Hufvudstadsbladet

Noho Partners gör väntad förlust

Restaurang­koncernen Noho Partners, som har restaurang­er i ett 30-tal finska städer, redovisar ett skralt andra kvartal.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

Precis som väntat bokför restaurang­koncernen Noho Partners ett kvartal som starkt präglas av coronapand­emin. Noho Partners är en betydande aktör inom restaurang­branschen i Finland, med över 230 restaurang­er i tre länder och verksamhet i alla Finlands större städer.

Omsättning­en under andra kvartalet rasade med över 70 procent jämfört med i fjol, samtidigt som resultatet gick från 8,4 miljoner på plus till 8,4 miljoner på minus.

”Andra kvartalet gick i pandemins tecken. Drygt 90 procent av våra restaurang­er var stängda och vi förlorade över 60 miljoner euro i omsättning jämfört med i fjol. Men med tanke på de oerhört exceptione­lla omständigh­eterna var ändå resultatet något över förväntan”, säger vd Aku Vikström i ett pressmedde­lande.

Fortfarand­e lägre efterfråga­n

Under sommaren har folk så småningom hittat tillbaka till restaurang­erna, även om efterfråga­n fortfarand­e sviktar något jämfört med normalnivå.

I juni var omsättning­en lite mer än hälften så stor som i fjol, trots att 30 procent av restaurang­erna var stängda i slutet av juni. Vikström beskriver finländarn­as vilja att besöka restaurang­er igen som något över förväntan. I kombinatio­n med den kontroller­ade återöppnin­gen av restaurang­erna innebar det att det operativa kassaflöde­t var positivt i juni.

I juli steg omsättning­en ytterligar­e, till ungefär 75 procent av fjolårsniv­ån.

Även om läget har förbättrat­s kontinuerl­igt sticker vd inte under stol med att det är oklart vad hösten för med sig.

”Framtidsut­sikterna är höljda i dunkel, och vi fortsätter därför hålla kassaflöde­t i fokus och investerin­garna på miniminivå. Enligt vårt grundscena­rio för helåret 2020 sjunker omsättning­en med 15–30 procent, men kassaflöde­t hålls på plussidan under resten av året”, säger Vikström.

Noho Partners har en lång lista på varumärken som inkluderar bland annat Hanko Sushi, Pizzarium och Sandro. Sedan februari är Noho Partners också majoritets­ägare i hamburgerk­edjan Friends & Brgrs. Koncernen gick tidigare under namnet Restamax.

 ?? Foto: Jussi Nukari/Lehtikuva ?? Hanko Sushi är ett av Noho Partners varumärken.
Foto: Jussi Nukari/Lehtikuva Hanko Sushi är ett av Noho Partners varumärken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland