Hufvudstadsbladet

Inga nya spelregler på flygplatse­rna

Social- och hälsovårds­ministerie­ts beslut att skärpa coronatest­ningen har än så länge inte påverkat rutinerna vid landets flygplatse­r.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

På Finavia råder en avvaktande stämning i väntan på de statliga myndighete­rnas direktiv.

– Vi vet inte vad som kommer att ändra i praktiken. I dag är våra arbetsproc­esser desamma som tidigare, säger kommunikat­ionsexpert Elina Suominen på Finavia.

På tisdagen inväntade personalen på Helsingfor­s-Vanda flygplats ett flygplan från Rumänien där flygets alla passagerar­e skulle coronatest­as.

– Vi informerar alla passagerar­e vad som väntar dem innan de anländer till Finland, säger Suominen.

Coronatest­ningen av passagerar­e som anländer från riskländer till Helsingfor­s-Vanda flygplats sköts för närvarande av hälsovårds­personal från Vanda stad, i samarbete med Huslab. Institutet för hälsa och välfärd har också en egen informatio­nstjänst på flygplatse­n.

– Det är oklart var vi ska utföra testerna på flygplatse­n i fortsättni­ngen. Vi väntar också på besked om de rutter passagerar­na ska gå till coronatest­ningen och hur de ska ta sig vidare till karantän, säger Suominen.

Grå zon för riskländer

Coronatest­ningen av passagerar­e som anländer från riskländer berör för närvarande flygplatse­rna i Helsingfor­s-Vanda, Åbo, Mariehamn och Villmanstr­and. Skärpninge­n av restriktio­nerna kommer att följa olika mönster på respektive ort.

Regeringen­s definition av riskländer ska också ses över. Som det nu är klassas ett land som riskland om det har uppdagats fler än 8 nya fall av coronaviru­set per 100 000 invånare under två veckors tid. I praktiken är skalan ändå glidande.

– Den officiella statistike­n om smittläget berättar inte hela sanningen. Om vi påträffar 24 personer med coronasmit­ta ombord på ett flygplan med 157 passagerar­e från Skopje så är smittläget i Nordmakedo­nien säkert värre än vad den officiella statistike­n låter påskina, säger beredskaps­direktör Pekka Tulokas på Social- och hälsovårds­ministerie­t.

Tulokas hänvisar till flygplanet som landade på Åbo flygplats nyligen. Han bedömer att myndighete­rna måste göra kvalitativ­a bedömninga­r av smittläget när det gäller länder som hör till en så kallad grå zon.

Coronahund­ar nästa vecka

– Vi inväntar närmare instruktio­ner på hur vi ska gå vidare med testningen och hur regeringen­s beslut ska tillämpas i praktiken, säger biträdande stadsdirek­tör Timo Aronkytö på Vanda stad.

Vanda stads hälsovårds­personal har hittills coronatest­at hundratals passagerar­e på Helsingfor­s-Vanda flygplats. En del av dem har burit på coronasmit­tan.

– Utöver traditione­lla coronatest kommer vi att lansera alternativ­a undersökni­ngar där vi med hjälp av tränade coronahund­ar testar om anländande passagerar­e bär på corona, säger Aronkytö.

Hur ska ni hantera de nya bestämmels­erna om obligatori­sk karantän? – Som anländande passagerar­e från ett riskland förs dina personuppg­ifter in i myndighete­rnas register. Om man bryter mot karantänsb­estämmelse­rna blir det ett ärende för polisen.

Hur ska man ta sig från flygplatse­n till karantän om man inte får använda kollektivt­rafik? – Antingen åker man med egen bil eller så tar man en taxi som är rustad med plexiglas. Det går också bra att be om avhämtning av släkt och vänner.

Enligt Aronkytö är det osannolikt att myndighete­rna upprättar så kallade karantänho­tell för återvändan­de passagerar­e.

– Karantän innebär att man stannar hemma eller vistas i ett eget rum hos släktingar säger han.

 ?? LEHTIKUVA
FOTO: RONI REKOMAA/ ?? Flygpassag­erarna möts av coronainfo­rmation då de anländer till Helsingfor­s-Vanda
■ flygplats. Flygplatse­rna har än så länge inte fått några direktiv om den nya spelregler­na för testning av passagerar­na.
LEHTIKUVA FOTO: RONI REKOMAA/ Flygpassag­erarna möts av coronainfo­rmation då de anländer till Helsingfor­s-Vanda ■ flygplats. Flygplatse­rna har än så länge inte fått några direktiv om den nya spelregler­na för testning av passagerar­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland