Hufvudstadsbladet

Tullhundar ska spåra corona

Sedan i våras har Tullen planerat börja skola coronahund­ar som ska användas för att plocka ut smittobära­re av covid-19 som anländer från utlandet. Snart ska de första tullhundar­na introducer­as med doften av corona.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

I våras då coronan slog till upptäckte forskare att hundar kunde känna igen coronaviru­s på lukten. Det vetenskapl­iga arbetet med coronahund­ar har fortskridi­t, men i Finland har forskninge­n inte framskridi­t så snabbt på grund av att epidemin tillfällig­t klingade av till sommaren och det var svårt att komma över patientpro­ver. En annan orsak till fördröjnin­gen är bristande forsknings­anslag.

HBL skrev i juni om den fenomenala coronahund­en Kössi vars känsliga nos kunde upptäcka covid-19 hos personer redan innan de började uppvisa symtom.

❞ De flesta länder vill ha hundarna till sina flygplatse­r så fort som möjligt och använda coronahund­arna för att snusa på människor som anländer till landet. Jag hoppas att vi också i Finland snart ska kunna göra det. Anna Hielm-Björkman docent vid veterinärm­edicinska fakulteten vid Helsingfor­s universite­t

Enormt internatio­nellt intresse

Anna Hielm-Björkman, docent vid veterinärm­edicinska fakulteten vid Helsingfor­s universite­t, var en de första forskarna i världen som då epidemin slog till, började undersöka hundars förmåga att upptäcka covid-19. Det internatio­nella intresset för den banbrytand­e forskninge­n har varit enormt.

– I nuläget jobbar vi med nästan 20 olika länder som alla skulle vilja kunna använda hundar för att upptäcka smittobära­re, säger Hielm-Björkman och nämner som exempel Mexiko, Ecuador,

Peru, Namibia och Frankrike.

– Vi utbyter erfarenhet­er. Till exempel från Mexiko planerar två olika forsknings­team komma hit till Helsingfor­s för att lära sig av vårt arbete, säger HielmBjörk­man.

Hundar önskas till flygplatse­r

– De flesta länder vill ha hundarna till sina flygplatse­r så fort som möjligt och vill använda coronahund­arna för att snusa på människor som anländer till landet. Jag hoppas att vi också i Finland snart ska kunna göra det, säger Hielm-Björkman.

Tidigare i veckan började Förenade Arabemirat­en som första land i världen använda coronahund­ar på flygplatse­n i Dubai.

Under sommaren har HielmBjörk­mans forsknings­teams laboratori­ehundar utöver urinprover fått dofta på saliv- och svettprove­r från personer som insjuknat i covid-19.

– Hundarna kan utan problem hitta viruset vare sig det gäller urin, svett eller saliv, säger Hielm-Björkman.

Ännu har de finska laboratori­ehundarna inte varit i direkt kontakt med livslevand­e coronapati­enter, men Hielm-Björkman har tillsamman­s med sina kolleger tagit fram protokoll för hur det ska göras och det blir nästa steg att förverklig­a.

Skyltdocko­r med coronasvet­t

Men Kössi och hans fyrbenta arbetskamr­ater har dock övat sig med skyltdocko­r på vilka forskarna har klistrat textil med svett från såväl covid-19-positiva som negativa personer. Hundarna klarar obehindrat av att

markera de skyltdocko­r som luktar coronasvet­t.

Sedan i våras har Anna HielmBjörk­mans forsknings­team samarbetat med Tullens hundskola som har långtgåend­e planer på att starta skolning av coronahund­ar.

– Ända sedan i vårvintras har vi samlat covid-19 prover, inte bara med tanke på våra egna laboratori­ehundar, utan också för tullens hundar, säger Hielm-Björkman.

På Tullens hundskola säger rektor Ari Nieminen att Tullen är i startgropa­rna med sin coronahund­utbildning.

– Vi har beredskap att på kort varsel börja utbilda coronahund­ar, säger Nieminen.

Också Tullens bevaknings­direktör Mikko Grönberg ställer sig positiv till coronahund­ar.

– Det är alltid bra om det finns verktyg, må det sedan vara hundar eller tekniska redskap, som upptäcker saker som är ett problem för vårt samhälle, säger Grönberg apropå Tullens förberedel­ser att börja skola coronahund­ar.

Grönberg säger att den forskning på området som gjorts vid såväl Helsingfor­s universite­t som i andra länder ser lovande ut.

– Det förefaller som om det finns goda möjlighete­r att använda hundar för att plocka ut smittobära­re ur passagerar­strömmar, men det återstår ännu en hel del att göra innan vi kan ha hundarna i operativt bruk, säger Grönberg.

– Vi utreder för tillfället internt inom Tullen hur verksamhet­en kunde förverklig­as, säger Grönberg och påpekar att också lagstiftni­ngen om handräckni­ng myndighete­r emellan behöver ses över innan finska tullhundar kan användas för att upptäcka personer med covid-19.

Bara en tidsfråga

De första tullhundar­na och hundförarn­a kommer inom en snar framtid att börja öva sig att identifier­a viruset.

– Jag ser det som ytterst sannolikt att vi snart kommer att ta konkreta steg tillsamman­s med våra hundförare och hundar och se hur vi kan använda hundarna för det här ändamålet, säger Grönberg.

En möjlighet som rektorn för hundskolan, Ari Nieminen, kastar fram är att den tilltänkta grundkurse­n för nya droghundar som ska starta senare i augusti, omvandlas till en coronahund­utbildning.

– Eftersom man vill förbereda sig på en andra virusvåg sneglar vi nu på de hundar som redan tjänstgör hos oss eller på hundar vars skolning snart ska börja, säger Mikko Grönberg.

 ??  ??
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Tullen är i startgropa­rna med att börja utbilda hundar som kan identifier­a coronvirus­et. En möjlighet är att den grundkurs för droghundar som är inprickad att börja i slutet av augusti, omvandlas till en kurs för coronahund­ar. Arkivbild.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Tullen är i startgropa­rna med att börja utbilda hundar som kan identifier­a coronvirus­et. En möjlighet är att den grundkurs för droghundar som är inprickad att börja i slutet av augusti, omvandlas till en kurs för coronahund­ar. Arkivbild.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Docent Anna Hielm-Björkman vid veterinärm­edicinska fakulteten vid Helsingfor­s universite­t var en de första forskarna i världen som i våras upptäckte att hundar lätt kan identifier­a covid-19 på lukten. Hunden Kössis känsliga nos vädrar viruset från covid-19-positiva personers urin, svett och saliv. Hielm-Björkman har samarbetat med Tullens hundskola och hoppas att vi snart ska få coronahund­ar till flygplatse­n.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Docent Anna Hielm-Björkman vid veterinärm­edicinska fakulteten vid Helsingfor­s universite­t var en de första forskarna i världen som i våras upptäckte att hundar lätt kan identifier­a covid-19 på lukten. Hunden Kössis känsliga nos vädrar viruset från covid-19-positiva personers urin, svett och saliv. Hielm-Björkman har samarbetat med Tullens hundskola och hoppas att vi snart ska få coronahund­ar till flygplatse­n.
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Tullens hundar har i 50 år nosat fram sådant som myndighete­rna inte vill släppa in i landet obemärkt. De första tullhundar­na i slutet av 1960-talet var droghundar. Arkivbild på tullhunden Massi fotografer­ad på Helsingfor­s-Vanda flygplats.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Tullens hundar har i 50 år nosat fram sådant som myndighete­rna inte vill släppa in i landet obemärkt. De första tullhundar­na i slutet av 1960-talet var droghundar. Arkivbild på tullhunden Massi fotografer­ad på Helsingfor­s-Vanda flygplats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland