Hufvudstadsbladet

LJUS START På LÄSÅRET.

Västersund­om skola i Vanda inledde det nya läsåret i ett nyrenovera­t hus som fick beröm av både elever och personal. – Fina lampor och nya, vita skolbänkar, var eleven Oscar Noras första kommentar i det fräscha skolhuset.

- TEXT: NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi FOTO: KRISTOFFER ÅBERG kristoffer.aberg@ksfmedia.fi

Västersund­om skola i Vanda inledde i går läsåret i nyrenovera­de lokaler. Den skyddade huvudbyggn­aden från 1899 och skolans tre andra byggnader har renoverats varsamt. Till och med klätterstä­llningarna är nya, konstatera­r Nelli Perkiö och Ellen Rosenberg.

Det nya skolåret inleddes förväntans­fullt bland elever och personal i Västersund­om skola och förskola i Vanda. Huvudbyggn­aden i trä, ritad av arkitekt Theodor Höijer, har stått i Västersund­om sedan 1899 och det är också Höijers enda trähus som finns kvar i Finland.

Nu är en ettårig renovering klar och skolans 85 elever och personal fick på torsdagen inleda skolåret i fräscha och ljusa lokaler. Ellen Rosenberg som går i årskurs 6 beskriver förändring­en:

– Tidigare var skolbänkar­na bruna, men nu är de vita. Det har blivit ljusare. Och mycket nya saker finns det också. Det blir roligt att vara här, säger Rosenberg.

Hon får medhåll av klasskamra­terna Oscar Nora och Nelli Perkiö, som berömmer huvudbyggn­adens ljusa interiör. Den nya klätterstä­llningen fick mer än godkänt i det första testet.

Coronapand­emin oroar inte eleverna i Västersund­om. Den första skoldagen är det många av eleverna på skolgården som poängterar vikten av att inte krama klasskompi­sen.

Under renovering­en av skolan har en del av undervisni­ngen skett i baracker. Utöver huvudbyggn­aden finns det tre andra byggnader från 1950-, 1980- och 1990-talen som också renoverats. Skolhusen värms med bergvärme, det finns sex värmebrunn­ar på tomten.

Skolans rektor Mia Förars-Pöytäniemi är mycket nöjd med renovering­en.

– Det är högt till tak och ljust. Det är en fin byggnad. Innan renovering­en fanns de mest akuta problemen i uppvärmnin­gen, elen och ventilatio­nen. Det har varit fråga om en totalrenov­ering. I vår huvudbyggn­ad ryms ungefär 65 elever, säger Mia Förars-Pöytäniemi.

Vi lever i exceptione­lla tider. Hur ser du på skolarbete­t i höst? – Jag anser att skolarbete­t, åtminstone just nu, inte överskugga­s av coronapand­emin. Det är klart att vi har haft en hel del att fundera på. Det här är en liten skola och det betyder att vi inte behöver ty oss till omfattande specialarr­angemang. Blir det distansund­ervisning igen så tror jag att det blir lättare. Vi är klokare av vårens erfarenhet­er, säger FörarsPöyt­äniemi.

Elever från stort område

Vice rektor Patrik Karlsson inledde på torsdagen sitt 27:e läsår i Västersund­om skola. Antalet elever i skolan har varierat.

– Som mest har vi haft över 100 elever, men nu har vi en längre tid haft ett stabilt elevantal kring 80. Våra elever kommer till största delen från de delar av Vanda som är belägna öster om motorvägen till Lahtis. Det är ett stort område, säger Karlsson.

Också han är mycket nöjd med att skolans renovering är över. I huvudbyggn­aden sker undervisni­ngen i första våningen medan andra våningen är reserverad för lärarrum och möteslokal­er.

– Vi har bevarat en del gamla bord och bokhyllor.

Renovering­en har skett varsamt eftersom byggnaden är skyddad.

– I ett skede var jag lite oroad över att renovering­en inte hinner bli klar i tid så att vi kan börja skolarbete­t.

Visst är det ännu en del av renovering­en som inte är klar, men det påverkar inte vårt arbete. Vi hade byggnadsin­spektionen och brandmyndi­gheterna här på torsdagsmo­rgonen och fick då grönt ljus.

Inte heller Karlsson är orolig för att pandemin sätter käppar i hjulen för skolans verksamhet.

– Det var bra att lärare och elever träffades några veckor i maj. Jag är mer orolig för att samhället stängs ner igen än jag är för hur vi klarar skolarbete­t under coronapand­emin, säger Karlsson.

Nästa i tur att renoveras av de svensksprå­kiga skolorna i Vanda är Mårtensdal­s lågstadies­kola. Renovering­en inleds 2023 och då byggs också en tilläggsby­ggnad för förskoleve­rksamheten som nu finns i Myrbacka.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
 ??  ?? Västersund­om skola är en av Vandas fyra svensksprå­kiga lågstadies­kolor. Skolan har 85 elever.
Västersund­om skola är en av Vandas fyra svensksprå­kiga lågstadies­kolor. Skolan har 85 elever.
 ??  ??
 ??  ?? Nelli Perkiö, Ellen Rosenberg och Oscar Nora berömmer de nyrenovera­de lokalerna.
Nelli Perkiö, Ellen Rosenberg och Oscar Nora berömmer de nyrenovera­de lokalerna.
 ??  ?? Vice rektor Patrik Karlsson och rektor Mia Förars-Pöytäniemi är inte oroliga för att coronapand­emin sätter käppar i hjulet för skolarbete­t.
Vice rektor Patrik Karlsson och rektor Mia Förars-Pöytäniemi är inte oroliga för att coronapand­emin sätter käppar i hjulet för skolarbete­t.
 ??  ?? Oscar Nora gav godkänt åt den nya klätterstä­llningen.
Oscar Nora gav godkänt åt den nya klätterstä­llningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland