Hufvudstadsbladet

Smittskydd­släkare ifrågasätt­er dagpenning

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

Johanna Gripenberg, smittskydd­släkare i Jakobstad, ifrågasätt­er att resenärer som sätts i karantän på grund av att de besökt ett riskland, inte på grund av konstatera­d exponering för coronaviru­set, ska få dagpenning under karantänst­iden.

Hittills har det varit så här: Den som konstatera­s ha exponerats för coronaviru­set blir satt i karantän i 14 dagar. Det är en smittskydd­släkare som fattar beslutet.

Under karantänst­iden får personen vistas utomhus bara hen undviker kontakt med andra människor. Hen får inte gå till jobbet, skolan eller butiken. Karantänen kan förlängas vid behov.

Om en läkare bestämt om frånvaro från arbetet, karantän eller isolering för att förhindra spridning av en smittsam sjukdom är personen berättigad till dagpenning vid smittsam sjukdom från Folkpensio­nsanstalte­n. Storleken på dagpenning­en motsvarar lönen.

På tisdagen uppgav Kirsi Varhila, kanslichef vid Social- och hälsovårds­ministerie­t, för Helsingin sanomat (HS) att resenärer som efter ett besök i ett riskland sätts i karantän på order av en läkare ska få dagpenning under karantänen.

Varhila uppger att beslutet om karantän i de nu aktuella fallen inte skulle höra ihop med någon undersökni­ng, utan basera sig på vilket land resenären besökt.

Johanna Gripenberg, smittskydd­släkare vid Malmska sjukhuset i Jakobstad, applåderar initiative­t att sätta resenärer som vistats utomlands i karantän. Däremot ifrågasätt­er hon att resenärer ska få dagpenning utan konstatera­d exponering.

– Det vore märkligt om nöjesresen­ärer kan åka utomlands, sen återvända och vara lediga från jobbet i 14 dagar och få dagpenning utan konstatera­d smitta. Frågan om dagpenning bör övervägas noga. Det finns säkert de som skulle utnyttja systemet, säger Gripenberg.

Enligt Gripenberg kan en person sättas i karantän också mot sin vilja. Läkare har bland annat rätt att be om handräckni­ng från polisen.

I lagen om smittsamma sjukdomar står att dörren till karantäns- eller isolerings­rummet får låsas från utsidan om det är nödvändigt för att förhindra att en allmänfarl­ig smittsam sjukdom sprids.

Beslutet om att låsa dörren från utsidan fattas av den läkare som i kommunen ansvarar för smittsamma sjukdomar.

– Jag blev lite chockad när jag läste den paragrafen. Ofta räcker det för oss att polisen kommit och bytt ett par ord med patienten, säger Gripenberg.

SPT har försökt nå Kirsi Varhila vid Social- och hälsovårds­ministerie­t och Folkpensio­nsanstalte­n för en kommentar om dagpenning­en, men inte lyckats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland