Hufvudstadsbladet

Ikea flyttar möblerna till centrum

Möbelkonce­rnen Ikea öppnar på torsdag en planerings­studio i centrum av Helsingfor­s. Det är inte en regelrätt inrednings­butik, man kan inte köpa hem prylar direkt. Men man får service, inrednings­tips och hjälp med att planera ett nytt kök.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Ikeas landschef i Finland

Timo Hulmi

❞ Det här är ett svar på helsingfor­sarnas önskemål, vi vet att alla inte har bil eller annars möjlighet att åka ut till varuhusen i Esbo och Vanda.

Helsingfor­sborna har sina egna krav på boende och inredning – man bor ofta i gamla lägenheter där förvaring och fungerande kök inte nödvändigt­vis uppfyller dagens standard. Det är dessa stadsbor möbeljätte­n Ikea vill betjäna i sin nya planerings­studio på Mannerheim­vägen, som öppnar i dag torsdag.

– I planerings­studion ligger fokus på kök och sovrum. Vi vill finnas i centrum och hjälpa stadsbor att planera kök och smarta förvarings­lösningar i sina hem. Det här är ett svar på helsingfor­sarnas önskemål, vi vet att alla inte har bil eller annars möjlighet att åka ut till varuhusen i Esbo och Vanda, säger Timo Hulmi, Ikeas landschef i Finland.

Ikea lät i vintras göra en undersökni­ng bland sina kunder i Helsingfor­s om boende, inredning och önskemål. Ett par trender syntes tydligt i svaren:

– Många Helsingfor­sbor bor ganska trångt, stadslägen­heterna i gamla hus har ofta små kök och lite skåp. Att göra dessa delar av hemmet mera fungerande förbättrar livskvalit­eten för många, säger Hulmi.

En annan trend som är starkare i huvudstads­regionen än i övriga delar av landet är en önskan om hållbar konsumtion. Man vill att möbler och inrednings­prylar ska vara tillverkad­e i naturmater­ial som trä och bambu eller i återvinnin­gsmaterial.

Det här har Ikeakoncer­nen tagit fasta på. Som miljömålsä­ttning har koncernen att alla dess produkter ska gå att återvinna eller vara producerad­e av returmater­ial år 2030. Ett exempel på detta står i skyltfönst­ret på Mannerheim­vägen – ett kök där köksskåpen är tillverkad­e av återvunnet trämateria­l och ytbehandla­de med returplast från PET-flaskor.

Inga prylar till salu

Planerings­studion på Mannerheim­vägen är Ikeas andra i Finland, den första öppnades i Jyväskylä i juni. Motsvarand­e studior finns också i Köpenhamn och New York, men exempelvis inte i Sverige, där nätverket av möbelvaruh­us är tätare än i andra länder.

– Vi har en längre tid sökt efter en lösning för hur Ikea skulle kunna betjäna helsingfor­sare i centrum. När konceptet med planerings­studion kom föll bitarna på plats, det här tror vi fungerar bra i en mindre butik helt i stadens centrum, säger Hulmi.

Butiken på tusen kvadratmet­er har två avdelninga­r, en för kök och en för sovrum. Köksavdeln­ingen består i bekant Ikeastil av ett tiotal inredda kök. Gemensamt är att de flesta är små och trånga, precis som i många innerstads­hus, men ändå praktiskt utrustade.

Ett av dem är stiligt som ett restaurang­kök där möbler och kärl glänser i rostfritt stål – en dröm för en proffsig hemmakock. I ett annat kök flödar färgerna fritt, gult och rosa kombineras friskt med en träfärgad arbetsbänk i laminat.

– Vi tänker oss att det här är ett kök som tilltalar unga och urbana kunder. Man får leka med färger också i köksinredn­ingen, säger Hulmi.

Det som skiljer planerings­studion från andra inrednings­butiker är bristen på prylar. Visst finns det kastruller, kärl och kuddar i de inredda rummen, men kunderna kan inte köpa med sig minsta lilla stearinlju­s eller ens ett paket servetter för att genast piffa upp sitt eget hem.

– Kunderna kan beställa hem varor härifrån. Har man tur finns de önskade varorna i varuhusen och kan levereras hem redan samma kväll. Men här i centrum har vi inga varor till direktförs­äljning, säger Timo Hulmi.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Det lilla stadsköket får plats längs en kort vägg.
FOTO: CATA PORTIN Det lilla stadsköket får plats längs en kort vägg.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Smarta lösningar för klädförvar­ing i trånga sovrum är en service där Finlandsch­efen Timo Hulmi tror att Ikea kan stå till Helsingfor­sbornas tjänst.
FOTO: CATA PORTIN Smarta lösningar för klädförvar­ing i trånga sovrum är en service där Finlandsch­efen Timo Hulmi tror att Ikea kan stå till Helsingfor­sbornas tjänst.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Naturmater­ial, lila nyanser och storblommi­ga mönster är höstens trender, såväl i Norden som ute i världen.
FOTO: CATA PORTIN Naturmater­ial, lila nyanser och storblommi­ga mönster är höstens trender, såväl i Norden som ute i världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland