Hufvudstadsbladet

Omdiskuter­ade munskydd tas in i coronakamp­en

Distansarb­ete och riskkatego­rier av länder ytterligar­e redskap

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Regeringen och de nationella hälsomyndi­gheterna rekommende­rar att alla över 15 år använder munskydd i kollektivt­rafiken och på andra offentliga platser vid trängsel.

Rekommenda­tionen är regional och gäller de sjukvårdsd­istrikt där man påträffat coronafall under de två senaste veckorna, vilket inbegriper Helsingfor­s och Nyland.

VR rekommende­rar ändå resenärern­a på alla sina tåg i hela landet att använda munskydd som en kompletter­ande åtgärd.

Helsingfor­s stad och Läkarförbu­ndet hör till dem som kraftigt backar upp rekommenda­tionen och vädjar till alla att följa den. Tanken är att dämpa virussprid­ningen så att samhället slipper tyngre restriktio­ner. Rekommenda­tionen kommer i ett läge då antalet nya infekterad­e åter är på uppgång.

Utgångspun­kten är att folk ska köpa sina munskydd själva, men de som inte har råd kommer att få dem gratis.

Även om antalet insjuknade inte är förfärligt högt är trenden klar, och oroväckand­e. Både rekommenda­tionen om distansarb­ete och användning­en av munskydd var väntade.

Det är inte ens två veckor sedan distansarb­etsrekomme­ndationen upphörde. På många håll har distansarb­etet ändå fortsatt, mer eller mindre. Det nya är att rekommenda­tionen tillämpas regionalt och att besluten fattas av de regionala myndighete­rna. När antalet smittade ökar ska distansarb­ete tillämpas. Just nu handlar det åtminstone om Helsingfor­s och Nyland, Egentliga Finland och Satakunta.

Samtidigt ska vi komma ihåg att det finns många yrkesgrupp­er som inte kan distansarb­eta. De är värda både hänsyn och uppskattni­ng.

Munskydd ska enligt Institutet för hälsa och välfärd THL:s rekommenda­tion användas i kollektivt­rafiken och andra trängselsi­tuationer. Regeringen stöder beslutet, som gäller nationellt men kan tillämpas på olika sätt i olika delar av landet.

Regeln är att munskydd ska användas i sjukvårdsd­istrikt där det under de senaste två veckorna har förekommit coronasmit­ta.

Utgångspun­kten är att var och en köper eller tillverkar dem själv, men kommunerna har en skyldighet att erbjuda gratisskyd­d till personer som inte har råd att skaffa dem själv. Det räcker med en egen anmälan, vilket är klokt. Inga register görs upp och inga inkomster kontroller­as.

Det var i grevens tid de nya rekommenda­tionerna kom. Under de senaste dagarna har förvirring­en ökat eftersom kommunikat­ionen inte har fungerat bra.

Särskilt omsorgsmin­ister Krista Kiurus (SDP) uttalanden på en presskonfe­rens på måndagskvä­llen skapade frågor. Hennes avsikt var antagligen att svara på folks oro och att visa beslutsamh­et.

Det gick i alla fall snett. Inom regeringen var uppfattnin­gen att informatio­nen skulle gälla det flyg från Skopje i Makedonien där 26 nya coronasmit­tade upptäcktes.

Men Krista Kiuru talade om mycket mer. Om hårda beslut, tvångskara­ntän och tvångstest­ningar av alla som kommer till Finland, åtminstone från länder med en hög smittorisk. Det hade inte diskuterat­s inom regeringen.

Det har skapat irritation eftersom intrycket blev att regeringen inte har koll. Det blev oklart vad som skulle hända och hur. Särskilt på Åland, i Lappland och inom resebransc­hen fick måndagskvä­llens informatio­n konkreta konsekvens­er. Folk har avbokat kryssninga­r och andra resor i rädsla för tvångskara­ntän. De som arbetspend­lar mellan Finland och Sverige har också varit frågetecke­n.

Kiuru nämnde nog att beslut om tvångskara­ntän fattas av myndighete­r – smittskydd­släkare i kommunerna och regionförv­altningsve­rken. Men för de flesta är den juridiska grunden inte klar och en allmän uppfattnin­g blev att det var ministern och ministerie­t som nu hade fattat beslut om tvångskara­ntän, alltså att det handlade om ett politiskt beslut.

Men det krävs myndighets­beslut, som fattas på medicinska grunder, av läkare.

En orsak till förvirring­en kan vara att besluten på våren i och med beredskaps­lagen fattades centralt av regeringen, Nu lever vi inte längre under undantagsf­örhållande­n och den normala beslutsgån­gen gäller. Det är förstås minister Kiuru väldigt medveten om.

THL förbereder en trafikljus­modell när det gäller resor till andra länder. Den ska hjälpa människor att förstå i vilka fall en karantän på två veckor kan bli obligatori­sk.

Coronatest­erna vållar huvudbry. Åtminstone i huvudstads­regionen har det uppstått köer. Det är illa, för testandet är en förutsättn­ing för att hybridstra­tegin ska fungera och meningen är att ytterligar­e öka testningsk­apaciteten. Det handlar om personalbr­ist men också om sommarförk­ylningar, vilket är ett tecken på att discipline­n blivit lösare. Ett samarbete med de privata företagen kan hjälpa men knappast helt lösa problemet. Pusslet är inte lätt eftersom sjukvården samtidigt borde sköta all annan vård, där köer också har uppstått.

Trots att kunskapen om viruset är betydligt bättre nu än i våras finns ännu mycket att lära.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland