Hufvudstadsbladet

En död i båttävling i Hangö

Superstjär­nan, regerande mästaren och stallets förstaföra­re Lewis Hamilton är nöjd över att Valtteri Bottas stannar i Mercedes också efter den här säsongen.

- FREDRIK AF PETERSENS

– Jag har en stallkompi­s som jag kan lita på, säger Lewis Hamilton.

Engelsmann­en är mycket nöjd över att Valtteri Bottas har fått ett nytt kontrakt. Den finländske föraren har förklarat att förhandlin­garna var mycket enkla och det lär inte skilja så mycket från det gamla kontraktet.

– Det är skönt att veta vad jag gör nästa år, säger Bottas Och det tycker också Hamilton: – Det är bra att vi inte ändrar något i teamet.

I fotboll säger man att man aldrig ska byta ett vinnande lag och det är tydligen också Hamiltons klara uppfattnin­g.

– Bottas har under sina fem år haft ett mycket positivt inflytande på teamet. Han är pålitlig och gör ett mycket bra arbete på banan. Så det nya kontraktet är väl en uppskattni­ng för det hårda arbete han gjort, säger den regerande mästaren Hamilton som också är i klar ledning i VM-serien den här säsongen.

Man får väl lägga till en mycket lojal teamplayer, som inte ställer till med några interna konflikter.

Hur är då läget med Hamilton och hans nya kontrakt?

– Det känns inte bra att sitta ner och diskutera det som det ser ut i världen just nu, säger han själv.

– Det finns så många människor med stora problem och inget jobb och då är det verkligen inte rätt att förhandla om ett stort kontrakt. Det är inte vad jag tänker mest på just nu och jag har ingen press på mig.

Någon stress har inte heller Mercedes för Toto Wolff vet att Hamilton vill fortsätta i stallet och man kan börja förhandla och diskutera kontraktet vid ett senare skede.

– Det är ingen brådska med kontraktsf­örhandling­arna. De kommer inte att bli speciellt svåra då jag inte diskuterar med något annat stall om min framtid, säger Hamilton.

– Vi har slagit in på en ny väg och kan skapa oss en bild av vad mångfald verkligen betyder. Jag är entusiasti­sk över de möjlighete­r som Mercedes Benz har öppnat på det här området.

För ett par dagar sedan sa Hamilton att han kan tänka sig att köra tre år till. Han kan skriva om historiebö­ckerna redan den här säsongen. Kör Hamilton hem VM-titeln är det hans sjunde och då tangerar han Michael Schumacher­s rekord. Han kan också slå tyskens rekord när det gäller antal segrar, 91. Men rekorden tycks inte intressera nämnvärt.

– Det här året är det viktigaste i mitt liv för det har hänt så mycket som inte har med sporten att göra. Kampen om titeln är annorlunda i år och inte lika hård som tidigare för varken Red Bull eller Ferrari jagar oss.

– Det som är viktigt är kampen mot rasism och för jämlikhet. Jag tycker det är spännande och motiverand­e att vi gör något.

En del förare ställer sig på knä innan loppet. Men inte alla. Alla bär dock en t-shirt med texten End Racism på framsidan. Anledninge­n till att sju, bland dem Kimi Räikkönen, står upp är att man inte vill bli inblandad i den politik som Black Life Matters rörelsen anses stå för. Alla är ändå eniga om att rasismen måste stoppas.

Det är Hamilton som startat det hela och han övertalade också Mercedes att både i F1 och i formel E att måla bilarna svarta i stället för den traditione­lla silverfärg­en.

– Också i andra sporter bär man Black Lives Matter-t-shirts och trots man att man kommer från olika länder så ställer man sig på knä. En del idrottare avstår men det viktigaste är att också de stöder protestern­a, säger Hamilton.

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA / LEONHARD FOEGER ?? Samarbetet mellan Valtteri Bottas och Lewis Hamilton fungerar bra i Mercedes.
FOTO: AFP / LEHTIKUVA / LEONHARD FOEGER Samarbetet mellan Valtteri Bottas och Lewis Hamilton fungerar bra i Mercedes.
 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA / ANDREW BOYERS ?? Valtteri Bottas var först över mållinjen under lördagens tidskval på Silverston­e.
FOTO: AFP / LEHTIKUVA / ANDREW BOYERS Valtteri Bottas var först över mållinjen under lördagens tidskval på Silverston­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland