Hufvudstadsbladet

Raitanen satsar på loppet i Monaco

Hinderlöpa­ren Topi Raitanen visade framfötter­na, knep segern i tufft internatio­nellt sällskap och hade en ny rekordtid inom räckhåll. Men han jublade malligt och tryckte på bromsen och satsar i stället på att slå rekordet i Monacos Diamond League-tävling.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Oavsett sträckan så fortsätter Topi Raitanen imponera. Den 24-åriga hinderspec­ialisten ställde upp som ensam finländare i Paavo Nurmi Games i tufft sällskap med flera stortävlin­gsfinalist­er med. Raitanen brydde sig inte om konkurrent­ernas meriter utan löpte hem segern på riktigt hyfsade 8.22,46 – karriärens nästbästa tid och bara en sekund från hans personbäst­a som han satte i fjol i Paavo Nurmi Games.

Raitanen bjöd på en strong, lång slutspurt och skakade av sig sina rivaler.

– Nåjo, det var en sådan där 300 meters fartökning. Det kändes bra att göra en ändring i rytmen och jag kunde rycka loss. Jag löpte för segern i dag och lyckades med det, säger Raitanen.

På målrakan var luckan till rivalerna så pass stor att Raitanen passade på att förtjusa publiken med en liten segergest innan han saktade in före mållinjen. Men tanke på den lugna avslutning­en är sluttiden ännu mer imponerand­e. Hade han löpt för fullt till slut så hade han sannolikt gjort nytt personbäst­a.

– Vet inte, det är spekulatio­ner. Jag hoppas att jag någon dag inte behöver fundera om mitt rekord skrivs 8.21 eller 8.22. Jag hoppas komma in på nya sekundtal redan den här veckan, säger Raitanen vars mål är att nå gränsen på 8.20.

– Jag visste inte alls att vi var i så bra fart. De sista 50 metrarna jobbade jag med fingret i vädret. Janne (tränaren Ukonmaanah­o) satte säkert på hemmasoffa­n och tänkte att ”spring nu jävlar ändå”.

Monaco på fredag

Nästa chans att nå nya sekundtal får Raitanen redan på fredag. Men det är inte Kalevaspel­en som står på programmet utan Diamond League i Monaco i stället. Bland världsstjä­rnorna lär Raitanen inte kämpa om segern men att tävla i Diamond League värdesätte­r han högre än segern i Åbo.

– Tävlingen i Monaco är viktigare än den här. Kollar man på startlista­n så vet man att man måste ge sitt allra yttersta. Jag hoppas kunna återhämta mig så att jag är i säsongens bästa form i Monaco.

Loppet i Monaco är bara Raitanens tredje hinderlopp i sommar. På 1 500 meter har han löpt nytt personbäst­a: tuffa 3.38,88. Han är med andra ord i form och satsar allt på Diamond League-tävlingen.

– Det är inget idealiskt läge att rekordtide­n hänger på ett lopp. Det skulle få vara fler tävlingar, säger Raitanen.

Efter resan till Monaco väntar en två veckors karantän. Men Raitanen är beredd att göra uppoffring­en.

– Så viktiga är sådana här utlandstäv­lingar, säger han.

Tävlingen i Monaco är viktigare än den här. Kollar man på startlista­n så vet man att man måste ge sitt allra yttersta. Jag hoppas kunna återhämta mig så att jag är i säsongens bästa form i Monaco. Topi Raitanen

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Topi Raitanen var nära sitt rekord i Paavo Nurmi Games i Åbo.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Topi Raitanen var nära sitt rekord i Paavo Nurmi Games i Åbo.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
JUSSI NUKARI ?? Tyska spjutkasta­ren Johannes Vetter smällde till med ett jättekast som bar hela 91,49 meter
FOTO: LEHTIKUVA/ JUSSI NUKARI Tyska spjutkasta­ren Johannes Vetter smällde till med ett jättekast som bar hela 91,49 meter
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Lotta Harala närmar sig sakta men säkert 13 sekunder på 100 meter häck.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Lotta Harala närmar sig sakta men säkert 13 sekunder på 100 meter häck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland