Hufvudstadsbladet

Vintips för sommarens skörd

Nu är det äntligen dags att koka, safta, sylta, pickla och torka – en sådan mångfald av smaker som skördetide­n bjuder på är himmelrike­t för alla matglada vinentusia­ster.

- LINDA FORSSELL vinexpert

■ Efter en lång och skön sommar där många haft möjlighet att odla frukter och grönsaker i trädgårdsl­andet eller pallkragen står vi nu i augusti inför den kanske allra roligaste delen av projektet – nämligen själva skörden. Att ha frösått, drivit upp och vårdat de små plantorna ömt under flera månader ger nu efterlängt­ad utdelning. Känslan av att bara kunna skölja av och stoppa in ett par späda, söta morötter i munnen går inte att köpa för all världens pengar.

Har man inte haft turen med sig, eller tålamodet som krävs, kan man gå ut i naturen och ta vara på svampen och bären som finns där alldeles gratis för var och en att ta för sig av.

Här kommer några vintips för att matcha sensommare­ns håvor:

953007 Peter Lehmann Layers White Blend 2019, Australien

■ Rotfrukter som morötter, betor och potatis har en naturlig sötma som passar bra med ett vitt vin från nya världen, där den längre solperiode­n ger ofta sötare druvor med rundare syra.

Australien­siska Peter Lehmann Layers White Blend är en lite ovanlig blandning av fem olika druvor – Gewürztram­iner, Muscat, Semillon, Pinot Gris och Chardonnay. Det har en fin struktur och den diskreta sötman som påminner om aprikossyl­t och honungsmel­on balanseras upp av frisk citronsyrl­ighet. Prova med ugnsbakade rödbetor med chévre, pinjenötte­r och honung, mums!

Pris: 14,75

445307 Fontanafre­dda Ebbio Langhe Nebbiolo 2018, Italien

■ En kombinatio­n som sällan slår fel är smörstekt eller stuvad svamp och ett lätt och bärigt vin på Nebbiolodr­uvan från Piedmont i norra Italien.

Den fina syran i samspel med en balanserad fruktighet och markerade tanniner gör att det är ett fantastisk­t matvin. Fontanafre­dda är en av de klassiska producente­rna i Langhe, och den här förmånliga nebbiolon är uppiggande syrlig med aromer av surkörsbär, hallon och en lätt kryddig och lång eftersmak.

Pris: 16,99

909117 Hardys Nottage Hill Riesling 2017, Australien

■ Pumpor av olika slag är relativt enkla att odla, de växer sig snabbt stora och är nyttiga att äta. Det enklaste man kan göra av dem är underbart goda purésoppor som lätt varieras med diverse toppningar som krutonger, frön, bacon eller smulad färskost.

Vinet får gärna vara vitt. Sätter man i en gnutta chili i soppan väljer man med fördel ett halvtorrt vin, som Hardys Nottage Hill Riesling. Det smakar av tropisk frukt och grape, och har en liten restsötma som gör det särskilt lämpligt till rätter med lite hetta.

Pris: 12,40

948914 Villa Maria Reserve Noble Riesling, Nya Zeeland

■ Avrunda middagen med ett glas dessertvin som en perfekt kompis till söt blåbärspaj eller knäckig äppelpaj. Villa Maria Reserve Noble Riesling dukar upp en generös smakpalett av kola, aprikos, kanderad ingefära och mandarin som får det att vattnas i munnen. Finns i Alkos beställnin­gssortimen­t, så räkna med några dagars leveransti­d.

Pris: 24,99 euro/ 0,375 liter

 ??  ?? Rätter av färska rotfrukter passar ofta med vita viner som har en kombinatio­n av sötma och syra.
Rätter av färska rotfrukter passar ofta med vita viner som har en kombinatio­n av sötma och syra.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland