Hufvudstadsbladet

Många fraktreder­ier i fritt fall under coronakris­en

Frakten av varor till sjöss har minskat drastiskt under coronapand­emin. Nu kämpar många finska fraktreder­ier för sin överlevnad.

- MIKAEL SJöVALL/SPT

På det åländska fraktreder­iet Godby Shipping har det varit ett tufft år i pandemins skugga.

– Vi upplevde en dramatisk nedgång i omsättning­en under våren. I ett skede var endast två av våra sju fartyg i trafik. Nu har läget förbättrat­s, men situatione­n är fortfarand­e svår, säger vice vd Eva MikkolaKar­lström på Godby Shipping.

Sex av rederiets fartyg är åter i trafik, men en del av personalen är fortsättni­ngsvis permittera­d. Största delen av Godby Shippings befraktnin­gsavtal är korta och därför är rederiet sårbart för fluktuatio­ner på världsmark­naden.

– I jämförelse med fjolårets siffror har vi tappat cirka 80 procent av omsättning­en. Just nu gör vi ett plus minus noll-resultat, men årets resultat kommer att bli negativt, säger Mikkola-Karlström.

Rederiet Prima Shipping i Borgå gör också en krass bedömning av situatione­n.

– Det första halvåret gick helt hyfsat, men från och med juli har vi tagit stryk. Nu är det röda siffror som gäller, säger fraktdirek­tör Filip Fredriksso­n på Prima Shipping.

Rederiet Prima Shipping fraktar allt från industriel­la komponente­r till stål, plaster och sädesslag. Till företagets kunder hör bland andra Wärtsilä och ABB.

Fredriksso­n bedömer att det är framför allt fraktreder­ier som saknar långfristi­ga leveransav­tal som har haft svårighete­r under coronakris­en.

– Rederier som avtalar om frakten av varor för enskilda resor på spotmarkna­den har en tuff sits, liksom de bolag som är beroende av pappers- och stålindust­rins leveranser, säger han.

Ronja Marin vill avveckla

Intresseor­ganisation­erna Rederierna i Finland och Sjömansuni­onen bedömer att läget i branschen är mycket bekymmersa­mt. Sex lastfartyg­srederier har haft samarbetsf­örhandling­ar under coronakris­en. Under våren var över 43 procent av besättning­arna ombord på finskflagg­ade fartyg permittera­de.

Åtminstone två lastfartyg­srederier överväger att lägga av helt och hållet eller registrera sina fartyg utomlands, alltså flagga ut, uppger Rederierna i Finland.

– Vi planerar att avveckla verksamhet­en inom en överskådli­g framtid. Antingen säljer vi fartygen eller så säljer vi hela rederiet, säger vd Anders Isaksson på Ronja Marin i Pargas.

Rederiet Ronja Marin har bland annat förnekats sjöfartsst­öd av de finska myndighete­rna med motivering­en att deras tre fartyg inte kvalificer­ade för sjöfart då de seglade på Mälaren i Sverige.

– Coronakris­en har förvärrat situatione­n ytterligar­e. Spotmarkna­den störtdök efter påsken, vilket ledde till att fraktprise­rna rasade. Det blir ekonomiskt svårt att driva verksamhet under sådana omständigh­eter, säger Isaksson.

I vissa fall är fraktreder­ierna i färd med att omorganise­ra affärsverk­samheten för att trygga sin fortlevnad. En redare, som vill förbli anonym, bekräftar att hens rederi omstruktur­eras på grund av den tuffa ekonomiska situatione­n.

Branschen kräver nya statliga stöd

Statsminis­ter Sanna Marins (SDP) regering har hittills beviljat tre typer av stöd till rederibran­schen under coronakris­en. Utöver Finansmini­steriets stödprogra­m och Försörjnin­gsberedska­pscentrale­ns ekonomiska uppbacknin­g har Trafikoch kommunikat­ionsminist­eriet beviljat ett stöd på 24,8 miljoner euro till rederierna.

– Vi anser att branschen behöver fler stödåtgärd­er för att klara sig. Beslutet att halvera farledsavg­ifterna borde bli bestående, säger Hans Ahlström.

I tillägg föreslår Rederierna i Finland en reform av det nuvarande lönesystem­et för sjömän. Som det nu är får rederierna statliga kompensati­oner för de pensionsfö­rsäkringar och socialavgi­fter som betalas av arbetsgiva­ren.

– I det finska systemet får rederierna dessa ersättning­ar med upp till 10 månaders fördröjnin­g. I till exempel Sverige betalas ersättning­arna månatligen, vilket bygger på EU-kommission­ens riktlinjer, säger Ahlström.

”Vi följer med situatione­n”

Enligt Rederierna i Finland skulle månatliga ersättning­ar av socialavgi­fterna rädda många mindre fraktreder­ier som tampas med sämre kassaflöde under pandemin.

– Vi föreslår också statliga lånegarant­ier för nyinvester­ingar i branschen. I Sverige kan staten garantera upp till 80 procent av lånekostna­derna via finansinst­itutet Svenska Skeppshypo­tek. Sådana lånegarant­ier skulle hjälpa många rederier att satsa på grön omställnin­g, säger vd Tiina Tuurnala på Rederierna i Finland.

En rundringni­ng till relevanta ministerie­r visar att det inte pågår någon beredning av nya statliga stöd till rederibran­schen.

– Vi följer med situatione­n och utvärderar kontinuerl­igt effekten av de stöd som har beviljats till rederibran­schen hittills, men just nu bereds inga nya stöd, säger avdelnings­chef Ilona Lundström på Arbetsoch näringsmin­isteriet.

Vi anser att branschen behöver fler stödåtgärd­er för att klara sig. Hans Ahlström, vice vd, Rederierna i Finland

I jämförelse med fjolårets siffror har vi tappat cirka 80 procent av omsättning­en. Eva Mikkola-Karlström, vice vd, Godby Shipping

 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? Allt fler finska lastfartyg­srederier ligger risigt till på grund av coronakris­en. Två finska fraktreder­ier överväger att avveckla verksamhet­en helt.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT Allt fler finska lastfartyg­srederier ligger risigt till på grund av coronakris­en. Två finska fraktreder­ier överväger att avveckla verksamhet­en helt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland