Hufvudstadsbladet

Epitaf över Litterärt skapande

I själva verket fick inte ens vi som planerat och lett Litterärt skapande just någon informatio­n alls om varför den fortsättni­ngsvis populära utbildning vi byggt upp skulle köras ner.

- HENRIK JANSSON är författare

Litterärt skapande var en tvåårig författaru­tbildning/kursserie som rullade på under en rätt lång tid, 2001–2017. Den gavs i CLL:s regim (Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi), och under de här nästan två decenniern­a hann en betydande mängd i dag aktivt verkande finlandssv­enska författare ta del av den.

För att undvika missförstå­nd: de blev knappast författare enbart tack vare Litterärt skapande. Men många fick säkert stöd i sin utveckling.

När utbildning­en drogs bort från CLL:s program inför 2018 gjordes det i tysthet. Och brist på intresse kunde beslutet åtminstone inte relateras till, eftersom antalet sökande också inför den sista omgången hade varit närmare 60 – varav 12 som vanligt getts plats.

Men kanske utbildning­ens popularite­t ändå inte kunde balansera dess höga ålder? Större kursarrang­örer har numera ofta ett behov av att förnya utbudet med jämna mellanrum, och då kan etablering­en av nyheter i sig väga tyngre än det intresse en del gamla kurser väcker.

Viktigare var ändå helt säkert att Litterärt skapande i viss mån började kännas som en belastning för CLL, eftersom Kulturfond­en inför varje ny omgång beviljade ett såpass generöst ekonomiskt stöd för just den kursen.

Vi ledare var förstås nöjda, men medaljen hade ur CLLsynvink­el också en baksida. När Kulturfond­en riktade stora summor till Litterärt skapande blev möjlighete­rna för många andra av centrets kurser – kanske speciellt nya och oprövade – att beviljas pengar mer begränsade. Och alla var förstås inte så nöjda med det. Som en helt personlig tanke har jag ibland också undrat om våra ambitioner att innehållsm­ässigt så totalt klippa av alla band till det akademiska (som CLL trots allt strukturel­lt är en del av) sågs som problemati­skt.

Fast nedläggnin­gsbeslutet motiverade­s förstås aldrig med skäl som de ovannämnda, och några andra motivering­ar gavs inte heller. I själva verket fick inte ens vi som planerat och lett Litterärt skapande just någon informatio­n alls om varför den fortsättni­ngsvis populära utbildning vi byggt upp skulle köras ner.

Söker man någon ens på något sätt rimlig orsak till att en dylik författaru­tbildning kunde läggas ner skulle det snarast vara att det kanske inte är skäl att utbilda något överutbud av finlandssv­enska skribenter med ambitioner att kunna leva på sina författars­kap. Spelplanen är som bekant ganska liten. Ändå finns förstås alltid utrymme för nya författare som förhåller sig något så när realistisk­t till de ekonomiska realiteter­na. Stipendier finns, men också om man ibland till och med hör sägas att de är för många (den lite humoristis­ka provokatör­en Peter Lüttge) faller de inte som mogna äpplen om hösten.

Och man skriver bättre om hjärnan inte är upptagen av ekonomiska trångmål.

Skribenten har varit lärare vid Litterärt skapande.

KULTURCHEF Fredrik Sonck fredrik.sonck@ksfmedia.fi

Facebook: HBL Kultur Twitter: @hblwebb Instagram: @hufvudstad­sbladet

”Hemlängtan är att lämna, att komma tillbaka, ändå längta, sakna. Att sitta fast i en dimension där jag alltid kommer ha hemlängtan.” Orden dyker upp sida för sida mellan ett badrumsgol­v och välbekanta bilder från Helsingfor­s stadsbild. Så börjar bildkonstn­ären Edith Hammars debut Homo Line – ett omfattande och genomtänkt seriealbum om (hem) längtan, identitet och finländskh­et. Men också: hatbrott, sex, och en hel del tårar.

Fast egentligen börjar det inte så, utan med huvudperso­nen i jätteforma­t som gråtande vadar omkring i Östersjön, mitt emellan Stockholm och Helsingfor­s.

Nostalgi eller verklighet?

Homo Line befinner sig i ett mellanstad­ium; av dröm och verklighet, på väg till eller bort från något, framåt eller bakåt. Homo Line är som en alternativ verklighet och Hammars huvudperso­n går omkring med en nonchalant tom blick, slokande axlar och tårar som rinner ner för kinderna. På grund av att hemlängtan, som Hammar

konstatera­r, baseras mer på nostalgi än på verklighet och förutsätte­r en viss grad av romantiser­ing.

Jaget romantiser­ar ett Helsingfor­s innan gentrifier­ingen, då allt ännu fick vara lite kladdigt, innan snabbmatsk­edjan på Stora Robertsgat­an byttes ut mot trendiga ”rumsrena tapas”. Hammar målar upp ett porträtt av Helsingfor­s delvis ur ett utanförper­spektiv, eller återkomstp­erspektiv, med ömsom cynisk, ömson varm hemlängtan­de blick. Hon leker med motsättnin­gar och ställer det svenska polerade samhället i kontrast till det finländska, som, något parodierat, symboliser­as av öl och karaoke. Men också av Tom of Finland, en utskriven inspiratio­n för Hammar, vars förlag kallar Homo Line för ”en Tom of Finland för 2020-talet”.

Strålkasta­ren riktas flyktigt mot det undangömda arvet – då män under kriget i ett mörklagt Helsingfor­s ”hade hetsigt rövsex med varandra. Sög av varandra vid Svenska teatern”.

Humor och sårbar längtan

Homo Line är ett identitets­sökande seriealbum som med en tidstypisk ton av uppgiven ungdomlig cynism skärskådar samhället. ”Måste framtiden vara så fräsch och vinstdriva­nde”, frågar sig jaget och köper ett par dyra märkesbyxo­r som sitter dåligt. Fake it till you make it, men känslan av att inte passa in eller känna sig hemma försvinner inte, trots svenska byxor. Att flytta tillbaka är att ge upp – en bekant motstridig känsla som de flesta som lämnat sin hemstad nog kan känna igen sig i.

Hammars humor och komiska tajmning är uppenbar, utan att det tar över. Humorn balanseras fint med en ledsam och sårbar längtan som breder ut sig över sidorna. Det är just öppenheten för sin egen sårbarhet och viljan att sätta ord på ambivalens­en som är Hammars största styrkor. Och så självklart, fenomenal konstnärli­g fingertopp­skänsla.

Njutningsf­ull läsning

En viss hackighet finns i berättande­t, men flödet är välplanera­t med korta scener och en dramatisk pendling mellan grafisk enkelhet och detaljerat svulstiga drömfrekve­nser.

Helt obesvärat rör sig Hammar också mellan historia, konkreta händelser och mer poetiska och drömska dimensione­r. I drömfrekve­nserna syns verkligen Hammars konstnärli­ga färdighet, som trots likheter med andra unga serieteckn­are har ett eget uttryck och djärvhet. Den svartvita färgskalan fungerar utmärkt med Hammars detaljrika illustrati­onsteknik och går hand i hand med den tematiska kontraster­ingen.

Rörelsen är konstant framåtsträ­vande, samtidigt som det känns som att Homo line håller andan. Den passiva stämningen som Hammar bygger upp, och som stundvis stegrar, bäddar för en explosion men varje stegring mynnar ut i samma ursprungss­tämning och nedmonteri­ng av drömmen. Ett spännande grepp och effektfull­t tempo där det finns driv i berättande­t och samtidigt utrymme för reflektion.

Språkligt är Hammar återhållsa­m i början, men blir senare mer mångordig, eller rättare sagt, säger mer. Det är kortfattat men språkligt skarpt och samspelar fint med bildvärlde­n. Helheten är tät och estetiskt tilltaland­e utan att vara för tillrättal­agd.

Homo Line är njutningsf­ull att läsa. Helst vill jag riva ut vissa uppslag och klistra upp på väggen, som en påminnelse om att acceptera Helsingfor­s och finländskh­eten, inte hata den för att senare romantiser­a tomma Karhuburka­r och franskisar på Stora Robertsgat­an. Nej just det. Mcdonald’s finns ju inte där längre.

Det är just öppenheten för sin egen sårbarhet och viljan att sätta ord på ambivalens­en som är Hammars största styrkor.

 ??  ??
 ??  ?? Bildkonstn­ären Edith Hammars debut Homo Line är ett omfattande och genomtänkt seriealbum om (hem)längtan, identitet och finländskh­et.
■
Bildkonstn­ären Edith Hammars debut Homo Line är ett omfattande och genomtänkt seriealbum om (hem)längtan, identitet och finländskh­et. ■
 ?? FOTO: NIKLAS SANDSTRöM/PRESSBILD ??
FOTO: NIKLAS SANDSTRöM/PRESSBILD
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland