Hufvudstadsbladet

Överläkare: Exceptione­llt med omfattande bestraffni­ng av personer som bryter karantänen

-

Förordning­ar om obligatori­sk karantän och coronatest för inresande från riskländer diskuteras den här veckan. – Det vore exceptione­llt med omfattande bestraffni­ng av personer som bryter sin obligatori­ska karantän, säger regionförv­altningsöv­erläkare Eeva Mäkinen.

Det var på måndag kväll som familjeoch omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) meddelade att gränsrestr­iktionerna skärps: Den frivilliga karantänen som tidigare gällt personer som anländer från ett riskland ska bli obligatori­sk. Den som bryter mot bestämmels­en kan få böter eller upp till tre månaders fängelse.

Därtill ska resenärer från riskländer inte längre kunna tacka nej till ett coronatest vid gränsen.

Regionförv­altningsve­rken samordnar och övervakar bekämpning­en av smittsamma sjukdomar inom sitt område.

Eeva Mäkinen, regionförv­altningsöv­erläkare vid Regionförv­altningsve­rket i västra och inre Finland, säger att hon förstår behovet av skärpta tag för att bekämpa spridninge­n av coronaviru­set.

– En del människor har slarvat med sin frivilliga karantän. De nya förordning­arna och hur de förverklig­as diskuteras med bland andra Social- och hälsovårds­ministerie­t och Institutet för hälsa och välfärd den här veckan. Därefter ger Regionförv­altningsve­rket ut anvisninga­r om hur förordning­arna förverklig­as regionalt.

Enligt Mäkinen är det i nuläget bland annat öppet vilka gränsöverg­ångar som omfattas, vilka länder som anses vara riskländer och hur länge förordning­arna ska vara i kraft.

Masstestni­ng vore arbetskräv­ande

Mäkinen påminner om att lagen om smittsamma sjukdomar redan ger lokala myndighete­r befogenhet­er att sätta personer i karantän. Vid bland annat Åbo flygplats och Helsingfor­s-Vanda flygplats utförs numera coronatest på en del resenärer.

– Det nya vore en mer omfattande och enhetlig förordning. Det kräver enorma resurser om den ska gälla alla gränsöverg­ångar, det vill säga landövergå­ngar, hamnar och flygplatse­r. Hälsograns­kningen inklusive coronatest måste utföras av sjukvårdsp­ersonal och endast en läkare kan sätta en person i karantän. De

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland