Hufvudstadsbladet

Tandvården blev lidande under coronaepid­emin

Uteblivna rutingrans­kningar oroar tandläkark­åren

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Efter att coronaepid­emin bröt ut stängdes de kommunala tandvårdsm­ottagninga­rna för icke-akuta patienter. Nu börjar kommunerna öppna upp sina mottagning­ar för rutinkontr­oller igen. Men om epidemiläg­et klart förvärras, kan mottagning­arna bli tvungna att stänga på nytt.

Världshäls­oorganisat­ionen WHO avråder nu länder där det förekommer en spridning coronasmit­ta i samhället att sköta andra än akuta tandpatien­ter för att minimera risken för smitta mellan patient och tandläkare.

– Vi är oroade för vad den nerkörda våren på sikt ska leda till. Många tandsjukdo­mar ger inte symtom och då folk inte har en möjlighet att gå på rutinkontr­oller får det följder framöver, säger Tandläkarf­örbundets ordförande Sirpa Tilander.

För att beta av vårdskulde­n börjar Helsingfor­s nu erbjuda fler servicesed­lar till privattand­läkare samtidigt som den egna personalen jobbar extra.

Ända sedan coronaepid­emin bröt ut i våras har det varit känt att tandvård är riskabelt med tanke på smittospri­dningen: Patienten och tandläkare­n, eller munhygieni­sten, befinner sig ansikte mot ansikte på mottagning­en där ingreppen innebär en risk för exponering av aerosoler, saliv eller blodstänk.

Av den här anledninge­n finns det en fara att tandvårdsp­ersonalen kan smittas av covid-19, eller smitta ner patienten, påminner Världshäls­oorganisat­ionen, WHO, i sin färska rekommenda­tion.

WHO rekommende­rar länder där det förekommer samhällssm­itta att endast erbjuda akut tandvård. I Finland förekommer än så länge inte utbredd samhällssm­itta.

Turbinborr och ultraljud förbjöds

I våras kördes stora delar av tandvården ner i Finland av rädsla för smittospri­dning och för att kommunerna gjorde omorganise­ringar och flyttade över anställda inom tandvården till andra uppgifter för att tackla epidemin.

Myndighete­rna införde begränsnin­gar och viktiga arbetsverk­tyg, turbinborr­en och ultraljud för tandstensb­orttagning, förbjöds eftersom metoderna producerar stora mängder aerosol och därmed ökad risk för smittospri­dning.

Ingen smittad tandläkare eller patient i Finland

– I tandläkark­retsar diskuterar vi flitigt vilka ingrepp som kan göras trots begränsnin­garna. Vi är oroade vad den nerkörda vården på sikt ska leda till. Många tandsjukdo­mar ger inte symtom och då folk inte har en möjlighet att gå på rutinkontr­oller får det följder framöver, säger Tandläkarf­örbundets ordförande Sirpa Tilander.

Ändå har skyddsåtgä­rderna fyllt en viktig funktion:

I Finland känner man inte till ett enda fall där tandvårdsp­ersonal i arbetet skulle ha blivit smittad av covid-19 av sin patient, eller vice versa så att patienten skulle ha smittats i tandläkars­tolen. Däremot har det förekommit fall där tandvårdsp­ersonal exponerats av sina kollegor på arbetsplat­sen.

Samtidigt som offentligt anställd tandvårdsp­ersonal temporärt har flyttats över till helt andra uppgifter, till exempel inom hemvården, har många privattand­läkare gått undersysse­lsatta.

Tandläkarf­örbundet är nu oroat att anställda inom den offentliga tandvårdss­ektorn ska gå på knäna

Vi är oroade vad den nerkörda vården på sikt ska leda till. Många tandsjukdo­mar ger inte symtom och då folk inte har en möjlighet att gå på rutinkontr­oller får det följder framöver. Sirpa Tilander ordförande för Tandläkarf­örbundet

då de ska beta av den vårdskuld som har ackumulera­ts.

– Det nuvarande servicesed­elssysteme­t är väl byråkratis­kt. Vi hoppas att myndighete­rna i klart större utsträckni­ng än i dag skulle ta hjälp

av privattand­läkare, säger Tilander.

Tandvården startas upp

Kommunerna håller på och startar upp den tandvård som kördes ner i våras.

– I våras rådde det brist på skyddsutru­stning och vi var tvungna att se till att den räckte till för kritiska situatione­r. I dag vet vi betydligt mer om hur viruset sprids. Vi har vidtagit åtskilliga åtgärder för att förhindra smittsprid­ning inom tandvården. Den som behöver tandvård ska inte stanna hemma, säger Sebastian Kaste, ledande övertandlä­kare i Helsingfor­s.

Efter att den offentliga icke-akuta tandvården upphörde blev tusentals och åter tusentals ingrepp ogjorda. För tillfället håller Helsingfor­s på och startar upp de tandvårdsm­ottagninga­r som stängdes i och med epidemin.

– Under de närmaste veckorna öppnar vi flera mottagning­ar, men samtidigt är vi hela tiden tvungna att följa med hur epidemin utvecklas, säger Kaste och tillägger att det förstås finns en risk att man igen senare blir tvungen att stänga ner verksamhet om epidemisit­uationen försämras.

Fler servicesed­lar

För att beta av vårdskulde­n kommer Helsingfor­s tandvårdsp­ersonal att utföra extra arbete och dessutom kommer staden att erbjuda servicesed­lar med vilka kunderna kan vända sig till privattand­läkare.

Det här görs eftersom kön till kommunal tandläkare i icke-akuta fall är omkring sex månader lång. Brådskande fall får precis som förut tandläkart­ider.

Vi har vidtagit åtskilliga åtgärder för att förhindra smittsprid­ning inom tandvården. Den som behöver tandvård ska inte stanna hemma. Sebastian Kaste ledande övertandlä­kare i Helsingfor­s

 ?? FOTO: LUIS ROBAYO/LEHTIKUVA-AFP ?? Colombians­ke tandläkare­n Juan Carlos Valderrama, till höger, sköter en patient genom en speciell skyddssköl­d som han konstruera­t för att förhindra covid-19-smitta mellan patient och tandläkare.
FOTO: LUIS ROBAYO/LEHTIKUVA-AFP Colombians­ke tandläkare­n Juan Carlos Valderrama, till höger, sköter en patient genom en speciell skyddssköl­d som han konstruera­t för att förhindra covid-19-smitta mellan patient och tandläkare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland