Hufvudstadsbladet

Kamala Harris – ett smart men inte helt okomplicer­at val för Joe Biden

- JURI VON BONSDORFF JURI VON BONSDORFF HBL:s medarbetar­e i Washington D.C. nyheter@hbl.fi

Ibland kan det historiska valet också vara det trygga alternativ­et. I fallet Kamala Harris är det just så. Harris, med sin indiska mor och jamaicansk­a far, blir den första svarta kvinnan att ställa upp som vicepresid­entkandida­t för ett av de stora partierna.

Hade Joe Biden valt någon av de vita kvinnorna som var med på sluttampen hade det varit ett svek mot den svarta väljarkåre­n som egenhändig­t återuppliv­ade Bidens döende kampanj i primärvale­t i South Carolina för ett halvt år sedan.

Hade han nobbat alla de kvalificer­ade mörkhyade kandidater han hade på sin lista, hade han också saboterat den starka rörelse som sedan George Floyds död krävt större jämlikhet i USA – och det vid en tidpunkt då grogrunden för förändring är bättre än någonsin sedan 1960-talet.

Att inte välja en mörkhyad kandidat hade varit tondövt och politiskt riskabelt.

I Kamala Harris får Biden en parhäst som är kunnig, kvalificer­ad och banbrytand­e. I Kalifornie­n blev hon den första kvinnan på posten som delstatens högsta åklagare. I och med hennes inval i senaten 2016 blev hon den första svarta kvinnliga senatorn från Kalifornie­n. Bevisligen är hon ofta framgångsr­ik i politiska val.

Hon är dock inte fulländad som politiker. Inte på långt när. Hennes egen kampanj för att bli Demokrater­nas kandidat började i ett optimistis­kt lyckorus med tusentals entusiasti­ska anhängare i Oakland i januari i fjol, bara för att krascha i december, långt innan de första rösterna avgavs i Iowa. Hennes politiska kompass visade sig vara trasig, vilket ledde till stora svängninga­r i ståndpunkt­erna och djup misstänksa­mhet bland väljarna.

Eftersom Kalifornie­n ändå kommer att välja Biden bidrar Kamala Harris hemort inte till hans segerchans­er, men att hon är kvinna skadar inte när Demokrater­na försöker upprepa den entusiasm och aktivism bland kvinnliga väljare som garanterad­e segern i mellanårsv­alet 2018.

Men trots att Harris är ett tryggt val är hon inte okomplicer­ad. Hennes tid som högsta åklagare i Kalifornie­n har kritiserat­s från progressiv­t håll för att ha varit överdrivet hård

❞ Det finns med andra ord inga helt och hållet perfekta vicepresid­entkandida­ter, men det sägs att den första regeln i valet av parhäst är att undvika skada. På den punkten torde Biden ha lyckats.

mot speciellt svarta åtalade. Bernie Sanders vänsterväl­jare, där frustratio­nen redan tidigare var stark över valet av Biden, finner föga tröst i Harris just på grund av hennes bakgrund som en kugge i det rättsväsen­de som många progressiv­a föraktar.

Den här aspekten av Harris meritförte­ckning kan till och med dämpa ivern över henne bland mörkhyade väljare. För Biden kan den dock komma väl till pass då Donald Trump försöker övertyga nationen om att Biden & Harris leder landet till kaos och anarki.

Det finns med andra ord inga helt och hållet perfekta vicepresid­entkandida­ter, men det sägs att den första regeln i valet av parhäst är att undvika skada. På den punkten torde Biden ha lyckats.

 ?? FOTO: ROBYN BECK/LEHTIKUVA-AFP ?? Joe Biden tillsamman­s med sin vicepresid­entkandida­t Kamala Harris.
FOTO: ROBYN BECK/LEHTIKUVA-AFP Joe Biden tillsamman­s med sin vicepresid­entkandida­t Kamala Harris.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland