Hufvudstadsbladet

Valkampanj­er och säkerhetsp­olitik

”Joe Biden är en lite principlös hök, som blev märkbart irriterad när jag försökte få honom att ta ställning till George W. Bush och kriget i Irak.”

- Nils Torvalds efterlyser mer uttalanden av president Sauli Niinistö – om utrikespol­itiken

Presidente­ns grundlagse­nliga uppgift är att föra en framåtrikt­ad säkerhetsp­olitisk dialog – också när det är otacksamt i förhålland­e till opinionsun­dersökning­ar. Det är alltså dags att sluta hymla! Det är dags att tala om verkliga och allvarliga säkerhetsp­olitiska utmaningar i morgon och i övermorgon!

När Donald Trump i juni meddelade att Förenta staterna drar bort 12 000 soldater från Tyskland, förstod antagligen de flesta som följer med internatio­nell politik att det handlade om valkampanj­en inför presidentv­alet. I Mellanväst­ern är det inte längre populärt att amerikansk­a soldater stupar i för väljarna diffusa operatione­r ”somewhere over there”. Utgifter, som nu går till att upprätthål­la ett nätverk skapat under kalla krigets dagar, känns lite meningslös­a när det finns större och mera smärtsamma behov att fylla på hemmaplan. Och att göra det under förevändni­ngen ”straffa Tyskland” känns också bra.

Men det handlade också om annat. Säkerhetsp­olitik är inte längre någon storsäljar­e i Förenta staterna. Ända sedan ”det är ekonomin, dummer” finns det långt viktigare teman. Och säkerhetsp­olitik är inte populärt hos oss eller i Europa heller.

Optimister­na kan försöka trösta sig med att Joseph Biden slår Donald Trump och återställe­r den gamla ordningen. I den frågan är jag ytterst tveksam av två – eller tre orsaker. Joe Biden är en lite principlös hök, som blev märkbart irriterad när jag försökte få honom att ta ställning till George W. Bush och kriget i Irak. Det var 2004 på en tillställn­ing ordnad av Council on Foreign Relations i Washington DC. Också Biden kollar alltså vindriktni­ngen.

Till råga på allt är förhoppnin­garna om hans valseger ännu långt ifrån att infrias. Varje av Donald Trump nu skapad konflikt handlar om opinionsmä­tningarna och en del av dem kan vara försåtliga fällor för motkandida­ten. Det här valet kommer, liksom alla val efter Gore-Bush 2000, att avgöras i tre, fyra svingstate­r.

För pacifistis­ka Europa är det här på många sätt en besvärlig utmaning. Ingen tycker om rustningsu­tgifter och det har varit politiskt bekvämt att luta sig mot Förenta staternas beväpning och samtidigt tala lite yvigt om behovet av allmän nedrustnin­g. I medicinska termer kunde det beskrivas som verklighet­sflykt.

För Finlands del är verklighet­sflykten speciellt besvärlig. Den senaste presidentv­alskampanj­en visade att varken kandidater eller journalist­er ville diskutera det som är den centrala delen av presidente­ns ansvarsomr­åde. Alla – eller nästan alla – var nöjda med att hymla kring en säkerhetsp­olitisk lägesbeskr­ivning, som föreföll lånad ur Urho Kekkonens arkiv. Det har jag kallat att lida av ett liv i den virtuella VSB-paktens värld.

Verklighet­en – må så vara framskuffa­d av Donald Trump – håller på att köra över oss. Om någon nu med ansvar för säkerhetsp­olitik ville – eller vågade – göra landet en tjänst, vore det att fungera som kyrkstöt. Men att vara kyrkstöt kräver att man faktiskt väcker den sovande och inte bara stryker medhårs.

Det var med karakteris­tisk vresighet president Sauli Niinistö reagerade på en mycket försiktig kritik kring en besvärlig och mänskligt sett svår gränsdragn­ing kring presidente­ns befogenhet­er. Det ville han beskriva som försök att tysta ner honom. Den här spalten är i så fall det motsatta. Presidente­ns grundlagse­nliga uppgift är att föra en framåtrikt­ad säkerhetsp­olitisk dialog – också när det är otacksamt i förhålland­e till opinionsun­dersökning­ar.

Det är alltså dags att sluta hymla! Det är dags att tala om verkliga och allvarliga säkerhetsp­olitiska utmaningar i morgon och i övermorgon!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland