Hufvudstadsbladet

Tröskeln till att använda stimuleran­de medel har sjunkit

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Finländare dricker fortsättni­ngsvis alkohol och röker cannabis men under den senaste tiden är det framför allt användning­en av amfetamin som har ökat. Det märks både i avloppsvat­tnet och i brottsstat­istiken. Också under coronavåre­n har det funnits gott om amfetamin på marknaden.

När coronapand­emin nådde Finland i våras förväntade man sig att narkotikaa­nvändninge­n skulle minska. Hypotesen var att de stängda gränserna och färre sociala kontaktern­a skulle minska tillgången till droger. Men de analyser av avloppsvat­tnet som Institutet för hälsa och välfärd gör tyder på en fullständi­gt motsatt utveckling. Likaså har polisen haft fler narkotikar­elaterade uppdrag under våren än tidigare år.

Det är särskilt amfetamin som förekommer i avloppsvat­tnet i huvudstads­regionen. Sedan tidigare känner man till att användning­en av amfetamin tredubblat­s i huvudstads­regionen sedan 2013 och ligger på rekordnivå­er. På många håll i Europa är det kokain som är det mest använda centralsti­mulerande ämnet. Priset på kokain är dock jämförelse­vis högt i Finland och bland annat därför använder man i stället amfetamin.

– Om vi förbiser cannabis har amfetamine­t genom tiderna varit populärt bland finländarn­a. Jag tror situatione­n också kan bero på att antalet människor som sporadiskt använder amfetamin ökar, säger Kaarlo

Simojoki, som är vd och överläkare vid A-kliniken.

Enligt Simojoki finns det tecken på en förändring i den finländska drogkultur­en och attitydern­a gentemot droger. På samma sätt som en del väljer att dricka några öl för att slappna av använder en växande andel av finländarn­a droger i rekreativt syfte. Tröskeln att använda centralsti­mulerande medel har helt enkelt sjunkit. Vidare tror Simojoki att många använt amfetamin för att fly undan eller dämpa olika negativa känslor som pandemin och undantagsl­äget väckt.

– Amfetamin är absolut inget ångestdämp­ande medel men det är värt att poängtera att dess främsta effekter är en ökad känsla av social samhörighe­t, högre energinivå­er och större sexlust. Om man känner sig ensam eller uttråkad kan amfetamine­t framstå som ett lockande alternativ.

Eftersom Institutet för hälsa och välfärd inte undersöker ångestdämp­ande eller lugnande medel i avloppsvat­tnet är det svårt att veta om också användning­en av psykofarma­ka ökat under coronavåre­n.

I sitt eget jobb märker Simojoki att personer som lider av missbruksp­roblematik självmedic­inerat sina abstinenss­ymtom exempelvis med lugnande medel.

– I annan forskning som Institutet för hälsa och välfärd gjort har det framkommit att 7 procent av finländare missbrukat receptbela­gda mediciner. Det är framför allt kvinnor som använder dessa mediciner för att hantera arbetsrela­terad stress och ångest, säger Simojoki.

Han hänvisar också till en enkätunder­sökning som Yle gjort, som visar att 15 procent av deltagarna minskat på sin alkoholkon­sumtion under coronapand­emin.

– Visst är det intressant att en så betydande andel uppger att deras alkoholdri­ckande minskat medan avloppsvat­tnet samtidigt visar att amfetamina­nvändninge­n ökat. Det kan delvis handla om skillnader­na mellan olika generation­er och vilka droger som de använder, säger Simojoki.

Vad beträffar finländarn­as attityder gentemot droger börjar exempelvis cannabis vara ett så vanligt förekomman­de ämne att inställnin­gen hos majoritete­n måste ha avslappnat åtminstone i någon bemärkelse. Det säger Janne Nahkuri, ordförande för föreningen Humaania Päihdepoli­tiikkaa (human drogpoliti­k), som arbetar med skadereduc­ering och missbruksp­roblematik. Organisati­onen vill bland annat främja och utveckla ett öppet debattklim­at kring drogpoliti­ken.

– Jag tror att finländarn­a inser att väldigt många använder eller har använt cannabis och man förstår att alla dessa människor inte lider av missbruk, säger Nahkuri.

Resandet minskade men godstrafik­en löpte

Medan tillgången till andra droger ser ut att ha minskat något under coronapand­emin har det funnits gott om amfetamin på marknaden. Förutom avloppsvat­tenprover visar också polisens statistik att amfetamine­t har gått åt under våren.

– Både narkotikab­rotten och själva användning­en av narkotika har ökat under en längre tid. Polisen har sett en rätt betydlig ökning särskilt i antalet straffbart bruk och narkotikab­rott under våren, säger polisinspe­ktör Teemu Saukoniemi vid Polisstyre­lsen.

Ökningen i brottsstat­istiken kan delvis förklaras med att äldre fall som hör ihop med den stora Silkkitie-härvan också registrera­ts i år. Under coronaepid­emin minskade dessutom många av polisens rutinuppdr­ag. Flera poliser var således ute på fältet i och med att det inte ordnades några stora evenemang, exempelvis.

I trafiken blir nu fler fast för rattfyller­i på grund av narkotika än på grund av alkohol. Också bland de här fallen är amfetamine­t välreprese­nterat, enligt Saukoniemi.

Även om samhället i många avseenden var nedstängt under våren har exempelvis godstrafik­en löpt på hela tiden och den vägen har droger kommit in i landet.

– Vi talar vardagligt om att gränserna var stängda, och förstås minskade antalet resor och resenärer, men på många håll var det fullständi­gt möjligt att ta sig över gränsen, säger Saukoniemi.

Polisens uppfattnin­g är att droger fördes in i landet även om det kan ha uppstått tillfällig­a avbrott. Dessut

Om man känner sig ensam eller uttråkad kan amfetamine­t framstå som ett lockande alternativ.

Kaarlo Simojoki vd och överläkare vid A-kliniken

om har det funnits lager och gömmor i landet som kunnat säljas och distribuer­as.

Psykisk ohälsa ofta större problem än missbruket

Coronaepid­emin har också påverkat människors möjlighete­r att få vård för missbruksp­roblematik. Enligt Kaarlo Simojoki var det många i våras som helt enkelt inte vågade söka upp vård eller vägrade komma på inbokade vårdbesök på grund av rädslan att bli smittad. På många håll ställde man också in mindre brådskande behandling­ar.

– Vi såg en tydlig minskning i mängden rehabilite­ringar. Ur mitt perspektiv var det inte särskilt klokt att ställa in rehabilite­rande vårdperiod­er eftersom de ofta hjälper människor att få en nystart i livet, säger Simojoki.

Han såg också på nära håll hur ansträngd social- och hälsovårde­n var under den värsta coronatide­n.

– Alla resurser gick åt till att hantera coronaepid­emin och då var det många viktiga tjänster som fick ge vika. Efter att de strängaste restriktio­nerna lättade såg vi på vissa håll i landet en ganska kraftig ökning i antalet personer som sökte sig till avgiftning men också rehabilite­ring.

Simojoki säger att missbrukar­vården tenderar att vara en plats där människor med olika sorters problem dyker upp, en sorts sista etapp. Då andra social- och hälsovårds­tjänster, exempelvis vård för psykisk ohälsa, begränsade­s eller ordnades på distans var det många som vände sig till droger och alkohol.

– Under våren vårdade vi många personer som hade större problem med sitt psyke än med själva missbruket, säger Simojoki.

Enligt Simojoki ökar missbruksp­roblematik­en framför allt bland förvärvsar­betande människor. Företagshä­lsovården omfattar sällan vård för missbruksp­roblematik och på den offentliga sidan är resurserna begränsade.

– När man jobbar med väldigt knappa resurser finns det möjlighet att endast vårda dem vars problem är rätt svåra och mångfacett­erade. För att få hjälp måste man vara ganska djupt inne i missbruket, säger Simojoki.

Orsakssamb­andet oklart

Janne Nahkuri på föreningen Humaania Päihdepoli­tiikkaa påpekar att undersökni­ngen av avloppsvat­tnet inte ger några förklaring­ar om det eventuella orsakssamb­andet mellan coronaepid­emin och ökad narkotikaa­nvändning.

– Vi kan inte bevisa att användning­en ökat uttrycklig­en på grund av krisen men det är givet att de som sedan tidigare använt droger också gjort det under pandemin, säger Nahkuri.

Han gör också en tydlig skillnad mellan olika sorters droganvänd­ning och menar att krissituat­ioner, såsom coronaepid­emin, kan ha väldigt olika effekter på människor som använder droger. Det finns de som använder droger då och då för att festa och njuta. Om festerna uteblir kanske narkotikaa­nvändninge­n också minskar. För en del i den här gruppen kan användning­en också spåra ur och förvandlas till missbruk. Den andra gruppen består av personer som sedan tidigare lider av olika problem och missbrukar för att stå ut med sin svåra livssituat­ion. Hemlöshet kan exempelvis vara en extremt påfrestand­e situation att klara av.

– Min uppfattnin­g är att personer som lider av missbruksp­roblematik utgör en liten minoritet av alla människor som använder droger – precis som med alkoholen, säger Nahkuri.

Eftersom det handlar om en stigmatise­rad grupp befarar Nahkuri att den allmänna attityden är sträng, vilket i sin tur kan påverka viljan att lägga resurser på vård och andra tjänster. Han får medhåll av Kaarlo Simojoki på den här punkten. Nahkuri påpekar att i nuläget förekommer det skadereduc­erande åtgärder främst i sådana sammanhang där ett beroende redan hunnit uppstå. Genom att erbjuda testning av droger kunde man komma i kontakt med sådana personer som endast använder ämnen då och då.

– Överlag anser jag att vi borde betrakta drogmissbr­uk som ett socialoch hälsovårds­problem och inte som brottsligh­et, säger Janne Nahkuri.

 ??  ??
 ??  ?? Kaarlo Simojoki, vd och överläkare vid A-kliniken, tror att många använt amfetamin för att fly undan eller dämpa olika negativa känslor som pandemin och undantagsl­äget väckt.
Kaarlo Simojoki, vd och överläkare vid A-kliniken, tror att många använt amfetamin för att fly undan eller dämpa olika negativa känslor som pandemin och undantagsl­äget väckt.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: POLISEN I ÖSTRA NYLAND ?? Hösten 2019 konfiskera­de polisen i Östra Nyland ett amfetaminp­arti på sammanlagt 14,2 kilogram.
FOTO: POLISEN I ÖSTRA NYLAND Hösten 2019 konfiskera­de polisen i Östra Nyland ett amfetaminp­arti på sammanlagt 14,2 kilogram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland