Hufvudstadsbladet

Dags att damma av inspelning­arna av historiens glömda pianister

- ANNA RAMSTEDT kultur@ksfmedia.fi

1900-talet är fyllt av framgångsr­ika kvinnliga pianister som gjorde notabla karriärer. Att deras insatser förringade­s av samtiden är förståelig­t mot bakgrund av tidsandan. Men att inte fler känner till dem i dag är svårare att förstå. Musikforsk­aren Anna Ramstedt presentera­r elva livsöden och nämner inspelning­arna som kan fungera som ögonöppnar­e.

Harriet Cohen, Halina Czerny-Stefanska, Annie Fischer, Maire Halava, Maryla Jonas, Eileen Joyce, Lili Kraus, Yvonne Loriod, Moura Lympany, Marcelle Meyer, Guiomar Novaes...

Är någon av ovanståend­e kvinnor bekant för dig? Även om du råkar vara profession­ell pianist, är största delen av namnen troligtvis okända. Det som förenar dem är att alla var framgångsr­ika pianister i mitten av 1900-talet. Tyvärr har de sedermera orättvist hamnat i skuggan av sina manliga kolleger. Varför erkänns inte deras inspelning­ar som legendaris­ka, och varför är det viktigt att de skulle nämnas?

I min kommande doktorsavh­andling undersöker jag ojämställd­het inom den klassiska musikkultu­ren i Finland. Ett tema som jag forskar i är könade normer och ideal. I samband med forskninge­n har framför allt ett fenomen stigit fram, nämligen att profession­alitet ofta förknippas med kön och att de mest uppskattad­e pianistern­a oftast är män.

Eftersom jag själv är förutom forskare också pianist, är jag bekant med fenomenet också på ett personligt plan. Som ung pianist var endast en handfull av de mest aktade pianistern­a kvinnor. En av dem var Martha Argerich, som blev min absoluta favorit, en beundransv­ärd kvinna bland alla män. Förutom Argerich hörde jag namn som Alicia de Larocha, dame Myra Hess och Clara Haskil. Tyvärr hörde deras inspelning­ar sällan till de rekommende­rade. Efter diverse efterforsk­ningar har jag blivit bekant med flera utmärkta kvinnliga pianister och djupt rörd av deras livshistor­ier. I denna spellista kommer jag att lyfta fram några oförtjänt bortglömda pianister vars inspel

Ett tema som jag forskar i är könade normer och ideal. I samband med forskninge­n har framför allt ett fenomen stigit fram, nämligen att profession­alitet ofta förknippas med kön och att de mest uppskattad­e pianistern­a oftast är män.

ningar är värda att lyssna på. Listan var otroligt svår att sammanstäl­la på grund av den överraskan­de stora mängden att välja från.

Varför ljuder inte mera pianomusik av historiens kvinnor?

Musikforsk­aren Lemy Lim som forskat i konsertrec­ensioner från 1950-talets London hävdar att de kvinnliga pianistern­a utsattes för könad och misogyn kritik. Beroende på repertoare­n kritiserad­es pianistern­a antingen för att vara för ickefemini­na eller för feminina. Också berömmen avslöjade fördomar. Till exempel hyllades Lili Kraus för att besitta ”exceptione­ll styrka för att vara kvinna”, medan Moura Lympany berömdes för sin fysiska förmåga att framföra Tjajkovski­js första pianokonse­rt, trots att hon var kvinna. Men berömmet kom inte utan en reservatio­n; kritikern påpekar i samma veva att verket ”tekniskt inte alls är så svårt som det låter”. I allmänhet förväntade­s de kvinnliga pianistern­a bekräfta femininite­t, å andra sidan var femininite­ten inte förknippad med profession­alism. Kritiken speglade starkt tidens sociala strukturer. Frågan är varför dessa pianister ändå inte är kändare i dag?

Diverse kroppar, diverse förebilder

Sociologen Anna Bull skriver i sin bok om klass och jämställdh­et inom klassisk musik (Oxford 2019), att unga kvinnor har svårt att se auktoritär­a män som förebilder. Även min forskning visar på liknande fenomen. Kvinnor har svårt att se sig själva som framgångsr­ika och respektera­de i en värld med endast manliga förebilder. Med andra ord upprätthål­ler den klassiska musikkultu­ren bilden av män i maktpositi­oner, till och med i mytisk grad, vilket i sin tur leder till könade normer och ojämlikhet. För att bryta denna cirkel skulle det vara viktigt att uppskatta framförand­en av personer med olika kroppar och utseenden.

Även om pianistern­a på min spellista senare har fallit i glömska, blev de under sin livstid världsberö­mda, oavsett den könade kritik de tidvis fick. Dessutom lyckades de göra karriärer trots de tragedier de upplevde. Till exempel förlorade polska Maryla Jonas sin familj och blev själv tillfångat­agen av Gestapo. Lili Kraus fick tillbringa två år i arbetsläge­r i Indonesien. Halina Czerny-Stefanskas inspelning av Chopins pianokonse­rt förmodades i trettio års tid vara gjord av Dinu Lipatti, innan misstaget korrigerad­es och de strålande recensione­rna kunde tillskriva­s rätt person. Pianistern­a Marcelle Meyer och Yvonne Loriod uruppförde en mängd verk under sin livstid. Det är alltså hög tid att uppdatera kunskapern­a om pianismens historia. Nedan presentera­s elva namn vars utvalda inspelning­ar finns tillgängli­ga via strömnings­tjänsten Spotify.

● Harriet Cohen

Harriet Cohen (1895–1967) framförde speciellt barockmusi­k och musik av brittiska tonsättare. Hon deltog aktivt i samhällsde­batten och umgicks bland andra med Israels första president Chaim Weismann och celebritet­er som Albert Einstein, Ramsay MacDonald och Eleanor Roosevelt. I en intervju från 1962 (tillgängli­g på Youtube) berättar Cohen bland annat om sin långvariga vänskap med Jean Sibelius och om sina minnen av Ainola, som hon besökte flera gånger.

● Halina Czerny-Stefanska

Som namnet antyder var polska pianisten Halina Czerny-Stefanska (1922–2001) ättling till den berömda pianisten Carl Czerny (1791– 1857). 1949 delade hon på första priset med Bella Davidovich i Chopinpian­otävlingen. Största delen av Czerny-Stefanskas inspelning­ar har gått förlorade, men hon uppskattad­es speciellt för sina Chopintolk­ningar.

Annie Fischer

● Ungerska pianisten Annie Fischer (1914–1995) inledde sina pianostudi­er vid Liszt-akademin i Budapest och uppträdde som solist redan som 8-åring och vann som 19-åring Lisztpiano­tävlingen. 1941–1946 flydde Fischer tillsamman­s med sin ungerska man till Sverige. Hon gjorde flera inspelning­ar med dirigenten Otto Klemperer. Ett av hennes bravurnumm­er var Bartóks tredje pianokonse­rt.

● Maire Halava

Finska pianisten Maire Halava (1911–2004) föddes i Helsingfor­s. Hon studerade främst vid Helsingfor­s musikinsti­tut (nuvarande Sibelius-Akademin) men ett år också vid Pariskonse­rvatoriet för Nadia Boulanger. Halava gjorde flera radiobandn­ingar, som alltjämt finns bevarade, och undervisad­e också vid Sibelius-Akademin.

● Maryla Jonas

Polska Maryla Jonas (1911–1959) debuterade som nioåring med orkestern i Warszawa, uppträdde runtom i Tyskland och vann Beethoven-priset 1933. Under andra världskrig­et dödade nazisterna hennes familj. Jo

nas lyckades ändå fly med falskt pass till Rio de Janeiro. Därifrån flyttade hon till USA, där hon fortsatte sin karriär. Hon dog blott 48 år gammal, troligtvis på grund av skador hon fått under kriget.

● Eileen Joyce

Eileen Joyce (1908–1991) föddes i Tasmanien till en irländsk pappa och spansk mamma. Efter att ha studerat musik i Perth fortsatte hon sina studier i Leipzig. Under andra världskrig­et spelade hon ofta som solist med Londonfilh­armonikern­a i olika krigshärja­de industrist­äder. Joyce hade en omfattande repertoar och gjorde flera inspelning­ar.

● Lili Kraus

Ungerska Lili Kraus (1903–1986) utnämndes till professor vid Wienkonser­vatoriet blott 22 år gammal. Under en turné i Indonesien på 1940-talet bemöttes hon av felaktiga brottsmiss­tankar och fick tillbringa nästan två år i arbetsläge­r. På grund av de skador som hon ådrog sig och det försämrade allmäntill­ståndet som följde, hade Kraus svårighete­r att återfå sin spelförmåg­a. Hon lyckades dock och gjorde rentré i New York 1949. Kraus hade en omfattande repertoar, men uppfattade­s främst som en specialist på Mozart och Bartók.

● Moura Lympany

Engelska pianisten Moura Lympany (född Mary Gertrude Johnstone, 1916–2005) var en av de yngsta deltagarna i Ysaÿe-pianotävli­ngen i Bryssel (i dag Drottning Elisabeth-tävlingen) år 1938. Lympany blev andra i tävlingen som vanns av Emil Gilels. Lympany specialise­rade sig på romantisk musik, speciellt Rachmanino­v och Liszt. År 1992 blev hon dubbad dame.

● Yvonne Loriod

Yvonne Loriod (1924–2010) behärskade redan som 14-åring alla Beethovens pianosonat­er och J. S. Bachs Das Wohltemper­ierte Klavier samt alla Mozarts pianokonse­rter. Loriod specialise­rade sig på samtida musik och uruppförde alla pianostyck­en av maken Olivier Messiaen. Loriod turnerade världen runt och undervisad­e i över tjugo år vid Pariskonse­rvatoriet.

● Marcelle Meyer

Franska pianisten Marcelle Meyers (1897–1958) aktiva period varade främst mellan första och andra världskrig­et. Hon specialise­rade sig på barockmusi­k och samtida musik. Hon samarbetad­e med tonsättare som Debussy och uruppförde verk av Poulenc och Stravinsky. Tillsamman­s med Darius Milhaud spelade hon in hans verk för två pianon.

● Guiomar Novaes

Brasilians­ka pianisten Guiomar Novaes (1895–1979) var nummer sjutton i en familj med nitton barn. Med hjälp av ett statligt stipendium kunde hon studera i Europa. Debussy sägs ha berömt särskilt hennes förmåga till stark inre koncentrat­ion. Guiomar spelade konserter världen över och gjorde inspelning­ar av bland andra Couperin, Scarlatti, Chopin, Albèniz och Saint-Saëns.

Skribenten är pianist och doktorand vid Helsingfor­s universite­t. Hon arbetar på sin avhandling Det klingande könet med finansieri­ng av Finska kulturfond­en.

finns länkade i denna artikel på HBL.fi

 ??  ?? Maire Halava, elev till Nadia Boulanger.
Maire Halava, elev till Nadia Boulanger.
 ?? Foto: K MannInen/FazerS SaMLIng/MuSeIverKe­t ??
Foto: K MannInen/FazerS SaMLIng/MuSeIverKe­t
 ?? Foto: arKIv ?? Yvonne Loriod.
Foto: arKIv Yvonne Loriod.
 ?? Foto: BertraM ParK/arKIv ?? Harriet Cohen, cirka 1920.
Foto: BertraM ParK/arKIv Harriet Cohen, cirka 1920.
 ?? Foto: arKIv ?? Lili Kraus, professor som 22-åring.
Foto: arKIv Lili Kraus, professor som 22-åring.
 ?? Foto: arKIv ?? Guiomar Novaes, 1919.
Foto: arKIv Guiomar Novaes, 1919.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland