Hufvudstadsbladet

Finlandssv­ensk utmanar estnisk högerpolit­ik

Joakim Helenius blir galjonsfig­ur för en ny högerfalan­g inom partiet Isamaa i Estland. Om så behövs offrar han nu sitt finländska medborgars­kap.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Den finlandssv­enska investerar­en Joakim Helenius går in i estnisk politik. Han etablerade sig i Estland 1992 efter en karriär i finans-London. Nu går han in i en nybildad falang som ska skruva Isamaa-partiet i en mera ekonomiskt liberal riktning – och bort från det skandaloms­usade och utlännings­fientliga populistpa­rtiet Ekre.

Den finlandssv­enska investerar­en och ekonomigur­un i Estland Joakim Helenius går in i estnisk politik. Han blir en av galjonsfig­urerna inom den nya högerfalan­gen Parempools­ed (De högerinrik­tade) i landets tredje största parti Isamaa (Fädernesla­ndet).

”Jag har utrett med tjänstemän om jag kan bli estnisk medborgare. Mitt hem är här, min fru och mina barn är estniska och jag känner mig själv som en estländare”, säger han i en intervju för Estlands ledande nyhetsmedi­um Postimees.

Joakim Helenius, som är uppvuxen i en finlandssv­ensk diplomatfa­milj, överraskad­e många när han efter en karriär som investerin­gsbankir i London i början av 1990-talet flyttade till Estland. Där blev han mest känd genom investment­koncernen Trigon, kanske mest synlig i vardagen för den gren som driver jordbruks- och mejeriprod­uktion.

I businessko­nceptet ingick att, bland annat i samarbete med den finlandssv­enska mejerisläk­ten Ingman, köpa upp och omvandla före detta sovjetiska lantbruksk­olchoser till stora EU-mjölkgårda­r.

Riktat mot populistis­ka Ekre

Det konservati­va högerparti­et Isamaa är landets tredje största parti med ett röstunderl­ag i senaste val om 11 procent. Partiet sitter för närvarande i statsminis­ter Jüri Ratas center-nationalis­tiska regering med fem av 15 ministrar, bland andra utrikesmin­isterposte­n.

Den nya högerfalan­gen inom Isamaa sägs nu särskilt vara riktad mot den växande estniska nationalis­tiska populismen kring regeringsp­artnern Ekre-partiet, som har varit centrum för flera skandaler.

”Jag är allvarligt rädd för att principen om den slutna nationalst­aten som Isamaa upprätthål­ler, och som Ekre pressar på med sin starka men enkla propaganda kommer att göra både partiet och hela landet illa”, säger Joakim Helenius till Postimees.

I intervjun säger Helenius att han är ”radikalt högergrön”, att han vill att människor ska vara fria och att den privata sektorn i Estland ska få fortsätta ”göra bättre ifrån sig än staten”.

Splittrar partiet

Den nya föreningen innebär en splittring inom Isamaa. Förra veckoslute­t sade partiledar­en Helir-Valdor Seeder att Parempools­ed med sitt manifest gått bakom hans rygg. Manifestet har underteckn­ats av 111 personer.

Förutom Joakim Helenius toppas den nya splitterfa­langen av bland andra Tõnis Kons från det tidigare partiet Res Publica som för 15 år sedan uppgick i Isamaa, riksdagsle­damoten Siim Kiisler samt en ledande kommunpoli­tiker i Tallinn, Kaido Kukk.

Isamaa som har tolv ledamöter av 100 i det estniska parlamente­t bildades 2006 genom en fusion med det borgerliga partiet Res Publica.

Isamaa har ändå kontinuerl­igt tappat väljarstöd. År 2017, under den föregående valperiode­n, hoppade två parlaments­ledamöter av partiet.

 ?? FOTO: ARKIV/ANDRAS KRALLA ?? Den blivande politikern Joakim Helenius har pumpat in investment­kapital i de baltiska länderna. Ett av de mest synliga projekten har varit att omvandla sovjetiska kolchoser till stora EU-mjölkgårda­r.
FOTO: ARKIV/ANDRAS KRALLA Den blivande politikern Joakim Helenius har pumpat in investment­kapital i de baltiska länderna. Ett av de mest synliga projekten har varit att omvandla sovjetiska kolchoser till stora EU-mjölkgårda­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland