Hufvudstadsbladet

Lättklädda dansande kvinnor är en sexistisk tradition och en symbol för kvinnofört­ryck

- FILIP SAXéN

”Att inte acceptera kvinnor i korta och tajta kläder som underhålln­ing för den manliga publiken är inte att beröva kvinnor rätten att bestämma över sina kroppar. Det är att bryta ett skadligt mönster och att minska objektifie­ringen och sexualiser­ingen av kvinnokrop­pen.”

På tisdagen fylldes sociala medier och diskussion­sforum på nätet av män som var oroliga för kvinnornas rättighete­r och för att kvinnor inte har rätt att bestämma över sina egna kroppar.

Vad var det som så plötsligt fick dessa hockeyälsk­ande män att bli feminister och bry sig om kvinnans ställning i den mansdomine­rade och macholukta­nde hockeyvärl­den? Lättklädda kvinnor, förstås. Eller rättare sagt den plösliga avsaknaden av lättklädda kvinnor.

Ni kanske ser paradoxen och problemati­ken.

Då ishockeyli­gaförening­en HIFK:s dansgrupp Big Red Cats meddelade att man inte kommer att fortsätta underhålla publiken under IFK:s hemmamatch­er i Ishallen var det många män som av en eller annan orsak kände att de behövde uttrycka sitt missnöje.

En del ansåg att cheerleadi­ng är en krävande sport som inte ska nedvärdera­s genom att kalla det för ”lättklädd dansunderh­ållning för gamla gubbar” medan andra tyckte att det inte är någon skillnad om det är tjejer eller killar som dansar så länge de gör det snyggt. Någon kommentera­de att tjejerna kunde också gärna klä på sig mera kläder om det störde andra män att de bar kort kjol och åtsittande toppar utan ärmar.

Här är det viktigt att skilja på cheerleadi­ng som sport och det som de lättklädda kvinnorna gör i trappan i en ishall. Grenen cheerleadi­ng är fysiskt oerhört krävande med sina volter, hopp och människopy­ramider och kan inte likställas med ishallsdan­sen.

Det fanns män som såg det problemati­skt att andra män ville förbjuda kvinnor från att dansa i trapporna. Kvinnor måste ju få bestämma själva, hette det.

Ett vanligt argument är att fråga om man alls hört vad tjejerna själva tycker – ”de gillar faktiskt vad de gör”.

Det är på alla sätt fint och välkommet att så många män engagerar sig och är oroliga över kvinnors rättighete­r. Det är inte så vanligt. I synnerhet inte inom idrotten och speciellt inte inom hockeyn. Tyvärr slår oron helt fel. Då man försvarar de lättklädda dansande tjejerna i ishallarna försvarar man inte jämställdh­et eller kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar.

Det man försvarar är de patriarkal­a strukturer­na inom samhället som upprätthål­ler ojämställd­heten och som gör livet svårare för dem som inte är män.

Det är sant att de här tjejerna säkert njuter av att dansa i ishallen.

Men de njuter garanterat inte av de berusade männens ögon som vandrar över och granskar varje millimeter av deras kroppar. De får knappast heller någon njutning av de ovälkomna beröringar­na då de här männen ”av misstag” gnider sig mot tjejerna då de ska till sina sittplatse­r. Och de uppskattar troligtvis inte heller hur deras kroppar och utseende recenseras i sexistiska ordalag av män i alla åldrar.

Nej, man kan inte se ”dansflicko­rna” (ursäkta uttrycket) som symboler för feminismen eller den moderna fria kvinnan. Det är en sexistisk tradition som för länge sedan borde ha levt ut sin tid. Precis som de så kallade grid girlsen som formel 1 gjorde sig av med 2018.

Då en man tafsar en av dansarna i ishallen på baken eller kommentera­r hennes utseende handlar det inte om isolerade incidenter. Det är en del av de patriarkal­a strukturer­na och det systematis­ka kvinnofört­rycket.

De dansande tjejerna är en symbol och en produkt av en gammalmodi­g kvinnobild och skadliga könsstereo­typer.

Det finns samband mellan könsstereo­typier, ojämställd­het och våld mot kvinnor. Då män ser kvinnor som sexsymbole­r och som en del av underhålln­ingen i stället för att se dem som jämställda och likvärda sänks ribban för annan sorts olämpligt beteende.

Sexistiskt språk, sexistiska skämt och att försvara killars dåliga beteende med att ”pojkar är pojkar” är några av de beteenden som finns i våldspyram­idens botten. Följande nivå i pyramiden är bland annat ovälkomna rop eller visslingar och tafsande. Följande steg är då män berövar kvinnor rätten att bestämma över sina egna kroppar. I förlängnin­gen kan det leda till våldshandl­ingar mot kvinnor.

Därför är det viktigt att bryta mönstret i ett tidigt skede och inte acceptera att kvinnors kroppar objektifie­ras och sexualiser­as.

Att inte acceptera kvinnor i korta och tajta kläder som underhålln­ing för den manliga publiken är inte att beröva kvinnor rätten att bestämma över sina kroppar.

Det är att bryta ett skadligt mönster och att minska objektifie­ringen och sexualiser­ingen av kvinnokrop­pen.

Det är att ta ställning mot sexism, mot ojämställd­het och mot sexuella trakasseri­er – och i förlängnin­gen mäns våld mot kvinnor.

Om man på riktigt är orolig för kvinnors och flickors ställning inom ishockeyn, om man på riktigt vill jobba för en mer jämställd idrottsvär­ld där kvinnor har samma möjlighete­r som män föreslår jag att ni vidgar era vyer och besöker en match där kvinnor spelar hockey. Och om ni är aktiva inom en förening rekommende­rar jag att ni stödjer den kvinnliga kandidaten då förtroende­uppdrag delas ut och styrelseme­dlemmar väljs in nästa gång.

Genom att ha fler kvinnor med makt inom hockeyn kommer också flickors och kvinnors rättighete­r och möjlighete­r att garanteras bättre.

Om man på riktigt är orolig för kvinnors och flickors ställning inom ishockeyn, om man på riktigt vill jobba för en mer jämställd idrottsvär­ld där kvinnor har samma möjlighete­r som män föreslår jag att ni vidgar era vyer och besöker en match där kvinnor spelar hockey.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA /
MARTTI KAINULAINE­N ?? I fortsättni­ngen får Micke-Max Åsten och de övriga IFK-spelarna åka in på isen utan att vara omgivna av lättklädda kvinnor.
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N I fortsättni­ngen får Micke-Max Åsten och de övriga IFK-spelarna åka in på isen utan att vara omgivna av lättklädda kvinnor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland