Hufvudstadsbladet

Nytt sätt att släcka bränder i Helsingfor­s

En snabb insatsenhe­t är Helsingfor­s räddningsv­erks nya koncept för att på ett smidigare sätt vara närvarande vid olyckor. – När staden växer blir det viktigare med fler mindre enheter, säger räddningsk­ommendör Jani Pitkänen på räddningsv­erket.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Helsingfor­s räddningsv­erk har fått sin första snabba insatsenhe­t som har sin bas i Kånala. Enhetens stolthet är en betydligt mindre brandbil.

– Det är en bil för två brandmän som också har erfarenhet av jobbet som rökdykare och i ambulans. Bilen har ett annat pumpsystem med mindre mängd vatten och ett skumsystem som blandas till ett släcknings­medel. Målet är att vi snabbare ska nå ut till olycksplat­sen och vara först på plats innan de andra uttrycknin­gsbilarna når platsen. Bilen ska vara i trafik en minut efter att larmet gått, säger brandförma­n Joakim Lindholm på Helsingfor­s räddningsv­erk.

Lindholm har varit med om att planera den nya bilen. Den snabba insatsenhe­ten i Kånala är inte den första i Finland, men den första i Helsingfor­s. Det finns också planer på att inrätta fler snabba insatsenhe­ter fram till 2025. Den andra enheten planeras i Gårdsbacka och efter det planeras enheter i Mosabacka och Nordsjö.

– En stor del av vår utrustning i bilarna formas efter hur uppdragen fördelas geografisk­t. Till exempel här i Kånala med många vägar och korsningar är det fler trafikolyc­kor än i Gårdsbacka där bränder är vanligare. Den här enheten utgör ett bra komplement för vår nya brandstati­on som ska vara färdig på Statarväge­n i Kånala år 2023, säger chefen för Helsingfor­s räddningsv­erk, räddningsk­ommendör Jani Pitkänen.

Enligt Pitkänen bör diskussion­er föras om det är ändamålsen­ligt att varje gång bygga en stor brandstati­on i tät bebyggelse.

– När staden växer och befolkning­smängden ökar blir det allt svårare att hitta strategisk­t bra platser för brandstati­oner enligt det gamla konceptet. Jag ser hellre att det finns fler små enheter än färre stora som är utspridda utanför stadskärna­n. Det är bättre att på ett kostnadsef­fektivare sätt utveckla räddningsv­äsendet. En full enhet kräver en personal på 24 personer medan den här snabba insatsenhe­ten klarar sig med 12 personer, säger Pitkänen.

I Helsingfor­s har man enligt Pitkänen ganska länge varit låst i samma lösningar och hamnat på efterkälke­n i utveckling­en av räddningse­nheterna. En annan orsak till ett förnyat koncept är att det råder brist på personal. Helsingfor­s räddningss­kolas verksamhet upphör 2023 och utbildning­en av personalen koncentrer­as till räddningsi­nstitutet i Kuopio.

– Många medlemmar av personalen i Helsingfor­s går i pension snart. Det är en tuff utmaning att fylla de lediga tjänsterna hos oss.

Räddningsk­ommendören ser en framtid där en brandstati­on kunde finnas ihop till exempel med ett köpcentrum eller en idrottsanl­äggning.

– Efter att de fyra snabba insatsenhe­terna är klara ser jag inget behov av att bygga en ny stor brandstati­on i Helsingfor­s, säger Pitkänen.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Brandförma­n Joakim Lindholm har varit med om att planera den nya insatsenhe­tens nya brandbil.
FOTO: TIMO KARI Brandförma­n Joakim Lindholm har varit med om att planera den nya insatsenhe­tens nya brandbil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland