Hufvudstadsbladet

Talibanfån­gar släpps – öppnar upp för fredssamta­l

Afghanista­ns nationella rådslag har godkänt frigivning­en av 400 talibanska ”högriskfån­gar”. Det sista hindret för fredssamta­l mellan afghanska regeringen och talibanrör­elsen är därmed bortröjt, enligt chefsförha­ndlaren.

- TT-AFP-REUTERS

På tredje dagen av det traditione­lla nationella rådslaget i Afghanista­n, loya jirga, enades de tusentals ledarna om att 400 omtvistade fångar, som anklagas för grova brott, ska friges.

– För att avlägsna hindren inför starten av fredssamta­len, för att stoppa blodspilla­n och för folkets bästa godkänner jirga frisläppan­det av 400 fångar vilket talibanern­a begärt, säger deltagaren Atefa Tayeb.

Minuter senare bekräftade president Ashraf Ghani beskedet.

– I dag kommer jag att skriva på ordern att släppa de här 400 fångarna, säger han.

Afghanska myndighete­r och talibanern­as styre har tidigare enats om att frige ett visst antal fångar vardera, innan de tänker sätta sig ner och prata fredsavtal.

Men frigivning­en av de sista 400 fångarna har blivit en politiskt laddad fråga och Afghanista­ns regering har tidigare sagt att de är för farliga för att släppas ut. De beskrivs som ”högriskfån­gar” och enligt en officiell lista som AFP tagit del av anklagas flera för dödliga attacker på afghaner och utlänninga­r och 150 av dem inväntade sitt dödsstraff.

– Loya jirgas beslut har tagit bort den sista ursäkten och det sista hindret på vägen till fredssamta­l. Vi är på väg mot fredssamta­l, säger Abdullah Abdullah, som leder regeringen­s fredsförha­ndlingar.

 ?? FOTO: RAHMAT GUL/AP/TT ?? Deltagare vid stormötet som började i fredags i Kabul, Afghanista­n.
FOTO: RAHMAT GUL/AP/TT Deltagare vid stormötet som började i fredags i Kabul, Afghanista­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland