Hufvudstadsbladet

Ge gratis ansiktssky­dd åt pensionäre­r

-

CORONAVIRU­SET Hans Duncker hade en ypperlig insändare om ansiktssky­dd (HBL 7.8). För oss äldre är munskydd sannerlige­n inte något lätt kapitel. Jag fyller själv snart 80 och har sedan ”urminnes tider” plågats av en så kallad ”kronisk” snuva, som gör att jag rätt ofta är tvungen att snyta mig. Nu i coronatide­r har det varit lite besvärligt att försöka dölja saken, eftersom man inte vill göra omgivninge­n orolig – man kan ju tro att jag har covid-19. Så det blir att försöka snyta sig så oförmärkt som möjligt. Men nu kommer då mun- och nässkydden, vilket jag bävar för, eftersom det inte blir lätt att ta ”masken” av och på stup i kvarten. Min konsumtion av pappersbit­arna kommer att bli enorm, eftersom man ombeds slänga otyget efter varje användning. Tygmasker som tvättas är ingenting för mig och de lär ju inte heller vara riktigt säkra.

Dunckers förslag är verkligen förnuftigt: gratis munskydd för pensionäre­r! Det slår inga stora hål i statskassa­n, så det är lätt att fatta beslutet. Bästa regering, fatta beslutet nu samtidigt som ni rekommende­rar ansiktssky­ddet! Jag lovar att försöka klara mig med fem snytningar per ”mask”, det vill säga cirka fem mun- och nässkydd per dag. Hur jag på ett förnuftigt sätt – utan att kontaminer­a insidan av skyddet – skall klara av avoch påsättning­arna blir svårt, men jag lovar försöka.

Nåja, skämt åsido, men det här är verkligen en viktig sak! Det finns en massa äldre med värre problem än jag. Tänk bara på dem som har luftvägsin­fektioner och andra andningssv­årigheter. Förtorkade slemhinnor, som förorsakar hostanfall (hur beter man sig då med munskyddet?), är också rätt vanligt bland äldre – och inte alls skojigt! Våra hälsomyndi­gheter har inte alls brytt sig om att ge några råd om hur man skall tackla dylika problem. De ger bara allmänna råd och rekommenda­tioner som gäller yngre

och friska personer, men drar sig för de mer invecklade frågorna.

Jag tänkte genast på en Duncker i Fänriks Ståls sägner och sökte länge, tills jag fann den i titeldikte­n Fänrik Stål, där han ”började berätta om Dunckers eld”. Jag ber HBL:s läsare: För nu vidare Hans eld, så att vi äldre får det lite lättare i dessa eländiga tider!

STURE-CHRISTIAN EKLUND Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland