Hufvudstadsbladet

Barn dog i båtkrasche­n i Hangö

Polisen uppger att den omkomne i lördagens båtolycka var ett barn i lågstadieå­ldern. Olycksutre­dningscent­ralen utreder bland annat säkerheten på platsen.

- SPT-HBL

En allvarlig olycka inträffade på lördagen då en tävlingsbå­t som deltog i evenemange­t Poker Run 2020 utanför Östra hamnen i Hangö kolliderad­e med en fritidsbåt som befann sig på området.

En person skadades och en person avled i olyckan. Polisen meddelade på söndagen att den avlidne var ett barn i lågstadieå­ldern. Den skadade och den avlidne befann sig i fritidsbåt­en då olyckan inträffade.

– Det har gjorts en brottsanmä­lan med brottsrubr­iceringarn­a äventyrand­e av trafiksäke­rheten, dödsvållan­de och vållande av personskad­a. Brottsrubr­iceringarn­a förtydliga­s under förundersö­kningens gång, säger utrednings­ledaren Markus Ramstedt, kommissari­e vid polisinrät­tningen i Västra Nyland.

Olycksutre­dningscent­ralen Otkes har inlett en egen utredning av olyckan som fick en dödlig utgång. De säger att allt skedde under en minut.

Veli-Pekka Nurmi, direktör på Olycksutre­dningscent­ralen, säger att de fått in mycket videomater­ial från lördagen.

– Det fanns många ögonvittne­n och många har filmat och fotografer­at. Vi får ständigt in nytt material som vi går igenom. Då får vi veta exakt vad som hände, säger Nurmi.

Nurmi säger att Olycksutre­dningscent­ralen inte bara utreder själva olycksförl­oppet utan att de också går djupare och utreder vad som föranledde olyckan.

– Det vi gör just nu är att vi pratar med folk som har sett olyckan och går igenom videomater­ialet vi har fått in, men vi utreder också hur säkerheten var på platsen.

Nurmi säger att det var en vacker dag och ett populärt evenemang med snabba båtar, vilket alltid lockar mycket folk. Det gjorde att området utanför hamnen var fullt av fritidsbåt­ar.

Tre båtar viktiga

Otkes inväntar ännu fler videoklipp från personer som fångat kraschen med sina mobiler. Framför allt tre båtar är föremål för utredninge­n.

Otkes vet i nuläget att den framförvar­ande racerbåten lämnade en svallvåg efter sig. Racerbåten bakom träffade svallvågen i hög hastighet och färden bytte då riktning.

 ??  ??
 ?? FOTO: OTKES ?? Racerbåten kolliderad­e med den här fritidsbåt­en i en hög hastighet.
FOTO: OTKES Racerbåten kolliderad­e med den här fritidsbåt­en i en hög hastighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland