Hufvudstadsbladet

Direkt tågförbind­else mellan Hangö och Helsingfor­s skulle gynna Finland

- HENRIK WICKSTRÖM vice ordförande, Svenska folkpartie­t kommunstyr­elsens ordförande, Ingå

TRAFIK Tågtrafike­n och utveckling­en av tåginfrast­rukturen lyfts upp till diskussion i medierna med jämna mellanrum. Det är förståelig­t i och med att man i Finland aktivt jobbar med stora banprojekt.

I en ledare (HBL 25.7) tar Jan-Erik Andelin upp situatione­n med tågtrafike­n västerut från Helsingfor­s. Antalet passagerar­e på kustbanan är stort. Regeringen har i år i samband med huvudstads­regionens MAL-avtal lovat att delta i byggandet av Esbo stadsbana. Banan skulle öka kapacitete­n i tågtrafike­n i huvudstads­regionen vilket också skulle göra trafiken från Västnyland och Åbo smidigare.

Det är viktigt att vi i Västnyland aktivt jobbar för tågtrafike­n. Just nu har vi till exempel en regional arbetsgrup­p vars uppdrag är att utveckla kustbanan och dess trafik.

Det skulle vara viktigt att spinna vidare på tanken att skapa en direkt tågförbind­else mellan Hangö och Helsingfor­s. Jag har lyft frågan flera gånger tidigare, eftersom då Hangö–Hyvingeban­an äntligen blir elektrifie­rad så betyder det oberoende förändring­ar för den befintliga tågtrafike­n mellan Hangö och Karis. Nya tåg måste skaffas, den processen kör snart i gång. Det skulle vara viktigt att nu beakta möjlighete­n till direkta tågförbind­elser mellan Hangö och Helsingfor­s då nya lok skaffas.

En direkt tågförbind­else mellan Hangö och Helsingfor­s skulle också medföra att mindre stationer som till exempel Ingå kunde öppnas för trafik igen. Med tanke på att vi ska uppnå klimatneut­ralitet till 2035 är det viktigt att vi skapar förutsättn­ingar för tågtrafik också på landsbygde­n i närheten av de stora städerna. Öppnandet av Ingå station skulle också stödja Fortums och ST1:s framtidspl­aner i Ingå djuphamn där hundratals nya arbetstill­fällen planeras.

Kustbanan måste utvecklas. De västnyländ­ska kommunerna har fört fram en modell där kustbanan skulle utvecklas med dubbelspår på en del ställen så att tågen kunde mötas och kapacitete­n ökas. Det här skulle vara billigare än dubbelspår hela vägen. Det skulle också trygga en smidig förbindels­e från Västnyland till Åbo också i framtiden.

Det mest klimatvänl­iga är att optimera användning­en av det befintliga bannätet och utveckla det, så att det blir ett reellt alternativ för fler pendlare. Det här är något vi i Finland inte alltid tycks inse i vår rälspoliti­k. En direkt tågförbind­else från Hangö till Helsingfor­s skulle enligt min mening gynna hela Nyland och därmed också Finlands utveckling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland