Hufvudstadsbladet

Friare att studera på distans i gymnasiet

Coronaviru­set ledde till att tusentals studenter vill ta om sina studentpro­v. Nu är proven delade på fler dagar än förut, vilket kan innebära distansund­ervisning för de övriga studerande­na.

- OSKAR RöNNBERG oskar.ronnberg@ksfmedia.fi

I grundskolo­rna kan distansund­ervisning nu användas i undantagsf­all, men i gymnasiern­a har distansund­ervisning varit möjlig redan före coronapand­emin. En del gymnasieku­rser har även förut gått helt eller delvis på distans.

Att studera på distans i våras var ändå påfrestand­e för studerande­na, skriver Finlands svenska skolungdom­sförbund i ett pressmedde­lande, som menar att mängden självständ­igt arbete var för stort. Förbundet efterlyser också större satsningar på vårdtjänst­er för studerande.

Niclas Grönholm, chef för den svensksprå­kiga utbildning­en vid Helsingfor­s stad, säger att utgångspun­kten är att undervisni­ngen sker i skolan, även i gymnasiern­a.

– Förstås kommer man att använda sig av de goda exempel av distansund­ervisning som vi fått och jag hoppas att man fortsätter med distansund­ervisning i en högre grad än tidigare, säger Grönholm.

– Det positiva är att vi nu har erfarenhet­er om hur distansund­ervisninge­n kan göras bättre, säger Mikael Nyholm, rektor för Brändö gymnasium i Helsingfor­s.

De som själva hör eller har en familjemed­lem som hör till en riskgrupp kommer också att få studera hemifrån vid behov.

– Om det finns studerande som av hälsoskäl inte kan vara på plats så ordnar vi undervisni­ngen på distans. Samma gäller om det finns lärare som vill jobba hemma, då sköter vi det så att det fungerar på distans, säger Johanna Blomstedt, rektor för Helsinge gymnasium.

Hon säger att skolan inte använder ämnesklass­rummen som normalt, utan utgår från gruppstorl­ekarna så att kurserna med flest studerande får de största rummen.

”Inga exceptione­lla arrangeman­g”

I Kyrkslätts gymnasium kommer undervisni­ngen att fortsätta som under tidigare år. Rektor Mikael Eriksson säger att skolan inte inför några exceptione­lla arrangeman­g inför skolstarte­n.

– Först och främst gäller det att vi nu på ett annat sätt är alerta när det gäller beredskape­n och försiktigh­eten som coronaläge­t innebär. Det har inte kommit några direktiv som skulle ha uppmanat oss att övergå till distansund­ervisning eller andra specialarr­angemang, säger Eriksson.

– Jag hoppas verkligen att vi inte behöver gå igenom samma ”rumba” som på våren igen. Efter vårens pärs tycker jag vi skulle vara värda ett vanligt arbetsår, säger Eriksson.

Vårens studentpro­v sammanföll med den tilltagand­e epidemin och det var delvis oklart huruvida det skulle vara möjligt att genomföra alla studentpro­v. För att vara på den säkra sidan valde Studentexa­mensnämnde­n att tidigarelä­gga en del av proven, vilket innebar att en del examinande­r kunde ha till och med fem studentpro­v under samma vecka.

Regeringen beslöt att vårens examinande­r skulle få ta om studentpro­ven i vissa ämnen på hösten utan att behöva betala den provspecif­ika avgiften på nytt, ifall de betalat anmälnings­avgiften på våren. Det var aningen färre personer som deltog i studentpro­ven på våren än som hade anmält sig till dem.

Möjlighete­n att ta om proven avgiftsfri­tt syns i antalet examinande­r i höst. Antalet omtagninga­r har mer än fördubblat­s jämfört med tidigare höstar: nu är det drygt 4 500 som tar om ett underkänt prov och 27 000 som tar om ett godkänt prov. Tidigare har det rört sig omkring 10 000– 15 000 omtagninga­r totalt.

I praktiken är det ändå inte många fler som tar om studentpro­v per skola. Till exempel av Kyrkslätts gymnasiums 59 nya studenter är det åtta som tar om 1–4 prov. Då det annars också är färre examinande­r på hösten tror rektorerna inte att det ska bli några problem att hålla distans under höstens studentskr­ivningar.

Dessutom har Studentexa­mensnämnde­n i år valt att sprida ut studentpro­ven på fler dagar. Då proven i realämnen vanligtvis skrivs under två provtillfä­llen, är de nu delade på fyra dagar.

– De här arrangeman­gen belastar samtidigt skolan och systemet med övervaknin­g. Värsta scenariot är att de andra studerande­na måste ha distansund­ervisning då vi behöver alla lärare för att övervaka, säger Mikael Nyholm.

Studentfes­ter i slutet av augusti

På grund av coronaläge­t ordnade gymnasiern­a inte en sedvanlig dimission i våras. Då blickade man i stället framåt till slutet av sommaren, och planerade in en studentfes­t till sista veckoslute­t i augusti.

Till exempel Helsinge gymnasium tog i våras emot studentern­a en och en, utan tal och uppträdand­en, för att överräcka betygen.

Kyrkslätts gymnasium ordnade däremot en ”minidimiss­ion” där studentern­a fick sina betyg och studentmös­sor i gymnastiks­alen i tre omgångar, smågruppsv­is.

– Frågan är vad vi kan göra nu. Jag ska träffa några av vårens studenter för att diskutera vad vi kan göra, så att det inte bara blir en kopia av vårens ceremoni. Jag tänker att vi vill bjuda på sådant vi inte hann med på våren: mera musik, föräldrarn­as och studentern­as tal, och så vidare, säger Mikael Eriksson.

Sannolikt kommer studentern­a att få ta med sig några gäster till festen.

– Med tanke på sammankoms­tbegränsni­ngarna så är det ju möjligt att vara över 500 personer, men vid behov ordnar vi det nog också med färre än 500, säger Mikael Nyholm.

 ?? FOTO: OSKAR SKOGBERG ?? Då Studentexa­mensnämnde­n beslutat att sprida studentexa­men på fler dagar än normalt ska det inte bli svårt att hålla distans under proven. Så här såg det ut under studentexa­men i Lovisa år 2016.
FOTO: OSKAR SKOGBERG Då Studentexa­mensnämnde­n beslutat att sprida studentexa­men på fler dagar än normalt ska det inte bli svårt att hålla distans under proven. Så här såg det ut under studentexa­men i Lovisa år 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland