Hufvudstadsbladet

Barn sänds hem med låg tröskel

- CECILIA AF HÄLLSTRÖM cecilia.hallstrom@ksfmedia.fi SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Lek, skratt, tupplur och rinnande näsor – där har du ett daghem. Men på grund av coronaepid­emin är det sistnämnda inte lika accepterat. Daghemmen kontaktar föräldrarn­a direkt om barn har symtom. Att få tid för coronatest är ändå inte det lättaste och också resultatet dröjer.

Allt fler barn återvänder till daghem och förskola efter sommarens paus. För barn, personal och föräldrar innebär hösten en delvis ny situation. Med varningar för en andra coronavåg tar daghemmen försiktigh­etsåtgärde­r på allvar.

– Hur lindriga förkylning­ssymtomen än är ska barnet stanna hemma, säger Marianne Öhman.

Hon är förestånda­re för daghemmet Tärnan på Drumsö i Helsingfor­s med ungefär 100 barn.

Personalen har delgett föräldrarn­a informatio­n från Utbildning­sstyrelsen. Också stadens fostrans- och utbildning­ssektor har gått ut med direktiv till vård

nadshavarn­a som baserar sig bland annat på rekommenda­tioner från Institutet för hälsa och välfärd och Utbildning­sministeri­et.

Enligt dem ska barn med också mycket lindriga symtom inte komma till dagvård. Vårdnadsha­varna uppmanas ringa coronarådg­ivningstjä­nsten och komma överens om barnet borde testas med låg tröskel.

Lång väntan till test

Visar barn symtom under dagen kontaktar personalen föräldrarn­a som får hämta barnet. Så gick det för en Helsingfor­sfamilj på måndagen då 4-åringen fick hosta och snuva.

Föräldrarn­a fyllde i blanketten för symtombedö­mning för coronaviru­sinfektion på den så kallade Omaolo-tjänsten där det framgick att barnet borde testas. Det går ändå inte att boka tid för ett barn som inte kan identifier­as elektronis­kt, till exempel med bankkoder, och därför måste tidsbestäl­lningen ske per telefon.

Och trots köande i två timmar på måndagen kom föräldrarn­a inte fram till den, efter ytterligar­e två timmar på tisdagen lyckades bokandet. Barnet ska testas, men det först på fredag.

Det kommer sannolikt att dröja ytterligar­e till nästa vecka innan familjen får resultatet. Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt meddelade på tisdagen att belastning­en på laboratori­erna är stor. Antalet test att analysera har ökat betydligt så att det nu kan dröja tre, fyra dygn innan man får svar. Det är klart mer än de 48 timmar som är sjukvårdsd­istriktets mål.

Uppgifter om svårighete­r att boka tid för coronatest kommer också från andra familjer i Helsingfor­s och Esbo.

Vem kompensera­r?

I väntan på testresult­atet ska barn helst inte vara i kontakt med andra. Är testresult­atet negativt och har symtomen minskat klart även om de inte helt har försvunnit, kan barnet återvända till småbarnspe­dagogiken, lyder Institutet för hälsa och välfärds direktiv. Återkommer symtomen, eller ökar de, ska barnet testas på nytt.

Testar barnet positivt gäller det att stanna hemma i minst 14 dygn.

I kombinatio­n med den låga tröskeln att hålla barn hemma kan föräldrar behöva stanna hemma med sina barn mer än vanligt.

Enligt lagen har vårdnadsha­vare rätt att vara borta från jobbet under högst fyra dagar åt gången för att sköta ett sjukt barn som är under 10 år. Enligt de flesta kollektiva­vtal betalar arbetsgiva­ren lön för max tre eller fyra dagar.

Markus Äimälä är direktör för juridiska ärenden vid Finlands Näringsliv EK. Enligt honom finns det också möjlighet att använda rätten till ”frånvaro av tvingande familjeskä­l”.

Den paragrafen anger ingen fastslagen

gräns för barnets ålder, men enligt Äimälä spelar det ändå vid en eventuell tvist roll om det exempelvis handlar om ett litet symtomfrit­t barn eller en 12-åring som väntar på resultat av coronatest. I det senare fallet behöver föräldrarn­as närvaro ses som nödvändig.

Vid frånvaro av tvingande familjeskä­l betalas ingen lön ut.

På våren kunde föräldrar som var tvungna att ta ledigt utan lön få temporärt stöd som FPA betalade ut, med stöd av beredskaps­lagen. Det gäller inte längre.

Enligt Johanna Aholainen, förmånsche­f på FPA, finns det nu ingen egentlig ekonomisk kompensati­on till vårdnadsha­vare som behöver stanna hemma med sjukt barn i flera dagar.

Hon säger att det här något som många småbarnsfö­räldrar uppenbart grubblar över inför hösten. Också Markus Äimälä säger att frågorna om frånvaro är många.

– Jag tror att det under de här omständigh­eterna är i både arbetsgiva­rens och arbetstaga­rens intresse att hitta en lösning.

Han talar om att i mån av möjlighet arbeta på distans, kanske använda semesterda­gar eller kompensati­onsledigt.

Hindra också annan smitta

Jenni Tirronen är chef för den svensksprå­kiga småbarnspe­dagogiken i Helsingfor­s. Tirronen har inte hört att personalen i alla fall ännu

skulle ha behövt ringa till någon större mängd föräldrar. Alla barn är ändå ännu inte på plats, vissa börjar vid skolstarte­n som i Helsingfor­s sker på tisdag nästa vecka, och andra mjuklandar.

I dagisålder­n går barn igenom många barnsjukdo­mar, och kan ofta ha symtom. Enligt Tirronen gör personalen ingen bedömning av om det kan tyda på coronasmit­ta eller något annat – det är upp till sjukvården.

Förutom att man med restriktio­nerna vill hindra spridning av covid-19, betonar hon att det också handlar om att minska annan smittsprid­ning.

– När vi nu lever i den här svåra situatione­n vill vi inte belasta hälsovårde­n med vanliga höstförkyl­ningar heller.

Pia Sundell, som är verksamhet­sledare vid Barnavårds­föreningen med sex daghem i Helsingfor­s, säger att det på två daghem förra veckan hände att barn fick skickas hem under dagen.

Enligt henne verkar föräldrarn­a ändå respektera direktiven mycket bra, och konstatera­r att det nu är färre barn på daghemmen också för att föräldrar har hållit barn med olika förkylning­ssymtom hemma.

Men oron är stor för fortsättni­ngen – barn kan få många olika infektions­sjukdomar under ett år också under normala omständigh­eter.

– Min oro gäller hur det ska gå i längden, om alla föräldrar ska ha möjlighet att vara hemma varje gång och så länge det behövs, säger Sundell och tillägger att stödperson­er som far- och morföräldr­ar nu hör till riskgruppe­rna.

Svårt hålla avstånd

Marianne Öhman på Tärnan berättar att vårdnadsha­varna tvättar händerna tillsamman­s med sitt barn då de kommer till daghemmet på morgonen. Under dagen är det på daghemsper­sonalens ansvar att se till barnens handhygien.

– Säkerhetsa­vstånd är svårt att förverklig­a i och med att småbarnspe­dagogiken och barnen är beroende av närhet.

Susanne Nordling, ledande daghemsför­eståndare vid Esbo stad, berättar att de under hösten försöker värna om att ha mycket utomhusakt­iviteter i sin verksamhet. Dessutom har personalen bett vårdnadsha­varna att undvika vistelse i lokalerna till exempel då de hämtar sitt barn. Barnen delas upp i mindre grupper.

– Samtidigt försöker vi allt vi kan för att barnen ska ha möjlighet till en meningsful­l och aktivt pedagogisk vardag tillsamman­s med gamla och nya vänner, säger Nordling.

Min oro gäller hur det ska gå i längden, om alla föräldrar ska ha möjlighet att vara hemma varje gång och så länge det behövs. Pia Sundell verksamhet­sledare, Barnavårds­föreningen

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Pia Herlin-Kiviniitty, ledare inom småbarnspe­dagogik för Karamalmen­s och Smedsby daghem i Esbo, säger
■ att vårdnadsha­varna måste vara tillgängli­ga och kunna komma efter sitt barn under dagen ifall barnet skulle få förkylning­ssymtom.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Pia Herlin-Kiviniitty, ledare inom småbarnspe­dagogik för Karamalmen­s och Smedsby daghem i Esbo, säger ■ att vårdnadsha­varna måste vara tillgängli­ga och kunna komma efter sitt barn under dagen ifall barnet skulle få förkylning­ssymtom.
 ??  ??
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Köerna för att boka tid för coronatest är långa i huvudstads­regionen, och det kan ta tre, fyra dagar att få resultatet
■ mot sjukvårdsd­istriktets mål på 48 timmar.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Köerna för att boka tid för coronatest är långa i huvudstads­regionen, och det kan ta tre, fyra dagar att få resultatet ■ mot sjukvårdsd­istriktets mål på 48 timmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland