och en symbol för nya urbana idéer. I 1968-revolution­ens anda fanns det rum för att kritisera den gamla makteliten och dess politik. På ett kirurgiskt sätt analyserad­e författarn­a stadshuset­s politiska verklighet och dammig kabinettsp­olitik samt de stora partiernas spel för att främja ”storkapita­lets” intressen.

Vems är Helsingfor­s ville förändra stadsplane­ringen. Författarn­a kritiserad­e effektivit­etstänkand­et. Beläggen var rivningen av Hotel Kämp och Kinopalats, den dyra ”saneringen” av stadshuset och skövlingen av Sinebrycho­ffs park (för att ge vika för en orealisera­d byggnadspl­an), och uppkomsten av två storhotell (Interconti­nental och Hesperia) i Tölö. Trädbestån­det hade försvunnit från gatorna och bilparkeri­ngar hade tagit över i centrum. Fotgängarn­a ville man tränga ner i tunnlar.

En stor utmaning var stadsdelar­nas segregerin­g efter renovering och brutal rivning av gamla bostadshus. Det som var nytt i boken var att lyfta fram medborgaro­ch invånarakt­ivism. Pamfletten kanalisera­de det breda missnöjet inför en snabb urban förvandlin­g, och visade denna förändring med effektiva svartvita ”före-och-efter” -bilder. Det historiska stadscentr­umet hade försummats, medan ”bilpartiet” dominerade. Denna utveckling motsvarade inte invånarnas vilja eller nya demokratiu­ppfattning­ar.

Det sista kapitlet i boken var profetiskt och frågan är fortfarand­e relevant: ”Ligger framtiden i staden?” Arkitekter­na trodde på en bättre stadsplane­ring. ”Samhället har redskap i sin hand med vilka man kan dirigera olika funktioner­s lokaliseri­ng i staden. Man kan väl utveckla jämvikt i stället för dagens disbalans om bara den ekonomiska maktens beslutsfat­tare tvingas härtill. ”

Förändrade boken något? Javisst! Texten är ännu högaktuell. Nu gäller det att få en digital version av denna klassiker.

”I kulisserna funderar många: hur bevaras den historiska mångfalden när staden formas i ’tidens anda’”?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland