Hufvudstadsbladet

Generaldir­ektör: Munskyddsr­ekommendat­ion träder i kraft

Generaldir­ektör Markku Tervahauta vid Institutet för hälsa och välfärd säger att rekommenda­tionen för munskydd är klar och ska träda i kraft i dag.

-

Rekommenda­tionen är Institutet för hälsa och välfärds egen, och enligt generaldir­ektör Markku Tervahauta är det fortfarand­e osäkert om regeringen kommer ta ställning till den. Regeringen diskuterad­e coronasitu­ationen på Ständerhus­et i Helsingfor­s under onsdagskvä­llen med fortsättni­ng på torsdag.

– Institutet för hälsa och välfärd har som hälsomyndi­ghet rätt att utfärda rekommenda­tioner. Rekommenda­tionen är förstås inte obligatori­sk, säger Tervahauta.

Rekommenda­tionen gäller situatione­r där det inte är möjligt att hålla säkerhetsa­vstånd, såsom i kollektivt­rafiken. Institutet tar inte ställning till om man borde använda munskydd i till exempel skolor.

– I skolor borde man ordna undervisni­ngen med tillräckli­ga säkerhetsa­vstånd i mindre grupper, så man borde inte behöva använda munskydd där, säger Tervahauta.

Han säger att rekommenda­tionen ska vara regional och hela tiden beakta antalet coronafall i de olika sjukvårdsd­istrikten. Gränsen för rekommenda­tionen har ännu inte fastslagit­s.

– Tanken är att man inte ska behöva använda munskydd i sådana regioner där det finns väldigt få fall.

Enligt Tervahauta är till exempel Nyland ett område som just nu kunde omfattas av en rekommenda­tion för munskydd.

Yle var först med nyheten på onsdagen.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Enligt generaldir­ektör Markku Tervahauta är Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt ett område som just nu kunde omfattas av rekommenda­tion om munskydd.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Enligt generaldir­ektör Markku Tervahauta är Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt ett område som just nu kunde omfattas av rekommenda­tion om munskydd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland