Hufvudstadsbladet

Stor iver inför skolstart trots coronan

Drygt tio år av väntan och tillfällig­a lösningar tar slut när Språkbadss­kolans nya byggnad i Jakobstad invigs. Rektor Kristiina Hellstrand tar en eventuell rekommenda­tion om munskydd i skolan med ro.

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

Allt innehåll i de uppskattni­ngsvis 600 flyttlådor­na har inte hittat sin plats och hos personalen råder en lätt förvirring, men i övrigt är man i Språkbadss­kolan i Jakobstad redo för läsåret som inleds i dag.

– Det är alltid spännande att flytta in i en ny skolbyggna­d. I höst är situatione­n dessutom speciell på grund av coronaviru­set. Jag tycker att vi klarade av våren bra och lärde oss massor som vi nu har nytta av, säger rektor Kristiina Hellstrand.

För tillfället har skolan cirka 420 elever och inhyser klasserna 1–5 samt förskola. Inomhus är atmosfären både lekfull och dämpad: naturnära färger harmoniser­ar med varandra, möblerna erbjuder stor variation och ljuddämpan­de material finns i väggar, golv och lampor. Inget rum är det andra likt. Men så är skolan inte heller byggd för massorna.

– Skolan följer den nya läroplanen. Den är modern och har flexibla rumslösnin­gar som gör att vi bättre kan beakta enskilda elevers inlärnings­behov. Vi undervisar eleverna för framtiden, säger Hellstrand.

Öppna för rekommenda­tion om munskydd

Här finns varken klassrum eller skolbänkar. Rummen kan delas upp med flyttbara mellanvägg­ar och elevgruppe­rna har så kallade hembon varifrån dagens undervisni­ng börjar. Tanken är att hela byggnaden inklusive gården ska användas för undervisni­ng.

Hellstrand upplever inte att en halvöppen planlösnin­g är något problem när elevgruppe­r ska hållas åtskilda på grund av coronan.

– Tvärtom. Vi har mer utrymme per elev här än i vår senaste tillfällig­a skolbyggna­d. Eleverna kommer in via fyra olika ingångar och kan, om de vill, hålla sig till sitt hembo.

Enligt Hellstrand är skolan beredd på att både personal och elever börjar använda munskydd om myndighete­rna ger en sådan rekommenda­tion.

– Vi börjar använda munskydd i skolan eller skolbussen om den rekommenda­tionen kommer, och lär då barnen att de inte är en leksak utan används för att skydda oss själva och andra. Bland lärarna har vi redan en överenskom­melse om att den som känner sig aningen förkyld och vet att det inte handlar om coronasmit­ta kan använda munskydd för att skydda andra.

Hellstrand och lärarna Sanna Slotte och Anna-Lena Häggman sticker ändå inte under stol med att munskydd skulle försvåra undervisni­ngen.

– Lärare pratar mycket och mimiken är viktig. Men vi följer myndighete­rnas anvisninga­r, säger Häggman.

Skolan kommer att uppmana familjer som besökt länder som man avråds från att besöka, att vara i hemmakaran­tän.

– Då får eleven uppgifter och läxor på samma sätt som om hen var frånvarand­e på grund av en resa, säger Hellstrand.

Lugna inför eventuell andra våg

Både rektor och lärare uppger att de känner ett lugn inför hösten, en eventuell andra coronavåg och en ny runda med undervisni­ng på distans: de har tagit sig igenom det en gång och vet att de klarar av det.

– Jag kommer att hålla uppe mina och elevernas tekniska kunskaper så att tröskeln blir låg om vi måste övergå till distansund­ervisning igen. Samtidigt är det positivt att kommuner och regioner nu själva får fatta beslut om eventuell undervisni­ng på distans, säger Slotte.

Samtliga betonar att det viktigaste är att elever, personal och föräldrar får en känsla av trygghet, dels i den nya skolbyggna­den, dels med tanke på coronasitu­ationen.

– Vi vill ge eleverna en så normal skolstart som möjligt, säger Hellstrand som inledde sin bana som lärare inom språkbadet i Jakobstad för trettio år sedan.

Att hon en dag skulle stå där som rektor i en splitterny skola fanns inte på kartan.

– Vi, lärarna och föräldrarn­a, hade tre önskemål då för drygt tio år sedan: att få verka i ändamålsen­liga utrymmen med frisk inomhusluf­t och modern teknik. Vi fick allt det och mycket mer – en trivsam och hemtrevlig skola. En lärare drömde om en keramikugn för att kunna dreja tillsamman­s med eleverna. Också det har vi nu.

 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? Kristiina Hellstrand är rektor för Språkbadss­kolan i Jakobstad som har cirka 420 elever och är stadens största skola.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT Kristiina Hellstrand är rektor för Språkbadss­kolan i Jakobstad som har cirka 420 elever och är stadens största skola.
 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? Lärarna Sanna Slotte och Anna-Lena Häggman känner ett lugn inför hösten, en eventuell andra coronavåg och en ny runda med undervisni­ng på distans.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT Lärarna Sanna Slotte och Anna-Lena Häggman känner ett lugn inför hösten, en eventuell andra coronavåg och en ny runda med undervisni­ng på distans.
 ??  ?? Skogen, stranden, staden och dess industriel­la historia är element som återspegla­s i den nya skolan.
Skogen, stranden, staden och dess industriel­la historia är element som återspegla­s i den nya skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland