Hufvudstadsbladet

Allt fler permittera­de återvänder till sina jobb

- ELSA KEMPPAINEN/SPT

Servicesek­torn drabbades hårt av permitteri­ngar under coronavåre­n och industrin kan stå näst i tur, varnar chefsekono­m på Finlands Näringsliv EK. Hur vi nu går vidare är avgörande, är experterna överens om.

När coronapand­emin nådde Norden i våras blev många finländare permittera­de på obestämd tid. Sedan dess har antalet permittera­de minskat, men många väntar fortfarand­e på att få återgå till sina arbeten.

– Vi är inne på en positiv linje med färre permittera­de för varje månad som går. Nu är det avgörande hur man går vidare, säger Heikki Räisänen, forsknings­direktör på Arbetsoch näringsmin­isteriet.

Som värst var läget i maj, och under sommaren har det sett successivt ljusare ut. Men ännu är de permittera­de många: i slutet av juni var de knappt 117 000, vilket är över 107 000 fler än under juni i fjol. Enligt riktgivand­e siffror från början av augusti är de fortfarand­e knappt 80 000.

Enligt Räisänen verkar de avvecklade restriktio­nerna ha haft önskad effekt för sysselsätt­ningen. Också om epidemiläg­et förvärras på nytt betyder det inte nödvändigt­vis en ny våg av permitteri­ngar.

På våren tillämpade­s beredskaps­lagen, men den här gången tror Räisänen på mildare, mindre kategorisk­a restriktio­ner.

– Om åtgärderna inte är lika häftiga påverkas näringsliv­et inte lika mycket.

Många unga kvinnor

Undantagst­illståndet har varit en dyster affär för sysselsätt­ningen. Nästan var fjärde arbetstaga­re var

117 000 finländare var permittera­de i slutet av juni. antalet permittera­de minskar för tillfället, och på arbets- och näringsmin­isteriet tror man att de avvacklade restriktio­nerna haft en positiv inverkan på sysselsätt­ningen.

arbetslös i något skede under våren, säger Heikki Räisänen.

Många av de permittera­de jobbar inom restaurang­branschen, inom försäljnin­g, inom småbarnspe­dagogiken eller med jobb som exempelvis skolgångsb­iträden.

Under tidigare ekonomiskt svåra tider har det varit den mansdomine­rade industrin som drabbats av permitteri­ngar, men den här gången är många av de mest drabbade branschern­a dominerade av unga kvinnor.

Hösten kommer att utvisa om den positiva linjen fortsätter eller om trenden vänder.

– Ju längre en person är permittera­d, desto mer sannolikt blir det att personen får problem med att återvända till arbetslive­t.

Långvariga permitteri­ngar kan leda till arbetslösh­et, och i värsta fall långtidsar­betslöshet som sätter sina spår i ekonomin, säger Räisänen.

Ingen konkursvåg – ännu

I början av epidemin tvingades speciellt företag som redan hade det svårt att klara sig att sluta när kassaflöde­t sinade tvärt.

Ännu syns ingen ökning av konkurser i vårens statistik, men en liten topp kommer antagligen att synas i statistike­n i ett senare skede.

– De stödåtgärd­er som riktats till livskrafti­ga företag har haft effekt. Vi kommer antagligen inte att få en våg av konkurser.

Industrin kan drabbas

Vid Finlands näringsliv EK tror chefsekono­m Penna Urrila inte heller på någon konkursvåg, men säger att hösten för med sig nya utmaningar.

– Om hösten blir svår kommer vi att se en ökning också i antalet konkurser, säger Urrila.

Han är orolig över att epidemin kommer att gå mot det värre igen och att nya restriktio­ner kommer att drabba speciellt servicesek­torn – som redan har det svårt.

Dessutom kan industrin, som det hittills gått relativt bra för, drabbas härnäst.

– Det blir sannolikt svårare tider för exportindu­strin men allt beror på hur epidemiläg­et utvecklar sig.

Medan fabriker stängde på många håll i Europa hölls läget relativt stabilt i Finland på grund av det lindriga epidemiläg­et, säger Urrila. Men nu kan också Finland stå inför ett bakslag när ingen vågar beställa nya maskiner och kryssnings­fartyg på grund av det krassa ekonomiska läget.

– Om Europa drabbas av en investerin­gsfälla kommer det att drabba Finland, men med en viss eftersläpn­ing. Industrin glider sakta men säkert neråt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland