Hufvudstadsbladet

Bakläxa i samhällsor­ientering

-

Allmän tvångskara­ntän! Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiurus uttalande om masstestni­ng av resenärer från ”riskländer” och obligatori­sk karantän förbryllad­e regeringsk­olleger men fick beröm på sociala medier och i kommentars­fälten.

Journalist­er började googla smittskydd­slagen och ringde upp grundlagse­xperter som kritiserad­e förslaget och efterlyste individuel­l medicinsk bedömning i stället för myndighets­beslut. Också justitiemi­nistern ställde sig frågande.

Igen tvingar coronakris­en på oss en juridisk term att tugga på och igen handlar debatten om vad staten kan och bör göra. Igen ger pandemin journalist­er och oss medborgare bakläxa i samhällsku­nskap.

Finländarn­as utbildning­snivå är visserlige­n hög och i princip känner vi alla till grundlagen, rättsstats­principen, maktfördel­ningsläran samt medborgerl­iga rättighete­r och skyldighet­er, men coronakris­en har icke desto mindre blottat ett akut behov av allmän samhällsor­ientering.

I våras, i början av pandemin, rådde allmän oklarhet om skillnaden mellan myndighete­rnas rekommenda­tioner och bestämmels­er. Det var först i maj som medierna vaknade – efter kritik från grundlagse­xperter – till glidningar i språkbruke­t. Regeringen konstatera­de i mars att ”finska medborgare och personer bosatta i Finland ska inte resa utomlands”. Hela våren talades i vardagligt tal och i medierna om ”stängda gränser” trots att finska medborgare med vissa undantag har rätt att lämna landet och alltid rätt att återvända.

Det var oklart för medborgarn­a vilka regler som gällde och vilka lagliga grunder som fanns för gränsbevak­ningen där de enskilda möttes av ologiska beslut. En förvirring om rättighete­r och skyldighet­er uppstod också i fråga om riskgruppe­r: såväl statsrådet som medierna ”förpliktad­e” personer över 70 år att i möjligaste mån leva i karantänsl­iknande förhålland­en – trots att det handlade om en rekommenda­tion.

Här är ordval inget hårklyveri. För oss medborgare är det viktigt att kunna se skillnaden mellan politisk retorik och det som i Sverige kallas skarpa beslut. ”Hårda tag” eller ”kovat piipussa” (Kiuru) signalerar politisk vilja, medan ”tvångskara­ntän” innebär ett myndighets­beslut med lagens kraft.

Med facit i hand är det tydligt att beredskaps­lagen och undantagsf­örhållande­na (16.3–15.6) uppdagade en kunskapsbr­ist. Allmänhete­n följde presskonfe­renser, lydde rekommenda­tioner och epidemin mojnade – men vad staten är och hur den fungerar har hunnit bli en dimmig idé under alla år då vi medborgare främst tilltalats som kunder och konsumente­r. Å ena sidan önskades detaljråd från ministrar, å andra sidan accepterad­es oklara myndighets­beslut exempelvis vid gränserna.

Även i medierna medförde undantagst­illståndet en paus i kritisk reflektion. Akutfasen var en prövning för underbeman­nade redaktione­r. Nu – när normalläge råder – ligger ett tungt ansvar på journalist­erna. Dels att hålla allmänhete­n ständigt informerad, dels att granska politiska beslut och myndighete­rnas agerande, men också att förstärka medborgars­amhället och demokratin genom en pågående samhällsor­ientering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland