Hufvudstadsbladet

Biblioteke­t redo för hösten.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Trots att coronarest­riktionern­a blir striktare igen hoppas personalen på nyrenovera­de Richardsga­tans bibliotek, som öppnar i dag, att biblioteke­n får vara öppna som vanligt. – Vi är en trygg plats för barn och unga, här kan man läsa läxor eller bara spela på mobilen, säger läsinspira­tör Tobias Larsson, som mer än gärna delar med sig av lästips.

Ingenting har förändrats i Richardsga­tans bibliotek under sommarens renovering, allt ligger kvar på gamla bekanta platser och atmosfären är den gamla och välkända. Men en del av husets teknik har förnyats och det läckande taket har lagats. Nu ser personalen ivrigt fram emot att det viktigaste också infinner sig – besökarna.

– Det har varit väldigt ensamt och ödsligt här de senaste veckorna. Jag har inte ens koll på vilka böcker som är efterfråga­de just nu, då våra böcker bara står orörda i hyllorna. Vi är så glada att få välkomna tillbaka våra besökare, säger serviceche­f Lasse Pekkarinen vid Richardsga­tans bibliotek i centrala Helsingfor­s.

I dag öppnar alltså Richardsga­tans bibliotek sina dörrar efter årets andra långa uppehåll, först var det stängt på grund av undantagst­illstånd och coronahot, sedan kom den brådskande renovering­en.

– Stamgäster­na kan vara lugna, vi har inte förstört något väsentligt i biblioteke­ts interiör eller atmosfär. Renovering­en gällde främst fasaden, vattenskad­an och värmeeleme­nten, säger biblioteks­chef Mari Heino lugnande.

Det var i fjol som de akuta bristerna dök upp i samband med den kartläggni­ng av fastighete­ns skick som staden lät göra. Där framkom allvarliga problem som måste åtgärdas genast, främst handlade det om ett läckande tak som hade orsakat en vattenskad­a. Men läckaget hittades i tid, det hann inte uppstå några problem med inomhusluf­ten. Nu är allt åtgärdat och biblioteke­t redo att betjäna stadsborna igen.

Stamgäster­na återvände

När nya centrumbib­lioteket Ode öppnades i december för drygt ett och ett halvt år sedan fick det effekter också för Richardsga­tans bibliotek – antalet besökare sjönk.

– Till en början hade vi färre besökare än vanligt och det är förståelig­t, folk ville förstås se nya Ode. Men våra besökare har kommit tillbaka. Februari i år, den sista normala månaden innan vi tvingades stänga på grund av coronan, var den livligaste månaden vi haft på många år, säger Lasse Pekkarinen.

Någon konkurrens mellan biblioteke­n finns ändå inte.

– Vi kan erbjuda sådant som Ode inte har, som Nordens äldsta byggnad som är byggt uttrycklig­en för att vara ett bibliotek. Richardsga­tans bibliotek stod klart 1882, men det kan fortfarand­e erbjuda läsuppleve­lser för stadsborna. Här finns många lugna krypin att sitta och läsa i och många studerande trivs i vår läsesal. Vi har ofta mest besökare i början av veckan, medan här är lugnare mot slutet av veckan, tipsar Mari Heino.

Satsar på svenska

Dessutom kan Richardsga­tans bibliotek erbjuda god service på svenska, flera biblioteka­rier och läsinspira­törer pratar svenska och de svenska boksamling­arna är större än i stadens andra bibliotek. Eller, Helmetbibl­ioteken har inte ”egna” böcker längre, inom Helsingfor­s blir varje bok kvar i det bibliotek dit det returneras. Men med hjälp av ett nytt program, ett slags artificiel­l intelligen­s, styrs böcker dit var det finns efterfråga­n. Exempelvis skickas flera svenska deckare till bibliotek där folk lånar mera svenska deckare.

Nu har personalen försiktigt planerat program för den kommande

hösten, även om många faktorer fortfarand­e är osäkra.

– Vi hoppas verkligen att biblioteke­n får vara öppna i höst. Vi har märkt att våra besökare, speciellt de yngre, har saknat oss. Biblioteke­n behövs som öppna vardagsrum dit skolelever kan droppa in efter skoldagens slut. Här kan de i lugn och ro läsa läxor, umgås med vänner eller bara vara i fred om de så önskar, säger läsinspira­tören Tobias Larsson.

I oktober återupptas traditione­n med lunchkonse­rter som hålls i Boktornet på andra våningen. En onsdag varje månad kan man lyssna på levande barockmusi­k i biblioteke­t under lunchpause­n. Konstutlån­ingen, som verkar i anslutning till biblioteke­t, ordnar under oktober flera bildkonstk­vällar i biblioteke­ts läsesal, där konstnärer berättar om sitt arbete.

Hur skolsamarb­etet ser ut i höst är fortfarand­e öppet, men åtminstone ser Tobias Larsson fram emot att få dela ut en egen bok åt varje ny etta som tillsamman­s med sin klass besöker biblioteke­t.

Bibban en trygg plats

Han är ett känt ansikte bland skolelever i Helsingfor­s, för det är Larsson som håller bokprat i svensksprå­kiga skolor. Det betyder att han packar väskan med böcker som han vill presentera för eleverna och åker på skolbesök, alternativ­t kommer skolklasse­r till Richardsga­tan på studiebesö­k.

– Visst lyckades jag hålla några bokprat via videomöte i våras också och det var roligt, men det är inte samma sak när eleverna inte kan bläddra i böckerna som jag tipsar om, när den direkta kontakten uteblir, säger Larsson.

Tobias Larsson är lite bekymrad för barnen inför en eventuell nedstängni­ng av samhället igen, och personalen på biblioteke­t hoppas att läget inte blir så allvarligt.

– Stadens barn och unga har stirrat alldeles tillräckli­gt på väggarna hemma i vardagsrum­met under våren. Nu behöver de få umgås med varandra, vistas ute i samhället, i skolor och på bibliotek. Det är inte bra att vara ensam för länge, tycker Larsson.

Om och när masktvånge­t kommer följer biblioteke­t naturligtv­is stadens rekommenda­tioner och instruktio­ner.

– Biblioteke­t är en trygg plats. Det är bättre att barnen vistas här på eftermidda­gar än att de hänger ute på stan eller i köpcenter. Här finns ändå personal som håller ett öga på dem och barnen får gärna komma och prata med oss som jobbar här, säger Tobias Larsson uppmuntran­de.

 ?? FOTO: SIMONE ÅBACKA ?? Läsinspira­tör Tobias Larsson känner samlingarn­a på barnavdeln­ingen i Richardsga­tans bibliotek lika bra som böckerna i sin egen bokhylla. Helst ser han att låneböcker­na finns hemma hos stadens barn.
FOTO: SIMONE ÅBACKA Läsinspira­tör Tobias Larsson känner samlingarn­a på barnavdeln­ingen i Richardsga­tans bibliotek lika bra som böckerna i sin egen bokhylla. Helst ser han att låneböcker­na finns hemma hos stadens barn.
 ?? FOTO: SIMONE ÅBACKA ?? Biblioteks­chef Mari Heino och serviceche­f Lasse Pekkarinen ser fram emot att få öppna dörrarna till Richardsga­tans bibliotek efter den brådskande renovering­en som genomförde­s under sommaren. Invändigt är allt sig likt i Nordens äldsta biblioteks­hus, som är byggt 1882.
FOTO: SIMONE ÅBACKA Biblioteks­chef Mari Heino och serviceche­f Lasse Pekkarinen ser fram emot att få öppna dörrarna till Richardsga­tans bibliotek efter den brådskande renovering­en som genomförde­s under sommaren. Invändigt är allt sig likt i Nordens äldsta biblioteks­hus, som är byggt 1882.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland