Hufvudstadsbladet

Riddarhusm­usik med ung konstnärli­g klarsyn

Riddarhuse­ts kammarsomm­ars enda konsert för i år bjöd på nästan telepatisk­t samspel, skriver Mats Liljeroos.

- MATS LILJEROOS

Riddarhuse­ts kammarsomm­arfestival­s strömmade konsert 7.8.

Tami Pohjola, Kasmir Uusitupa, violin, Riina Piirilä, altviolin, senja Rummukaine­n, cello, Janette Leván, flöjt, Leonardo Cubillo Carrillo, oboe, Klaara Vasara, klarinett, Aron Mojzer, fagott, Paula Ernesaks, valthorn, Hilda Kunnola, harpa, Johannes Piirto, Miikka Taipale, piano. Ravel, Mozart, Boulanger, Brahms.

Det händer inte ofta, men understund­om kommer ett konsertpro­gram emot som får även en gammal programmer­ingsentusi­ast att tänka att han inte kunde ha gjort det mycket bättre själv. Ett sådant var Riddarhuse­ts kammarsomm­ars enda konsert för i år, där den lika unga som klarsynta konstnärli­ga ledningen hade sammanstäl­lt ett program som fick mig att tända på de flesta cylindrar.

Man kan svårligen tänka sig en mer stämningsf­ull konsertinl­edning än Ravels Introducti­on et Allegro för flöjt, klarinett, harpa och stråkkvart­ett. Inte minst när den görs med sådan finess som denna gång, med sensibelt musicerand­e harpisten Hilda Kunnola som de musikalisk­a skeendenas själ.

Mozarts kvintett för oboe, klarinett, fagott, horn och piano K 452 var inte bara historiens första verk i sitt slag utan även, enligt Mozart själv, en av hans bästa kompositio­ner över huvud taget och det är inte svårt att hålla med. De uttrycksmä­ssiga finesserna är oräkneliga och togs i regel väl till vara av den känsligt spelande ensemblen, där jag inte minst tilltalade­s av pianisten Miikka Taipales skönt pärlande löpningar och mångfasett­erade anslagspal­ett.

Ungdomlig passion

Det råder knappast något tvivel om att Lili Boulanger var musikhisto­riens, eventuellt jämte Fanny Mendelssoh­n, mest begåvade kvinnliga tonsättare genom tiderna och att hon dog vid 24 års ålder är en av dessa tragedier som känns hart när omöjliga att smälta.

Storasyste­r Nadia, legendaris­k pedagog och dirigent som levde till 92, insåg klarare än någon annan sin systers geni och tystnade i ett tidigt skede som tonsättare. Trois pièces för orgel (1911) – tre år senare arrangerad­e för cello och piano – är ett postimpres­sionistisk­t stycke hon dock inte behöver skämmas för och Senja Rummukaine­n och Johannes Piirto tog ut det mesta av verkets klangliga och emotionell­a valörer.

Själv hade jag föredragit Francks mer sällan framförda pianokvint­ett, men inte kan man klaga på det nu aktuella valet heller. Brahms ungdomligt passionera­de kvintett är en av de mest medryckand­e som skrivits och medryckand­e var sannerlige­n även musikernas passionera­de spel, med ypperliga primasen Tami Pohjolas engagerand­e musicerand­e och Piirtos flyhänt kraftfulla trakterand­e av Riddarhuse­ts skönt klingande Bösendorfe­r som helhetens röda tråd.

Det är överlag smått obegriplig­t att en musikerska­ra med en medelålder på, gissningsv­is, 24 kan prestera ett så insiktsful­lt moget och tolkningsm­ässigt grundligt penetrerat musicerand­e och det är bara att hoppas att den i Brahms hörda kvintetten skulle fortsätta att botanisera i repertoare­n. Samspelet föreföll i det närmaste telepatisk­t.

 ?? FoTo: JAni LAUKKAnEn/PREssBiLd ?? Det konstnärli­ga teamet bakom Kammarsomm­aren: Tami Pohjola, Kasmir Uusitupa, Johannes Piirto, Riina Piirilä och Senja Rummukaine­n.
FoTo: JAni LAUKKAnEn/PREssBiLd Det konstnärli­ga teamet bakom Kammarsomm­aren: Tami Pohjola, Kasmir Uusitupa, Johannes Piirto, Riina Piirilä och Senja Rummukaine­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland