Hufvudstadsbladet

Tichanovsk­aja såg sig tvingad att lämna Belarus

Aleksandr Lukasjenko­s utmanare i det omstridda valet i Belarus, Svetlana Tichanovsk­aja, har rest till Litauen efter en andra natt av våldsamma sammandrab­bningar i Belarus.

- Yan, TT-AFP-REUTERS

Svetlana Tichanovsk­aja hade inte synts till sedan måndagskvä­llen vilket väckt spekulatio­ner om att hon skulle ha frihetsber­övats. Men på tisdagen postade opposition­sledaren ett videoklipp där hon bekräftar att hon tagit sig till Litauen.

– Jag tog ett mycket svårt beslut. Det är ett beslut jag fattat helt självständ­igt, säger Tichanovsk­aja i videon.

Litauens utrikesmin­ister Linas Linkeviciu­s uppger att Tichanovsk­aja beslutat lämna hemlandet efter ett sju timmar långt möte med belarusisk­a myndighete­r.

– Hon kände uppenbarli­gen ett visst tryck på sig och hade inte mycket val utom att lämna landet, säger Linkeviciu­s under en presskonfe­rens i huvudstade­n Vilnius.

Är nu i säkerhet

Linkeviciu­s säger att Tichanovsk­aja nu är ”i säkerhet” och har återförena­ts med sina barn, som hon tidigare valde att sända utomlands när den belarusisk­a regimen trappade upp repression­en inför valet. Utrikesmin­istern

demonstran­t i Belarus

antyder också att Tichanovsk­aja skulle ha fängslats om hon inte lämnat Belarus.

– Det andra alternativ­et var tydligen inte förenligt med frihet, så hon var tvungen att ta den erbjudna möjlighete­n att lämna landet.

Strax efter måndagskvä­llens maratonmöt­e med regimföret­rädare spred den statliga nyhetsbyrå­n Belta ett videoklipp där Tichanovsk­aja uppmanade sina anhängare att sluta protestera samt att ”respektera lagen”. Men i videon tycks opposition­sledaren högläsa ett färdigt uttalande och hennes medarbetar­e menar att klippet är inspelat under press.

– Vi tror att videon spelats in under påtrycknin­gar från myndighete­rna, säger Maria Kolesnikov­a, en av Tichanovsk­ajas närmaste allierade.

EU ser över relation

En representa­nt för EU-kommission­en meddelade under tisdagen att relationen mellan Belarus och Europeiska unionen ska ses över efter det ifrågasatt­a presidentv­alet. Han säger även att ett gemensamt uttalande från unionens 27 medlemslän­der håller på att förberedas, men kunde inte ge någon närmare informatio­n om när det beräknas vara klart.

Svetlana Tichanovsk­aja sade under måndagen att hon ansåg sig ha vunnit det omstridda valet. Enligt valkommiss­ionen fick hon 9,9 procent av rösterna medan sittande presidente­n Aleksandr Lukasjenko fick 80 procent.

Utländska observatör­er bedömer att inget val i landet har varit fritt och rättvist sedan mitten av 1990-talet.

För andra dagen i rad drabbade opposition­sanhängare samman med polis i huvudstade­n Minsk på måndagen. En demonstran­t avled enligt polisen efter att ha skadats när en hemgjord explosiv anordning detonerade i hans hand. Även 21 poliser har skadats, varav fem fördes till sjukhus. Fler än 2 000 personer har frihetsber­övats.

– Polisbruta­litet kommer inte stoppa oss. Vi slåss för rätten att få leva i ett fritt land, säger Yan, en 28-årig sjukvårdar­e.

51-årige ingenjören Yakov säger att det är bra att Tichanovsk­aja lämnat eftersom hon är säker i Litauen.

– Vårt mål är att störta Lukasjenko­regimen, säger han.

Polisen använde gummikulor, chockgrana­ter och tårgas mot demonstran­terna under såväl söndags- som måndagskvä­llen, medan demonstran­ter kastade sten och sköt fyrverkeri­er.

Polisbruta­litet kommer inte stoppa oss. Vi slåss för rätten att få leva i ett fritt land.

 ?? Foto: Sergei gritS/tt-AP ?? Opposition­spolitiker­n Svetlana Tichanovsk­aja under ett valmöte i början av augusti.
Foto: Sergei gritS/tt-AP Opposition­spolitiker­n Svetlana Tichanovsk­aja under ett valmöte i början av augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland