Hufvudstadsbladet

Två båtförare och arrangören misstänks för dödsvållan­de

Polisen uppger sig att fått en god uppfattnin­g om vad som riktigt hände före båtolyckan i Hangö.

- SPT

Utredninge­n av båtolyckan under veckoslute­t i Hangö framskride­r. Ett omfattande videomater­ial och flera ögonvittne­n har gett polisen en god uppfattnin­g om vad som föranledde kollisione­n mellan en tävlingsbå­t och en fritidsbåt under evenemange­t Poker Run i Hangö i lördags.

Racerbåten rammade en fritidsbåt med fyra personer ombord, och som var i närheten av farleden med racingbana­n. I olyckan dog ett barn i lågstadieå­ldern och en person skadades.

Föraren i racerbåten och föraren i en tredje båt, som åkte ut i farleden strax före olyckan, misstänks för äventyrand­e av trafiksäke­rheten, dödsvållan­de och vållande av personskad­a, meddelade polisen i Västra Nyland på onsdagen.

Föraren som körde fritidsbåt­en misstänks inte för något brott.

Arrangören utreds

Polisen utreder också arrangörer­nas del i olyckan och hur säkerheten och riskerna har beaktats enligt förundersö­kningsleda­ren Markus Ramstedt. De ansvariga arrangörer­na misstänks för dödsvållan­de och vållande av personskad­a.

– I sådana här olyckor är det vanligt att flera personer misstänks. Det kan ändå förändras under förundersö­kningens gång.

Enligt honom går förundersö­kningen vidare med förhör och teknisk undersökni­ng.

Personen som skadades i olyckan har nu fått lämna sjukhuset.

Också Olycksutre­dningscent­ralen Otkes utreder olyckan. Direktör Veli-Pekka Nurmi säger till Ilta-Sanomat att den nu utreds som en olycka vid ett publikeven­emang.

– Vi utreder inte längre olyckan som en båtolycka, utan som en olycka vid ett publikeven­emang.

Det innebär enligt Nurmi att man i fortsättni­ngen utreder hur säkerhetsa­rrangemang­en har förverklig­ats och hur riskerna har beaktats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland