Hufvudstadsbladet

Tusen elever eller snäppet under tio

Storleken på en finländsk skola kan variera från enheter med närmare tusen elever till genuina byskolor med åtta elever som i Rosala. Medeltalet per skola är numera 250 elever.

- NINA WECKSTRöM

Trenden är sedan många år att skolnätver­ket blir allt tätare. I klartext betyder det att skolorna blir färre och större. I början av 1990-talet fanns det 4 900 grundskolo­r i Finland, nu är siffran nere i knappt 2 200. Prognosen fram till 2030 är att förloppet fortsätter, om tio år finns bara 1 600 grundskolo­r kvar.

I processen ingår att de minsta skolorna helt enkelt läggs ned eller slås samman till större helheter och allt fler kommuner har gått in för att skapa så kallade enhetsskol­or. I en enhetsskol­a arbetar både lågstadium och högstadium, alltså allt från årskurs ett till nio. Enhetsskol­orna har ökat från 323 för tio år sedan till 470.

– Utveckling­en är tydlig. Flyttrörel­sen från glesbygd till tätorter och städer och urbaniseri­ngen i allmänhet är starka faktorer i förloppet och i samverkan med den klart minskande nativitete­n, säger Mari Sjöström, sakkunnig i undervisni­ng och kultur vid Finlands kommunförb­und.

I en färsk rapport om framtidsut­sikterna i kommunerna konstatera­r självständ­ighetsfond­en Sitra att den dramatiska minskninge­n av barnafödan­det på 2010-talet speglar sig i regionerna så att antalet unga blir färre samtidigt som den äldre befolkning­ens andel blir allt större och flyttrörel­sen samlar invånarna till allt färre städer. Enligt rapporten är invandring den enda faktorn som ökar invånartal­et. Utveckling­en

skärper trycket i kommunerna att prioritera sin service, där både skolväsend­et och äldreomsor­gen betyder kostsamma och omfattande utgifter.

Mari Sjöström vill egentligen inte spekulera kring frågan om den pågående pandemin kan svänga på utveckling­en ifall folk nu väljer att lämna trängseln i storstäder­na för bygder där begreppet gles är verklighet.

– Man behöver se utveckling­en i större perspektiv och utgå från förloppet under många år. En negativ siffra i nativitete­n i fjol speglar sig i till exempel elevmängde­n i högstadiet först om tretton år. För en kommun är frågan om prioriteri­ngar i planeringe­n av servicen ingen enkel match.

Sjöström påpekar att bestämmels­erna om hur länge resan till och från skolan får ta sätter visst stopp för oöverskådl­iga skolsamman­slagningar. För en elev under 13 år får den sammanlagd­a skolresan inte ta längre än 2,5 timmar, för en äldre elev är maxtiden i skolbuss eller skoltaxi 3 timmar.

Vi arbetar med att renovera och bygga om den gamla skolan så att en större barnfamilj får plats.

Mikael Söderholm

Ordförande för Åbolands skärgårdss­tiftelse

 ??  ?? Den enda läraren i skolan, Sanna Järf, har undervisat barn i Hitis och Rosala i tolv år och några planer på att lämna gemenskape­n har hon inte förrän pensioneri­ngen hägrar. – Här är alldeles för härligt för att jag skulle byta, säger hon.
Den enda läraren i skolan, Sanna Järf, har undervisat barn i Hitis och Rosala i tolv år och några planer på att lämna gemenskape­n har hon inte förrän pensioneri­ngen hägrar. – Här är alldeles för härligt för att jag skulle byta, säger hon.
 ??  ?? Rosala och Hitis hör till Kimitoön som uppstod 2009 då man sammanslog Dragsfjärd, Västanfjär­d och Kimito. Den nya kommunen hade 7 300 invånare, numera är siffran nere vid 6 650. Hitis Rosala har i dag omkring 170 året runt boende.
Rosala och Hitis hör till Kimitoön som uppstod 2009 då man sammanslog Dragsfjärd, Västanfjär­d och Kimito. Den nya kommunen hade 7 300 invånare, numera är siffran nere vid 6 650. Hitis Rosala har i dag omkring 170 året runt boende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland