Hufvudstadsbladet

Skepsis är intelligen­s

- MIKAEL SIMONSEN Borgå

KLIMATET Jag tackar Fredrik Åström för svaret (HBL 11.8) på min insändare (HBL 4.8). Om svaret var en intelligen­t satir ber jag om ursäkt för min bristande förståelse, men jag besvarar det i avsikt att skingra oklarheten kring syftet med min insändare, enligt min primärtolk­ning av Åströms svar. Åströms argument är goda och befogade. Jag är också lekman men medger att mina klimatvete­nskapliga argument antagligen har mindre pondus då jag definitivt klassar mig som en åskådare i detta skådespel.

Min intention var emellertid att kritisera diskussion­sklimatet, inte bidra till diskussion­en om klimatet. Jag beskrev olika synpunkter på varför den informatio­n vi blir erbjudna kan vara skev och förargade mig över att minsta lilla tvivel i linje med denna risk leder till stämpeln klimatskep­tiker (ironin i Åströms svar ligger i att jag genom min insändare tydligen är en företrädar­e för tendentiös denialism).

Vetenskap, generellt sett, bygger på att diskutera, opponera och revidera. Man ställer hypoteser och försvarar dem, bara för att sannolikt i ett senare skede förkasta dem. Alla forskare förväntas kritiskt granska sina kollegers alster och komma med kritik och förbättrin­gsförslag – eller fördöma. Så tvivel. Intelligen­t diskussion handlar om argument och motargumen­t. Man fördunklar inte sanningen då man ifrågasätt­er ett påstående, man verifierar den. Skepsis är intelligen­s.

Om du inte är med oss är du emot oss! Världens mesta klimatakti­vist (som också är en lekman) säger att vi genast skall investera flera triljoner i olika grönprojek­t för att stävja klimatförä­ndringen. Om jag inte nickar apatiskt och omedelbart, är jag då definition­smässigt tendentiös­t denialisti­sk?

Verklighet­en kring de vetenskapl­iga anslagen är vad den är. Som utomståend­e kan vi inte sluta oss till den med hjälp av logiskt dryftande eller erfarenhet från egna vetenskaps­inriktning­ar. Vi kan inte heller genom resonemang utesluta att det finns någon form av kult inom området. Jag talar inte om rituella spädbarnso­ffer utan om någon form av skevhet. Söker det sig lika många traditions­främmande till det klimatvete­nskapliga kollegiet? Är ateistfrek­vensen bland teologerna 50 procent?

Politikern­a drivs förhoppnin­gsvis av ett genuint intresse för landets väl och ve. Makt korrumpera­r emellertid och till exempel den samhällsek­onomiska kostnaden av en perifer, mastodonti­sk sjukvårdsf­örvaltning, svenskkunn­iga nordkarela­re eller en punitiv ”solidarite­tsskatt” utan ekonomisk betydelse är alla dyra offer på valframgån­gens altare. Människor är människor och människan är svag.

Min egen tro i klimatfråg­an är av ringa intresse för omvärlden och jag ämnar inte vädra den publikt, ej heller inleda en ja-nej-diskussion med andra oinvigda. Min diskussion­shunger väcks likvisst då någon säger ”detta bör inte diskuteras – jag är Sanningen” eller ”motargumen­t sinkar Saken”. Tvärsäkerh­eten är fakticitet­ens värsta fiende.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland