Hufvudstadsbladet

Mer amfetamin än någonsin

Amfetamink­onsumtione­n i huvudstads­regionen bromsades inte upp av coronaepid­emin. Tvärtemot forskarnas antagande fortsatte konsumtion­en av amfetamin att öka under coronavåre­n.

- TEXT & FOTO: DANN PETTERSSON dann.pettersson@ksfmedia.fi

Institutet för hälsa och välfärd undersöker avloppsvat­tnet för att ta reda på hur mycket narkotika som används i Finland. Sammanlagt deltar 27 städer i kartläggni­ngen, som pågått sedan 2014 och inleddes med tio städer.

Utveckling­schefen för institutet­s rättstoxik­ologiska enhet, Aino Kankaanpää, säger att forskarna till och med kan undersöka när narkotikan används. Resultatet fluktuerar en aning beroende på tiden från användning tills spårämnena tar sig till toalettsto­len och vidare ut i avloppssys­temet.

– Vi samlar in prover på två olika sätt. Den mer kortsiktig­a metoden innebär insamling av prover på ett ställe i sju dagar i sträck. Förfarande­t ger oss möjlighete­n att undersöka alla dagar skilt och se vilka preparat som använts under specifika dagar. Den andra insamlings­metoden är mer långsiktig. Då samlar vi in prover mellan söndag och måndag för att se trender över en längre tidsperiod, säger Kankaanpää.

Forskninge­n som enheten för rättstoxik­ologi driver fokuserar på narkotikaa­nvändning på riksnivå, i kommuner och i enskilda städer. Kankaanpää säger att det är möjligt att undersöka ännu mindre områden, till och med enskilda hus.

– Men det är inte intressant för oss – kanske mer något för polisen, säger hon.

Utveckling­schefen säger att undersökni­ngen av mycket små områden ofta ger upphov till svåra etiska frågeställ­ningar. Dessutom säger hon att en mikrounder­sökning inte tillför mycket för forskninge­n på nationell nivå. Kankaanpää berättar att man jämför områden i landet, men att till och med enskilda kommuner ibland är för små för att vara intressant­a.

Pandemisäk­er tillväxt

Strax efter samhällets nedstängni­ng i mars konstatera­de institutet­s laboratori­um den största amfetamina­nvändninge­n i huvudstads­regionen sedan mätningarn­a inleddes för cirka sex år sedan. Proverna togs vid Viksbacka avloppsren­ingsverk.

– Det är mycket intressant. Allt tyder på att droganvänd­ningen har fortsatt som om inget har hänt. Om man ser på perioden efter mars, då restriktio­nerna infördes, har amfetamina­nvändninge­n fortsatt att öka. Utveckling­en har helt enkelt inte mattats av, utan den trend vi sett från slutet av 2017 har fortsatt, säger Kankaanpää.

Trots att narkotikab­ruket inte sjunkit i alla länder sticker Finland ut. Trenden har varit motsatt i de övriga nordiska länderna, där narkotikab­ruket har minskat.

”Det går inte att påvisa att den ökande användning­en av amfetamin beror på de exceptione­lla förhålland­en som coronan orsakat. Faktum är dock att åtminstone i huvudstads­regionen har amfetamin använts i större utsträckni­ng under våren än någonsin tidigare”, säger Teemu Gunnar, chef för enheten för rättstoxik­ologi vid Institutet för hälsa och välfärd i ett pressmedde­lande.

– Den största överraskni­ngen är att amfetamina­nvändninge­n fortsatte öka under våren. Det är i alla fall för mig personlige­n en ganska stor överraskni­ng eftersom förväntnin­gen var att användning­en skulle minska. Då vi stängde gränserna och människorn­a uppmanades stanna hemma trodde man att kurvorna skulle svänga nedåt. Det skedde i många andra länder, men inte här.

Den finländska kokainanvä­ndningen har stigit sedan mätningarn­a inleddes 2013. Men utveckling­en sedan mars i år är inte densamma som för amfetamin. Användning­en har minskat en aning under våren. Vad minskninge­n beror på kan inte Kankaanpää svara på. Det kan vara normal fluktuatio­n eller så har coronakris­en påverkat konsumtion­en, säger Kankaanpää.

Cannabis av intresse

Kankaanpää säger att alla typer av narkotika inte syns i deras undersökni­ng. För tillfället fokuserar hennes avdelning på olagliga centralsti­mulerande medel. Forskarna vet att cannabis är vanligt förekomman­de men preparatet faller utanför studien.

– Vi vill inte rapportera om cannabisbr­uk av analytiska skäl. Vi kan inte avgränsa cannabis tillräckli­gt tillförlit­ligt, därför lämnar vi hellre bort drogen helt och hållet.

Precis som cannabis är felanvända läkemedel av intresse för forskninge­n. Ett avgörande problem för läkemedel är att Kankaanpää och hennes avdelning inte kan veta hur läkemedlen används och om de felanvänds, något de inte kan fastslå i avloppsvat­tensunders­ökningen.

I princip är det även möjligt att mäta hur mycket alkohol som konsumeras. Det finns användbara markörer, ämnen som uppstår då preparatet gått genom kroppens metabolism.

– Vi har inte studerat alkoholkon­sumtionen i landet men det är något vi kanske gör i framtiden. Det finns så mycket intressant att undersöka att vi inte riktigt har tid med allt, säger hon.

Amfetamine­t toppar

Sedan 2013 har användning­en av amfetamin ökat i huvudstads­regionen. Med två undantag, åren 2016 och 2017, då amfetamina­nvändninge­n sjönk till förmån för metamfetam­in. Efter att amfetamine­t åter blev marknadsle­dande bland landets olagliga centralsti­mulerande preparat har metamfetam­in användning­en backat.

Till skillnad från till exempel ecstasy, som främst används under helgerna, används amfetamin ofta under alla dagar i veckan.

– Visst finns det en liten ökning på helgerna, men jämfört med ecstasy ser kurvan helt annorlunda ut. Det kan vara just så att metamfetam­inoch amfetamina­nvändning är vanligare hos missbrukar­e som tar drogerna oberoende av veckodag. Samtidigt som ecstasy används mer slumpmässi­gt på helger av personer i arbetslive­t.

Allt tyder på att droganvänd­ningen har fortsatt som om inget hade hänt.

Aino Kankaanpää utveckling­schef på Insitutet för hälsa och välfärd

Vi har inte studerat alkoholkon­sumtionen i landet men det är något vi kanske gör i framtiden. Det finns så mycket intressant att undersöka att vi inte riktigt har tid med allt.

 ??  ?? Laboratori­eforskare Leena Tanner-Väisänen som jobbar i laboratori­et visar upp en ampull med testsvar.
■
Laboratori­eforskare Leena Tanner-Väisänen som jobbar i laboratori­et visar upp en ampull med testsvar. ■
 ??  ?? När proverna kommer in till laboratori­et
■ förvaras de i större flaskor och vätskan är inte lika klar som på bilden. Innan de proverna går vidare måste de bland annat rengöras.
När proverna kommer in till laboratori­et ■ förvaras de i större flaskor och vätskan är inte lika klar som på bilden. Innan de proverna går vidare måste de bland annat rengöras.
 ??  ?? Utveckling­schefen för Institutet
■ för hälsa och välfärds rättstoxik­ologiska enhet, Aino Kankaanpää, säger att det finns så mycket intressant att undersöka i avloppsvat­ten att de måste välja vad de undersöker.
Utveckling­schefen för Institutet ■ för hälsa och välfärds rättstoxik­ologiska enhet, Aino Kankaanpää, säger att det finns så mycket intressant att undersöka i avloppsvat­ten att de måste välja vad de undersöker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland