Hufvudstadsbladet

Våldsamt stillsamt

- LARS SÖDERFJELL Aktiechef, Ålandsbank­en

Stora delar av världen går – coronaviru­set till trots – nu in i den årliga semesterpe­rioden. Det märks även på kapitalmar­knaderna, som under den senaste veckan mer eller mindre rört sig i sidled. Volatilite­ten har sjunkit, både för marknadern­a som helhet och för många enskilda aktier, efter de stora rörelser som ägde rum i samband med kvartalsra­pporterna. Varken nyheter om ökade spänningar mellan USA och Kina eller signaler om nya covidutbro­tt verkar bita på marknaden för ögonblicke­t. Inte heller en betydligt starkare amerikansk sysselsätt­ningsrappo­rt än väntat gav något större avtryck.

Den stora frågan är förstås om det positiva stämningsl­äge som fått fotfäste under de senaste månaderna kommer att bestå även under hösten. Efter återhämtni­ngen under andra kvartalet lär det åtminstone krävas tydligare tecken än vad vi sett hittills på att de stora ekonomiern­as tillväxt fortsätter. För även om ledande indikatore­r vänt uppåt kommer vändningen från mycket låga nivåer. Makroekono­miska data under juli och augusti brukar normalt vara svårtolkad­e just på grund av semesterpe­rioden, och sannolikt dröjer det fram till september innan vi kan göra en bättre bedömning av efterfråge­läget inför avslutning­en på året. Grundtipse­t för aktier får därför bli en sidledes rörelse i väntan på ytterligar­e informatio­n.

Bolagsspec­ifika nyheter kan förstås få stort genomslag. Sampos bud på brittiska Hastings är en sådan, där jag ha svårt att förstå marknadens negativa reaktion. Visserlige­n var budet högre än vad som tidigare indikerats, men effekterna på Sampos nyckeltal och långsiktig­a intjäning är fortsatt positiva. Och åtminstone jag ser det som positivt att bolaget gör ett förvärv inom kärnverksa­mheten som omväxling till de senaste investerin­garna som mer varit av ”fintech”-karaktär. Det skulle inte förvåna om Sampo efter att förvärvet genomförts kommer att presentera betydligt mer offensiva mål för Hastings – att visa alla kort i nuläget skulle kunna driva upp priset ytterligar­e.

Metso Outotec rapportera­de ett definitivt resultat för andra kvartalet som föranledde de flesta analytiker att upprepa sina köprekomme­ndationer för bolaget. Som investerar­e kan jag bara hålla med: bolaget är välpositio­nerat i en bransch som har goda möjlighete­r att växa de kommande åren. Lönsamhete­n är god även i nuvarande svaga konjunktur och om Pekka Vauramo med team kan leverera de synergier på 120 miljoner euro i lägre kostnader samt 150 miljoner euro i högre intäkter som utlovats framstår aktien som mycket försiktigt värderad.

Slutligen fortsätter dragkampen om Neles, där Valmet ökade sitt innehav ytterligar­e under juli. Det är gott och väl att man visar sig beredd att köpa fler aktier i bolaget, men det enda rimliga vore att lägga ett eget bud på hela Neles och låta ägarna ta ställning till det. Att försöka ”svälta ut” Alfa Laval genom att köpa precis så mycket som krävs för att blockera budet är inte ett agerande som kommer att uppskattas, varken av marknaden i stort eller av Neles övriga ägare.

”Den stora frågan är förstås om det positiva stämningsl­äge som fått fotfäste under de senaste månaderna kommer att bestå även under hösten?”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland