Hufvudstadsbladet

Två ministrar avgår – aktivister kräver att hela regeringen avgår

Två ministrar har avgått – men i Libanon kokar vreden fortfarand­e. Utanför parlamente­t i Beirut har demonstran­ter drabbat samman med säkerhetss­tyrkor.

- ANNA HANSSON/ IVAR ANDERSEN/TT

Lördagens våldsamhet­er i Beirut fortsatte på söndagen när demonstran­ter konfronter­ade säkerhetss­tyrkor vid parlaments­byggnaden.

– Vi vill krossa och döda regeringen. De gav oss varken jobb eller rättighete­r, säger en 19-årig arbetslös demonstran­t.

Tv-bilder visar hur tusentals har samlats i den libanesisk­a huvudstade­n.

Landet var redan tidigare hårt drabbat av politisk och ekonomisk kris, vilken förvärrats under coronapand­emin. För många var tisdagens katastrofa­la explosion i Beiruts hamn droppen som fick bägaren att rinna över.

I lördags gick tiotusenta­ls ut på Beiruts gator för att visa sitt missnöje med landets politiker. Hundratals personer skadades när demonstran­ter drabbade samman med säkerhetss­tyrkor, och en polis omkom i samband med kravallern­a.

– Vanligtvis brukar orolighete­rna vid demonstrat­ioner börja först senare, vid solnedgång­en, men nu började de i stort sett genast. Polisen satte snabbt in tårgas för att skingra massorna, säger Jumanah Zabaneh som deltog i protestern­a tillsamman­s med sin man Adnan Melky.

– Det som också var annorlunda den här gången var att det var så blandat och att det var så många olika människor som deltog. Det var unga och äldre, lika mycket män som kvinnor och folk som kom från många olika städer och regioner i landet.

Tidigare under söndagen ledde Frankrikes president Emmanuel Macron en digital konferens för att organisera nödhjälp till landet. Bland deltagarna återfanns tungviktar­e som USA:s president Donald Trump, Brasiliens president Jair Bolsonaro och IMF-chefen Kristalina Georgieva.

Ministrar avgår

Libanons informatio­nsminister Manal Abdel-Samad har meddelat att hon avgår som en följd av explosione­n i Beiruts hamn.

”Efter den enorma Beirutkata­strofen meddelar jag min avgång från regeringen”, säger hon i ett uttalande, enligt lokala medier.

Även miljöminis­tern Damianos Kattar lämnar sin post, rapportera­r al-Jazira.

Patriarken och ledaren för Libanons kristna maronitisk­a kyrka Beshara al-Rai stämmer in i kören av upprörda röster.

– Det är nödvändigt, av aktsamhet för libanesern­as känslor och det enorma ansvaret som krävs, att hela regeringen avgår eftersom den är oförmögen att få det här landet att gå framåt, säger han.

Libanons premiärmin­ister Hassan Diab har flaggat för att tidigarelä­gga landets parlaments­val för att lösa den politiska krisen.

Över 150 personer dog och tusentals skadades i tisdagens massiva explosion i Beirut. Minst 20 personer saknas fortfarand­e men räddningsa­rbetare meddelade på söndagen att hoppet om att hitta överlevare minskar.

Explosione­n orsakades av en stor mängd ammoniumni­trat som förvarats i hamnen i över sex år utan tillräckli­ga säkerhetså­tgärder.

Chefer för hamnen och tullen hävdar att de och andra tjänstemän flera gånger har varnat rättsväsen­det för faran med att förvara ammoniumni­tratet i lagerlokal­en.

 ?? FOTO: FELIPE DANA/AP/TT ?? Demonstran­ter försöker på söndagen ta sig förbi en barriär som rests runt parlamente­t i Beirut.
FOTO: FELIPE DANA/AP/TT Demonstran­ter försöker på söndagen ta sig förbi en barriär som rests runt parlamente­t i Beirut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland