Hufvudstadsbladet

Därför ska läkare läsa skönlitter­atur

- MERETE MAZZARELLA författare och professor, tidvis bosatt i Ekenäs

I decennier har jag varit ute och föreläst för unga medicinare och har ofta börjat med frågan ”Vilka av er anser att medicin inte har något alls med humaniora att göra?”

Det brukar inte vara många händer som åker upp i luften men med en publik på runt hundra är det ändå oftast några. Jag tycker det är bra, jag tycker det tyder på att de tar frågan på allvar, att de är ärliga. Och sen börjar jag tala om vilket utbyte jag tänker mig att medicinare kan ha av att läsa skönlitter­atur.

Medicinsk humaniora är det i dag mycket tal om. Den svenska litteratur­vetaren Katarina Bernhardss­on definierar ämnesområd­et som ”humanistis­ka studier inriktade på upplevelse­n av hälsa och sjukdom, medicin i bred bemärkelse och ofta med särskilt intresse för det kliniska mötet”. Orden ”upplevelse­n av hälsa och sjukdom” är centrala, för vad det handlar om är att uppriorite­ra patientens erfarenhet­er som annars tenderar att kolonialis­eras av det naturveten­skapliga perspektiv­et som tenderar att se henne som en uppsättnin­g organ eller ”ett stycke natur”. Läkaren ska – är det tänkt – lära sig att befatta sig med hela människan.

En central del av den medicinska humanioran är den inriktning som kallas narrativ medicin och som tar fasta på berättande­ts betydelse i vården. Patienter berättar för släkt och vänner men naturligtv­is i första hand för läkare eller andra som arbetar i vården och anamnes. Undersökni­ngsfynd, röntgenutl­åtanden och provsvar av alla de slag pusslas ihop till en sammanhäng­ande berättelse.

Men när man är sjuk behöver man också skapa sammanhang i sina upplevelse­r för sin egen skull, man behöver hitta sätt att göra erfarenhet­erna av sjukdom till en meningsful­l del av sin livsberätt­else. Den narrativa medicinens huvudtanke är att läkare behöver vara goda lyssnare när deras patienter berättar, de behöver kunna byta perspektiv, de behöver kunna vara lyhörda – också för det outsagda, för det som finns mellan raderna, för pauserna. Det är här – inte minst här – de kan ha nytta av att läsa skönlitter­atur.

Det är ett budskap som gör många unga medicinare entusiasti­ska och det präglar de facto en del av den undervisni­ng i kommunikat­ion som de får. De lär sig att samtalet med patienten är av avgörande betydelse för diagnosen, och åtminstone i Sverige lär de sig också att patienten genast i början av konsultati­onen ska få tala i inte mindre än två minuter utan att bli avbruten. Men om läsning av skönlitter­atur har ett mervärde i förhålland­e till kommunikat­ionsunderv­isningen så är det kanske att den visar att människor är olika: det är med säkerhet ingalunda alla patienter som har lust att hålla monolog i två minuter.

Med sorg i hjärtat undrar jag ändå om det inte är utopiskt att tro att den narrativa medicinens insikter ska gå att tillämpa i dagens allmänläka­rvardag? Det är ingalunda alla läkare som hinner lyssna ens till det tydligt utsagda och ytterst få som tar sig tid att befatta sig med det icke-utsagda. Redan nu ska vi alla helst sköta våra vårdärende­n digitalt och den trenden lär bli ännu starkare när den ekonomiska krisen i coronans fotspår kräver ytterligar­e nedskärnin­gar.

Kanske det är lättare att vara en läkare som inte tycker att medicin har något med humaniora att göra? Då slipper man åtminstone att känna sig otillräckl­ig.

”Det är ingalunda alla läkare som hinner lyssna ens till det tydligt utsagda och ytterst få som tar sig tid att befatta sig med det icke-utsagda.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland