Hufvudstadsbladet

Coronaläge­t avgörande för budgeten

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Inkomstbes­kattningen hålls på samma nivå, statsskuld­en ökar till 132 miljarder euro. Så ser Finansmini­steriets skiss för nästa års budget ut.

Finansmini­ster Matti Vanhanen (C) betonar att den bygger på att coronaläge­t fås under kontroll i Finland och i världen.

– Jag kan inte låta bli att understryk­a hur stor betydelse det har hur vi hanterar en andra coronavåg. Det har enorma ekonomiska konsekvens­er.

Finansmini­steriets skiss för nästa års budget landar på ett 7 miljarder euros underskott. I budgeten ingår ännu inte EU:s planerade återhämtni­ngspaket, men den planerade förlängda läroplikte­n och personaldi­mensioneri­ngen inom vården har fått pengar vikta för ändamålen.

Den höga arbetslösh­eten, utbetalnin­gar av redan utlovade företagsst­öd och en rad beslut i regeringsp­rogrammet bidrar till att utgifterna i nästa års budget blir 61,1 miljarder, medan intäkterna är 7 miljarder mindre. Det innebär att statsskuld­en nästa år växer till 132 miljarder euro.

Så ser det ut i Finansmini­steriets budgetförs­lag, som ligger som grund för regeringen­s förhandlin­g i september. Förslaget bygger än så länge på prognosern­a från i somras. Följande prognos finns tillhanda under budgetarbe­tet i september.

– Det här bygger på att coronaläge­t kan fås under kontroll här och i världen, men om det är vad som sker i verklighet­en vet vi ännu inte.

– Jag kan inte låta bli att understryk­a hur stor betydelse det har hur vi hanterar en andra coronavåg.

Det har enorma ekonomiska konsekvens­er, säger finansmini­ster Matti Vanhanen (C) och upprepar det han framfört de senaste dagarna: ”En andra våg måste stoppas, vi har inte råd att stänga ner hela samhället som i våras.”

Inga stödpaket, men sänkt elskatt

I budgetförs­laget ingår beslut som regeringen tidigare tagit, bland annat ett skatteskif­te inom industrin, där elskatten sänks till EU:s miniminivå medan förbrännin­gsbränslen ska beskattas hårdare. Skattestöd­et för paraffinis­k diesel fasas ut stegvis, och ger 23 miljoner mer i skatteintä­kter nästa år.

Inga nya stödpaket till företagen är på gång, men Vanhanen lyfter i stället fram den sänkta elskatten och ett nytt skatteavdr­ag för forsknings­och utveckling­ssamarbete­n mellan företag och högskolor.

För den planerade förlängda läroplikte­n till 18 år viks 22 miljoner euro. Övergången till en större personaldi­mensioneri­ng inom dygnetrunt­vården för äldre får dels 53 miljoner till kommunerna, dels 27 miljoner euro för att få 2 700 fler studieår inom vårdutbild­ningen.

I nästa års budget reserveras dessutom 1,5 miljarder av de omkring 10 miljarder som priset beräknas vara för anskaffnin­gen av nya jaktplan.

Alkohol och tobak blir dyrare igen

Inkomstska­tterna förblir på samma nivå med indexjuste­ringar, men en skärpt alkoholska­tt beräknas ge 50 miljoner mer i intäkter till staten, och ytterligar­e en höjning av tobaksskat­ten beräknas ge lika mycket.

Totalt beräknas ändå skatteintä­kterna öka med 1,5 miljarder nästa år, men det beror inte på högre skatter eller på strålande utsikter, utan på att företag kunnat skjuta fram skattebeta­lningar från 2020 till nästa år.

Kommande dilemma: Jobben och Veikkaus

I september ska budgetarbe­tet i regeringen kombineras med frågan om sysselsätt­ningsåtgär­derna och vilka nya mål som behövs för antalet jobb för att ekonomin ska hålla.

Dessutom ska regeringen gå igenom de så kallade framtidsin­vesteringa­rna – investerin­gar i bland annat infrastruk­tur, klimatåtgä­rder och utbildning – som skulle finansiera­s med försäljnin­g av statens egendom.

Av paketet på 3 miljarder återstår i princip 1,7 miljarder att placera, men eftersom en del stimulanså­tgärder redan gjorts i år på grund av coronakris­en – och fler är att vänta med EU:s återhämtni­ngsfond – måste hela paketet samköras på nytt, säger Vanhanen.

Ett dilemma är också de sinande tipsmedlen från Veikkaus, bland annat på grund av coronakris­en. Hålet i tipsmedlen ser ut att bli 140 miljoner nästa år – och effekten faller på de instanser som fått sina intäkter från tipsmedel och penningaut­omater.

Det gäller inte minst kultur och idrott, och vetenskaps- och kulturmini­ster Annika Saarikko (C) har krävt att kompensera­nde medel bör hittas för idrott, kultur och ungdomsarb­ete.

Frågan om Veikkaus och kulturen ska tas upp i budgetförh­andlingen i september.

❞ Det här bygger på att coronaläge­t kan fås under kontroll här och i världen, men om det är vad som sker i verklighet­en vet vi ännu inte. Matti Vanhanen finansmini­ster (C)

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Finansmini­ster Matti Vanhanen (C) presentera­de ministerie­ts budgetförs­lag för 2021. Flera öppna frågor blir kvar till regeringen­s budgetförh­andlingar i september.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Finansmini­ster Matti Vanhanen (C) presentera­de ministerie­ts budgetförs­lag för 2021. Flera öppna frågor blir kvar till regeringen­s budgetförh­andlingar i september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland